DONT DESTİ ŞENLİĞİ COŞKULU GEÇTİ

Muğla'nın Seydikemer İlçesi Yayla Dont Mahallesinde 6.'sı düzenlenen Yayla Dont Desti Şenliği' oldukça coşkulu geçti. Yayla Dont Mahallesi Muhtarı 'Mıgırı' lakaplı Mustafa Köse'nin girişimiyle geleneksel hale getirilen Dont Desti Şenliğine yoğun bir katılım oldu. Mahalle Muhtarı Mustafa Köse, ''Şenliğimizi destilerimizintanıtılıp yaşatılması adına yapmaya devam edeceğiz'' dedi. Şenliğe Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz de katıldı.

  • 1632
DONT DESTİ ŞENLİĞİ COŞKULU GEÇTİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Buzdolabı ve soğutucular yokken, yıllar önce kadınların su ve benzeri içecek maddelerini koymak içinkilden yaptığı destilerintanıtılıp yaşatılması amacıyla Dont Mahallesinde düzenlenen şenliğe Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz, Başkan Yardımcısı Ramazan Kaynak, Seydikemer  Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Harun Sağır, Seydikemer Muhtarlar Odası Başkanı Mehmet Güven,AK Partili ve MHP’li Seydikemer Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yayla Dont Mahallesindeki Desti şenliği, Yörük Kültürü simgelerinden olan “Yörük Göçü” ile başladı. Ellerinde Türk bayrakları ile mahalle meydanından şenliğin yapıldığı alana kadar yaklaşık 3 kilometrelik  bir mesafede davul zurna eşliğinde yapılan Yörük Göçüne büyük bir katılım oldu. Deve ve eşekler ile göç yürüyüşüne katılan vatandaşlar,yürüyüş sırasında sık sık durup, davul zurna eşliğinde bol bol oynadılar. Mahalle Muhtarı Mustafa Köse'nin at ile bir süre yol aldığı şenlikte yıllar önce üretimini yaptığı hala da kullandıkları destilerden soğuk su içtiler. Kadınların konuklar için sac börekleri açtıkları şenlikte gün boyu çeşitli oyunlar da gerçekleştirildi. Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz'ün kalabalık bir grupla katıldığı şenlikte Otgöz'eilgi yoğun oldu. Dont Desti şenliğinin konser bölümüne de hem Dont Mahallesi hem de çevre mahallelerden çok yoğun bir katılım oldu. Şenliğin sunuculuğunu Mihriban Bayındır yaparken, Fethiyeli sanatçı İsmail Uzunoğlu, Ahmet Eraslan, Enver Çatal, Arif Sümbül,Yusuf Bodur, Veysel Köseoğlu, Halil Özdemir, Ali Karayiğilile Temel ve Göcek halk oyunları ekipleri sevilen türküleri seslendirdi. Vatandaşların hareketli türküler sırasında sahneye çıkıp bol bol oynadığı gecede Grup Avşar ekibinden Yasemin Çandır, Hüseyin Demir ve Bahar Çömek de türküleriyle geceye renk kattılar.

 

TEŞEKKÜR ETTİ

Şenliğe katılan vatandaşlara teşekkür eden Yayla Dont Mahallesi Muhtarı Mustafa Köse, Desti Şenliğinin bu yıl 6’sını gerçekleştirdiklerini söyleyerek; ''Kaybolmaya yüz tutan göreneklerimizden Destilerimiziyaşatmak, gelecek nesle hatırlatmak, genç kuşakların da desti yapımını öğrenmesini sağlamak amacıyla bu konserlerimizi yapmaya devam edeceğiz'' dedi.

Her geçen yıl şenliği daha büyük organizasyonlarla devam ettirdiklerini söyleyen Mahalle Muhtarı Mustafa Köse, ''Daha önce şenliği sahil Esenköy Mahallesinde gerçekleştiriyorduk. 6 yıldan bu yana da Yayla Dont Mahallemizde bu şenliği sürdürüyoruz. Ömrüm yettiğince ve muhtarlığım devam ettikçe bu organizasyonu yapacağım. Benden sonraki nesillere aktarmada da çaba sarf edeceğim” dedi.

 

KÜLTÜRE VE TARİHE ÖNEM

Seydikemer Belediyesi olarak kültüre ve tarihe önem verdiklerini söyleyen Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz ise “İlçe genelinde tüm mahallelerde yapılan ve geleneksel hale getirilen tüm şenlik ve festivallere katkıda bulunmak, yardımcı olmak bizim görevimiz. Çünkü örf, adet, kültür ve tarihine önemsemeyen, unutan millet, milletler arasına giremez. Açıkçası yozlaşırlar. Onun için biz bu kültürlerimizi unutmayacağız” dedi.

6’ıncı Yayla Dont Mahallesi Desti Şenliğine katılımında oldukça güzel olduğuna değinen başkan Otgöz, “Seydikemer ve Fethiye İlçelerimiz yaz ayları nedeni ile oldukça sıcak olduğu için vatandaşlarımızın çoğu yaylalarda yaşıyorlar. Birçoğu da hafta sonu tatillerini geçirmek için yaylalara geliyorlar. Bundan dolayı da şenliğe ilgi ve alaka çok güzel” ifadelerini kullandı.


TABELA ÖNÜNDE ÖZ ÇEKİM

Dont Mahallesi bir dönem ismi dolayısıyla tabelasının önünde öz çekim yapanların akınına uğramıştı. Fethiye-Antalya karayolu üzerindeki Dont Mahallesi tabelası önünde bol bol öz çekim yapanlar paylaştıkları fotoğraflarla sosyal medyada ''Dont'' mahallesinintanıtımına destek olmuşlardı.


ERDOĞAN CANKUŞ/FETHİYE

 

Bakmadan Geçme