Veterinerler de tedbirlerini aldı 

Dünyayı genelinde etkili olan korona virüsü karşısında veteriner hekimlerde konu hakkında tedbirlerini aldı. Fethiye Bölge Veteriner Kliniği Başhekimi Osman Aydın Kara, 'Şu anda Covid-19 için evcil hayvanlardan insanlara geçtiği hususunda herhangi bir bilimsel bir bulgu yoktur. Her gün bu soru hasta sahiplerimiz tarafından bize iletilmektedir' dedi. 

  • 3574
Veterinerler de tedbirlerini aldı 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dost Gazetesinden Fatih Dereli'nin haberine göre; Her gün değişik programlarda ve haberlerde gündeme getirilen korona virüsünün evcil hayvanlardan insanlara bulaşıp-bulaşmadığı konusunda görüşlerini aldığımız Fethiye Bölge Veteriner Kliniği Başhekimi Osman Aydın Kara, Kovid-19’un evcil hayvanlardan insanlara bulaştığı yönünde bilimsel bir tespit olmadığını vurguladı. Gıda güvenliğini sağlamak için çalışan veterinerlerin hayvanlardan insanlara bulaşabilecek hastalıklarla ciddi mücadele ettiğini ve bunda başarılı olduğunun altını çizdi. 

YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
Konu hakkında açıklama yapan Fethiye Bölge Veteriner Kliniği Başhekimi Osman Aydın Kara, “İçinde bulunduğumuz global tehlike, Kovid-19’u bilmeyen duymayan yoktur sanırım. Tüm dünya olarak bu ismi çok iyi öğrendik. Fakat bu virüsü hala tanımıyoruz. Neler yapabileceğini, kudretini bilmiyoruz diye düşünüyorum. Ya da toplum olarak hala farkında değiliz. İtalya, Çin gibi olmamak için bireysel olarak da bilimsel kurulun ifade ettiği tedbirlere önem verelim hatta kendi çapımızda biraz daha genişletelim. Topluluğu seven bu virüsten korunmanın en kolay yolu hijyen ve sosyal mesafeyi korumak. Devlet yetkililerimiz her gün tedbirler açıklamakta ve bizim de kendimize göre bu tedbirleri genişletmemiz gerekmektedir. 
Herkes gibi bu salgını ben de çok yakından takip etmekteyim fakat birkaç farklılıkla. En önemlisi, bir bilim insanı olarak Veteriner Hekim kimliğimle ve hocalarımızda aldığımız viroloji eğitimi bilgimizle. Türk Veteriner Hekimleri virüs kaynaklı hastalıklar konusunda oldukça tecrübelidir. Zoonoz (hayvan kaynaklı) hastalıklarla mücadele ederek hayvanlardan insanlara bulaşabilecek hastalıkların önüne geçmektedir ve insan sağlığı için ilk hekim konumundadır” dedi. 

CİDDİ TEDBİRLER ALINMAKTADIR
Açıklamasını sürdüren Kara, “Özellikle gıda güvenliğini sağlamak adına çalışan veteriner hekimlerimiz hayvanlardan İnsanlara bulaşabilecek hastalıklarla ciddi mücadele etmekte ve bunu başarıyla sağlamaktadır. Klinisyen veteriner hekimlerimiz sahada hayvanları muayene etmekte ve hastalıkları hemen tespit ederek insan sağlığını korumayı sağlamaktadır. İhbarı mecburi hastalıkları ilgili kurumlara bildirerek tedbir almaktadır. Bakanlık veteriner hekimlerimiz zoonoz hastalıklarla ilgili politika üretmekte ve ulusal mücadele stratejisi belirlemektedir. Yıllardır sürekli hayvanlarımız aşılanmakta ve ciddi tedbirler alınmaktadır. Ülkemizde bulunan 25 veteriner fakültesinde 51 öğretim üyesi viroloji anabilim dalında görev yapmaktadır. Türk veteriner hekimleri olarak bizler de onlardan eğitim alarak mesleğimizi icra etmekteyiz. Her gün şu soru hasta sahiplerimiz tarafından bize iletilmektedir. Öncelikle şu konuya açıklık getirmek isterim. Şu anda Kovid-19 için evcil hayvanlardan insanlara geçtiği hususunda herhangi bir bilimsel bir bulgu yoktur. Her gün bu soru hasta sahiplerimiz tarafından bize iletilmektedir” ifadelerini kullandı. 

VETERİNER HEKİMLER AŞI ÜRETİMİNE KATKI SAĞLAMAYA HAZIR 
Fethiye Bölge Veteriner Kliniği Başhekimi Osman Aydın Kara açıklamasını şöyle sürdürdü; 
“Korona virüsü sosyal ortamları seven bir virüstür. Bir metre mesafeden insandan insana bulaşabilmektedir. Biz de hastalarımıza geniş aralıklarla randevu planlaması yaptık. Hasta sahipleri klinik içerisine alınmamaktadır. Onlar için dışarıda ayrı bekleme salonları yaptık. Gelenlerin birbirine yakın temasta bulunmamalarını sağladık. Kliniğimizi baştan aşağıya dezenfekte ettik. Dezenfekte çalışmalarını belirli aralıklarla devam ettirmekteyiz. Veterinerlik anlamında fakülteler, profesörler ve diğer görevliler özverili bir şekilde hizmet vermektedir. Ülkemizde birçok yerel firma aşı konusunda tecrübelidir. Hatta geçmiş yıllarda bazı insan aşıları veteriner hekimler tarafından bulunmuştur. Türk Veteriner Hekimler Birliği’nin yaptığı açıklamada; Türk Veteriner Hekimleri aşı üretimine katkı sağlamaya hazır olduklarını dile getirdiler. Hocalarımızın başarı ile bu işe katkıda bulunacaklarını düşünüyorum.”

TOPLUM OLARAK ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ
Hayvan sahiplerinden Selçuk Selvi, “Hem hayvan sahibi hem de uzun yıllar politika yapan birisi olarak vatandaşlara uyarılarımız, alınan tedbirleri ve sağlık çalışanlarının tavsiyelerini dikkatle dinlesinler. Veteriner hekimlerimiz süreci dikkatle takip ediyorlar, kliniğin temizliğini ve dezenfektesini düzenli olarak gerçekleştiriyorlar. Özellikle sosyal mesafeye ve kişisel hijyene dikkat edelim. Mümkün olduğu kadar evden çıkmayalım. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın alışveriş ihtiyaçlarında mutlaka yardımcı olalım. Onların evde kalmalarını sağlayalım. Toplum olarak bunun üstesinden geleceğiz” dedi. 

Veterinerler de tedbirlerini aldı 
Veterinerler de tedbirlerini aldı 
Veterinerler de tedbirlerini aldı 
Veterinerler de tedbirlerini aldı 

Bakmadan Geçme