Turizmciler ''Sektör Çıkmazda''

Covid-19 normalleşme süreci, turizm sezonu için kademeli olarak açıklanırken sağlıklı turizm sertifikası ve konaklama tesislerinde kontrollü normalleşme genelgelerinin yayınlanmasına rağmen pandeminin tüm ülkelerde devam etmesi turizmcileri endişelendiriyor. FRT TV'de Erdoğan Cankuş'un hazırlayıp sunduğu Pozitif Düşünce adlı programa konuk olan Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Bülent Uysal ile Türsab BTK Başkanı Özgen Uysal, sezonun Temmuz ayından itibaren kademeli açılabileceğini ancak sektörün bu yıl için çıkmazda olduğunu ifade ettiler.

  • 2644
Turizmciler ''Sektör Çıkmazda''
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlgiyle izlenen programa pek çok izleyici öneri ve sorularla katılırken yerli operatörlerin önemi vurgulanıp bunların desteklenmesinin şart olduğu ifade edildi. Türsab BTK Başkanı Özgen Uysal “Dış pazarın en erken 1 Temmuz’da açılacağını tahmin ediyorum. Yerli turistlerde bayram sonrası hareketlenme görülebilir. İngiltere, diğer ülkelere göre maceraperest ama gelirlerse de döndüklerinde 14 günlük karantinaya girmeyi göze alamayacaklardır” dedi.

18 AY BOŞ GEÇMİŞ OLACAK

Türsab BTK Başkanı Özgen Uysal “Jeep safari araçlarında nasıl uygulama yapılacağı konusunda özel bir firma gelip eğitimler verecek. Turizm başlasa, uçuşlar başlasa biz 48 saat içinde hazırlanırız. Genelgeyi bekliyoruz. Jeeplerin 6,5-7 metre uzunluğu, 1,80 metre genişliği bulunuyor. Toplam kapasite normalde 14 kişi. Bu sayı yarı yarıya düşecek ve şoför hariç 7 kişi alınabilecek.

Turizmciler 6 ay çalışıp 6 ay boşta kalıyorlar. Kışı boş geçirdik zaten. Bu yaz da boş geçerse önümüzdeki kışla birlikte toplam 18 ay boş geçmiş olacak. Buna düşük şartlarda çalışan işçinin dayanması mümkün değil. En korktuğum şey turizmin geç açılmasından dolayı turizm çalışanlarının başka sektörlere kayması. Bu çok kötü bir şey. Kısacası bu yıl turizm çıkmazda. Acentaların bu sezonu kaldırma şansları çok zayıf. Seyahat acentaları için uçak sihirli bir değnektir. Devlet destekli uçaklar, yerli operatörler tarafından değerlendirilmelidir. TUİ ilk planda tatil için Türkiye’yi seçmiyor. Oysa pandemi ile en iyi mücadele eden ülke Türkiye. TUİ, Mayorka, Hırvatistan ve Bulgaristan’ı tercih ediyor. Bu konuda Türkiye’nin de girişimleri mevcut” ifadelerini kullandı.

İLK İNGİLİZLER GELECEK

Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Bülent Uysal da konaklama tesislerinde kontrollü normalleşme genelgesi ve hijyen genelgesi sertifikası hakkında ayrıntılı bilgiler aktardı. Otellere girişten havaalanına uğurlanana kadar yapılacak hijyen önlemlerini ayrıntılı şekilde anlatan Uysal, otellerde bu yıl tatilin maskeyle yapılacağını, sosyal mesafeye uyulacağını anlattı. Uysal “Turizm sezonu açılınca ilk gelecek olanlar İngiliz uyruklu vatandaşlar olacak. Pandemi sürecini iyi yönetiyoruz. Her şeyden önce yapılması gereken bu hastalığın önlenmesi. Bu süreci uluslararası bazda da çok iyi yönetmek gerekiyor. Dış ülkelerden beklentilerimiz için sabırlı olmak lazım” dedi.

FİYATLAR 2021’DE ARTACAK

Fethiye Otelciler Birliği Başkanı Bülent Uysal “Hijyen sertifikası alsanız bile yapmanız gereken, Bakanlığımızın yayınladığı genelgeye yüzde 100 uymak. Eylül ayında bile turizm sezonu açılsa Kasım Aralık ayına kadar bu sezonun uzayabileceği sözünü Bakanımızdan aldık. Ama önemli olan bu hastalığın seyri. Her şeyin ön gördüğümüz gibi gitmesini temenni ediyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde aşı bulunur, her şey yolunda gider ve biz de tüm turizm sektörü olarak kaldığımız yerden devam ederiz. Fiyatlarda bu sene bir değişiklik olmayacak ancak sadece bizde değil tüm dünyada 2021 yılında hijyen olarak otel fiyatlarında artış olacak.

Turizm sektörü 54 adet alt sektöre can veren bir sektör. 2020 yılında turizm, tarihinde ilk defa strateji sektörü olarak bütçeye girdi. O yüzden her türlü desteği turizme verecek bir hükümetimiz var. Ancak böyle sıkıntılı bir süreç yaşadık. Her gün 20-25 tane otelci arkadaşımla telefon görüşmesi yapıyorum. Önerileri bir üst kurula iletiyorum. Bakanlıkta gelen öneriler kesinlikle değerlendiriliyor. Bu konuda kesinlikle hiç kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

Turizmciler ''Sektör Çıkmazda''
Turizmciler ''Sektör Çıkmazda''
Turizmciler ''Sektör Çıkmazda''
Turizmciler ''Sektör Çıkmazda''
Yorumlar 1
David Gibbins 17 Mayıs 2020 20:51

I think some of it is true. There's going to be very few tourists coming from the UK , has the14 day qurantine is going to hurt many people. Schools open again first week of September then it is against the law in the UK to take your children out of school for a Holiday. So the season will be few and far between. Sadly.

Bakmadan Geçme