YAYLA KARAÇULHA'DAKİ YÖRÜK ŞENLİĞİ MUHTEŞEM GEÇTİ

Yayla Karaçulha'da bu yıl 4.'sü düzenlenen Yörük Şenliği renkli görüntülere sahne oldu.Bu yıl 2 gün süren gece konserlerle Seydikemer ve Fethiye yaylalarına hareket getiren Yörük Yarenlik şöleninde yapılan Yörük Göçüne çok yoğun bir katılım oldu. Yörük göçünün yanı sıra Yayla Karaçulha'dan şehitlerin yer aldığı şehit köşesi de vatandaşlardan büyük ilgi gördü.

  • 3961
YAYLA KARAÇULHA'DAKİ YÖRÜK ŞENLİĞİ MUHTEŞEM GEÇTİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Seydikemer’e bağlı Yayla Karaçulha Mahallesi’nde Karaçulha Gönüllüleri Derneği tarafından geleneksel hale getirilen Yörük Yarenlik şölenine Seydikemer ve Fethiye'den çok sayıda vatandaş katıldı. Yayla Karaçulha Mahallesi Güreş sahasında yapılan ve çevrede halk pazarı da kurulan şölende sunuculuğu Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrakgerçekleştirirken; ilk gün konserinde Muğla, Fethiye ve Seydikemer'in mahalli sanatçıları halkı coşkuya boğdu. Mahalli sanatçılardan İsmail Uzunoğlu, Ahmet Eraslan, Mehmet Şentürk, Mevlüt Göçmez, Caner Yağlı, Niyazi Güngör, Sebahattin Kundakçı, Şencay Çam, Hasan Gazi Adıgüzel, Şadi Yavuz, Fatmanur Göçmez, Yunus Yılmaz, İsmail Peynirci, İsmet Kocaoğlan, Salih Kuzucu, Hasan Göçmez, Cemil Cevizci, Hamza Özkaraca, Oğuz Dalgıç, Faruk Çatal ve Ömer Göçmez sahne alıp birbirinden güzel türküleri seslendirdiler. Hareketli türküler sırasında piste fırlayan vatandaşlar, bol bol oynadı. Gecede Karaçulha Tiyatro ekibinin yaptığı gösteriler halkı kahkahaya boğdu. Ayrıca Yörük gelini kınası yakılması da ağıtlar eşliğinde yapıldı. Yörük gelinine kına yakıldıktan sonra gelin damat çifte telli oynarken, arkadaşları da bu oyunlara eşlik ettiler.
Şenliğe, Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz, Başkan Yardımcısı Ramazan Kaynak, Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli, Seydikemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Harun Sağır, Seydikemer Muhtarlar Odası Başkanı Mehmet Güven, Karaçulha Gönüllüleri Derneği Başkanı, AK Parti ve MHP'li bazı belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yapmış oldukları sosyal sorumluluk projeleri ve gelenek, görenek ve kültürlerini yaşatmak adına sergiledikleri çalışmalar ile Fethiye’nin en başarılı dernekleri arasında yer alan Karaçulha Gönüllüleri Derneği tarafından başlatılan ve bu yıl da 4.’sü gerçekleştirilenYörük Yarenlik Şöleni, oldukça coşkulu geçti. Etkinliklerin gündüz bölümünde Yörük sergisi gerçekleştirildi. Yörüklerin kullandığı eşyaların yanı sıra Karaçulha Mahallesinin dünden bugüne yaşantısını anlatan sergi büyük ilgi çekti. Daha sonra gelin alma ve Yörük göçü yapıldı. Orta oyunlarının sergilendiği şenlikte halat çekme, çuval, yumurta taşıma, sandalye kapmaca, yoğurt yeme, iğneden iplik geçirme, eş taşıma gibi yarışmaların yanı sıra eşek yarışması da yapıldı. Oldukça çekişmeli geçen yarışmalara ilgi yoğun olurken, yarışmalar büyük kahkahalarla  izlendi. Yörük oyunlarının oynandığı şenlikte kadınlar ve erkeklerin katıldığı sandalye kapmaca ile çuval yarışında da kahkahalar havalarda uçuştu.

Karaçulha Gönüllüleri Derneği Başkanı Halil Hancı, şenliğin amacının mahallede Yörük kültürünü canlı tutmak olduğunu söyledi. Hancı; “Şenliğimizin bu yıl 4'ncüsünü düzenlemekten mutluluk duyuyoruz. Şenliğimizi her yıl biraz daha büyük, daha kapsamlı hale getirmek için çabalarken bu yıl 2 güne çıkardık. Şenliğimizin amacı Yörük kültürümüzü canlı tutmak. Eski oyunlarımızı burada sergiliyoruz. Yarışmalar düzenleyerek, gelecek nesillerin bu oyunları görmesini sağlıyoruz. Dereceye girenlere ödül veriyoruz. Amacımız Atalarımızın yaşadıklarını bizden sonraki nesillere aktarabilmek”dedi.
ERDOĞAN CANKUŞ/FETHİYE

Bakmadan Geçme