Şoför esnafı doğrudan destek istiyor

Korona virüs tedbirleri kapsamında yeni kısıtlamalara gidilirken, Fethiye'deki dolmuş hatlarında hafta sonlarında seferlerde azalmaya gidileceği öğrenildi.

  • 955
Şoför esnafı doğrudan destek istiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaklaşık iki buçuk ay süren turizm sezonunda az da olsa toplu taşıma sektörünün nefes aldığı belirtilirken, Fethiye’de de 30 kasımdan itibaren toplu taşımada HES kodu isteneceği kaydedildi. Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şaban Taşar, “Kovid-19’un ülkemize girişinden itibaren şoför esnafımızın gelirleri ciddi oranda düştü, masraflarını karşılayamaz haldelerdi ve hatta çalıştırdıkları ticari araçlardan değil yan gelirlerinden veya ailelerinde bulunan emeklilerden destek alarak bazı ihtiyaçlarını karşıladılar. Birçok insan kredi borçlarını, Bağ-Kur ve diğer giderlerini karşılamakta çok zorlandı ancak Ağustos-Eylül ayı itibariyle 2 ay ve Temmuz ayının yarısını da katarsak yaklaşık iki buçuk ay kadar nefes aldılar” dedi. 

HES KODU ALINACAK
Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şaban Taşar, yeni kısıtlamalar, iki buçuk aylık turizm sezonunun değerlendirilmesi ve şoför esnafının Kovid-19 yaralarının sarılması ile ilgili beklentilerini açıkladı. Taşar, “Hepimizin gündemi olan Kovid-19 salgını, bu günlerde artış gösteriyor. Gün geçtikçe yeni kısıtlamalar geliyor. Bizde bu kurallara harfiyen uymaya çalışıyoruz. Sokağa çıkma kısıtlaması olan günlerde, şoför arkadaşlarımız muaf tutulmakta. Hafta sonu kısıtlamasında 10.00-20.00 saatleri dışında sefer sayılarında azalma olacaktır. Kısıtlamanın olmadığı saatlerde normal seferlerine devam edecekler. Araçlarımızda gerekli dezenfekte ve hijyen çalışmalarını yapmaya devam ediyoruz. Çalışan şoförlerimizin sağlık durumları HES kodu üzerinden kontrol ediliyor. 30 Kasımdan itibaren araçlarımıza HES kodu ile iniş, biniş yapılacak. Bu uygulamayla şoförlerimiz ve yolcularımıza virüsün bulaşma riskini en aza indireceğiz. Bütün yolcularımızın kartlarına HES kodu kaydını tanımlamaları gerekiyor. Kurallara uyarak, hep birlikte bu hastalıktan kurtulacağımızı düşünüyorum” dedi. 

AYAKTA YOLCU ALINMAYACAK
Taşar, “Ayakta yolcu alınması doğru değil. Toplu taşıma araçları, koltuk sayısı kadar yolcu alabilmekteler. Turizm sezonu geride kaldı. 2-3 aylık bir turizm sezonu oldu, sadece nefes aldık. Çok kısa bir sezon geçirdiler. Birçok esnafımız da zor günlerden geçiyor. Şu anda sadece üstlenmiş oldukları kamu hizmetini yerine getirmek amacı ile çalışıyorlar. Gelir elde etmeleri mümkün değil. Ancak bu süreç geçinceye kadar yine kısıtlamalara uyarak, ayakta yolcu almadan ve sağlık problemi olan insanları taşımadan devam edecekler” ifadelerini kullandı . 

SEZONDA NEFES ALAN VE ALMAYAN DA VARDI
Şaban Taşar, “Geçtiğimiz yıllara göre oranla çok daha kısa bir turizm sezonu oldu ancak sevindiren tarafı kısa da olsa 2 aylık bir zamanda nefes alma şansları oldu. Çünkü Kovid-19’un ülkemize girişinden itibaren gelirleri ciddi oranda düştü, masraflarını karşılayamaz haldelerdi ve hatta çalıştırdıkları ticari araçlardan değil yan gelirlerinden veya ailelerinde bulunan emeklilerden destek alarak bazı ihtiyaçlarını karşıladılar. Birçok insan kredi borçlarını, Bağ-Kur ve diğer giderlerini karşılamakta çok zorlandı ancak Ağustos-Eylül ayı itibariyle 2 ay ve Temmuz ayının yarısını da katarsak yaklaşık iki buçuk ay kadar nefes aldılar. Bu iki buçuk çalışmanın ardından 6 aylık bir kış sezonu ve kısıtlamalar var. Çok daha zor günler bekliyor. Bir sonraki yaz sezonuna kadar herkesin üzerine düşen görevler var, kısıtlamalara harfiyen uyabilirsek kısıtlamaların azalacağını ve daha rahat para kazanılabileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE TALEPTE BULUNDUK
Taşar, “Destek alabilmek için birçok belediyeye taleplerimizi ilettik. Özellikle toplu taşıma esnafına yardım eden belediyeler de oldu ama biz bunu göremedik. Doğrudan bir desteğe kesinlikle ihtiyacımız var. Mart 2020’den itibaren sadece 2 aylık zarar etmedikleri bir dönem oldu, gelirleri oldukça düştü. Geçtiğimiz yıllara nazaran yüzde 70 daha az kazanıyorlar. Giderleri hiç durmuyor, oda aidatları, vergiler… sıralamaya çalıştığım zaman onlarca giderleri var. Bir çoğu bu giderlerini aksatarak devam ediyor. Hükümetimize şoför esnafının doğrudan nakdi yardıma ihtiyacı olduğunu hatırlatıyoruz ve bekliyoruz” şeklinde konuştu.

YOĞUN BİR İŞ BIRAKMA VAR
Taşar, Kovid-19 sürecinden bu yana ayda 10-15 üyemiz işi bırakıyor diyerek, “Özellikle servis esnafı başta olmak üzere yoğun bir şekilde iş bırakma görüyoruz. Sicil kaydını sildirmeye gelenlerin sayısı çok fazla arttı. Bu sürecin ne kadar devam edeceğini bilmiyoruz. Geliri duran her insan yeni bir iş aramaya yöneldi. Ciddi oranda kaybımız var, üye sayımız düşüyor. Bu yüzden şoför esnafının kesinlikle desteğe ihtiyacı var” dedi. 
 

Bakmadan Geçme