STK'lardan tepki, Turizm Müdürü'nden övgü

Muğla'nın Menteşe ilçesinde kurulan Yöresel Ürün Çadırları'na bazı STK'lar tepki gösterirken Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl'den övgü geldi.

  • 665
STK'lardan tepki, Turizm Müdürü'nden övgü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Muğla’nın Menteşe ilçesinde dönem dönem farklı illerden esnafların gelip kendi illerinin ürünlerini satışa sunduğu Yöresel Ürün Çadırları, Muğla Ticaret Ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan ile Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar Ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken’in tepkisine neden olmuştu. Öte yandan Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl ise yöresel ürün çadırlarını ziyaret edip “Hepsi birbirinden güzel ürünler var” diyerek övgüler yağdırdı.
ERCAN “YÖRESEL ÜRÜN ÇADIRLARINI YENİDEN GÖRMEK BİZİ ÜZMÜŞTÜR” 
Yöresel ürün çadırlarının yeniden kurulmasını üzüntü ile karşıladıklarını belirten MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, “Yaptığımız tüm uyarılara ve çağrılara rağmen merkez ilçemizde yöresel ürün çadırlarını yeniden görmek üyelerimiz adına bizleri son derece üzmüştür. Bir yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz pandemi nedeniyle işletmelerimiz oldukça zor durumdadır. Onlar hayatta kalma mücadelesi verirken, dışarıdan ilimize gelen ve satış amaçlı düzenlenen etkinlikler kabul edilemez. Ayrıca bu çadır düzeni yine içinde bulunduğumuz süreç göz önünde bulundurulduğunda son derece risklidir. Hem üyemizin mücadelesini hem vatandaşımızın sağlığını düşünmek zorundayız. Gıda denetimi özellikle böyle bir dönemde halk sağlığı açısından çok hassas bir konudur. Ülkenin farklı yerlerinden Muğla’ya gelen satıcıların gıdalarının hazırlanma, pişirilme ve satılma koşulları şüphe uyandırıcıdır. Denetlenebilmeleri de mümkün olmayacaktır. Ayrıca, stantları başında konaklamalarını nasıl sağladıkları hijyen açısından da soru işareti oluşturmaktadır. İşletmelerimiz, esnafımız, pazarcımız sıkı talimatlara uymak zorundayken, çadır alanlarında yapılan hijyenden uzak çalışmalar büyük bir hatanın ürünüdür. Bu yanlıştan ivedilikle dönülmesi gerektiğini hatırlatır, gereğini ilgili makamların vicdanına, kamuoyunun bilgisine sunarız” ifadelerini kullanıştı.
AKARKEN “ESNAF ODASI OLARAK BU DURUMA TAMAMEN KARŞIYIZ”
Yerel esnafın zor durumda olduğu zamanda, yöresel ürün çadırlarının kabul edilemeyeceğini belirten Muğla Yiyecek Maddeleri Yapanlar Ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Güven Akarken, “Bu konuda izin verecek yetkililer kendilerini bu durumda olan esnafın yerine koysunlar sonra karar versinler. Oradan alınacak paralar kendi esnaflarından daha mı önemli onu düşünsünler. Herkes ilk önce vicdanına danışsın. Öncelikle bu çadırlara yöresel çadır diyerek otantik bir isim yaratmayalım. Çünkü yöresel çadır falan değiller. Sanki kendi bahçelerinden kendi ürettikleri ürünleri getiriyorlarmış gibi bir algı oluşmasın. Öncelikle olayın adını doğru koyalım. Bu yöresel ürün ismi kullanılarak algı yaratılmaya çalışılıyor. Bu insanlar ürünleri imal ediyor, sağlıksız koşullarda satış yapılıyor zaten. Anlıyorum o insanlarda ekmek kavgasında saygım var fakat biz kendi ekmeğimizi koruma derdindeyiz. Öncelikle Muğlalı olarak kendimizi kurtarmamız lazım. Ürünlerin de yöresel olduğunu düşünmüyoruz. Akşamları otobüslerle garaja ürünler İstanbul’dan depolardan geliyor, sonra yöresel ürün diye satılıyor. Bu resmen panayır. Hele ki bu olayın pandemi döneminde savunulacak hiçbir yanı yok. Muğlaspor adı altında bile olsa buna izin vermeyeceklerine inanıyorum. Esnafımız geçekten çok dolu ve biz olumsuz şeyler olmasından korkuyoruz. Bu şehri yönetenlerimizin böyle bir duruma izin vermeyeceklerini düşünüyorum. Esnafımız bu kadar zor durumdayken, bu çadırlar kabul edilemez” diye konuşmuştu. 
BİNGÖL “HEPSİ BİRBİRİNDEN GÜZEL ÜRÜNLER”
Yöresel ürün çadırlarına STK’lardan ve yerel esnaftan tepkiler gelirken, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl ise çadırları ziyaret etti. Ziyaret sonrasında sosyal medya hesabından eşi ile birlikte gittiği çadır ziyareti fotoğraflarını paylaşarak, “Muğla eski terminalin yan tarafında yöresel ürünler fuarındaydık. Hepsi birbirinden güzel ürünler var. Hanım bizi yine masrafa soktu” ifadelerini kullandı.
 

STK'lardan tepki, Turizm Müdürü'nden övgü

Bakmadan Geçme