Seydikemer Bölgesel toplantısında birlik beraberlik vurgusu
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın (FTSO) Seydikemer Bölgesel Toplantısı'nda, Fethiye ile Seydikemer kurumları arasındaki birlik beraberlik ön plana çıktı. Seydikemer'deki FTSO üyelerinin ve tarım sektöründeki sorunlarının tüm yönleriyle ele alındığı toplantıda, katılımcılar talep ve önerilerini dile getirdiler.
Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz ve FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı’nın açılış konuşmalarıyla başlayan Seydikemer Bölgesel toplantısına, Seydikemer İlçe Tarım Müdürü Engin Maraşlı, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş, Fethiye Seydikemer Süt Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Tokmak, Seydikemer Muhtarlar Derneği Başkanı ve Seydiler Muhtarı Mehmet Güven, FTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Hıra, FTSO Yönetim Kurulu üyeleri Ramazan Dim ve Halil İbrahim Öztürk, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu ve Seydikemer Belediyesi Meclis Üyeleri, FTSO Meclis üyeleri ile üye firmaların temsilcileri katıldı.
Başkan Osman Çıralı açılış konuşmasına Seydikemer’de son bölgesel toplantının 12 Kasım 2018 tarihinde yoğun katılımla yapıldığını hatırlatarak başladı ve ”Pandemi nedeniyle uzun bir süre ara vermek zorunda kaldığımız bölgesel toplantılarımıza 14 Ekim 2021 tarihinde Ölüdeniz ile başladık, 25 Ekim’de gerçekleştirdiğimiz Çalış bölgesel toplantımızın ardından yeni yılın ilk haftasında Seydikemer ile devam ediyoruz. Tarım ve alabalık sektörleri başta olmaz üzere bölgede yaşanan sorunları siz üyelerimizden ilk ağızdan dinlemek ve beklentilerinizi almak için buradayız.” dedi.
Tarıma Dayalı İhtisas Süt Sığırcılığı OSB hızla ilerliyor
Konuşmasında Seydikemer’de FTSO öncülüğünde gerçekleştirilecek Tarıma Dayalı İhtisas Süt Sığırcılığı Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Osman Çıralı, “Odamız öncülüğünde yürütülen ve başta Muğla Valimiz olmak üzere Fethiye ve Seydikemer’deki ilgili kuruluşların katkılarıyla 2020 ve 2021 yıllarında ardı ardına yapılan toplantılarla hızla ilerleyen Tarıma Dayalı İhtisas Süt Sığırcılığı Organize Sanayi Bölgesi’nin yer seçimi çalışmaları tamamlandı ve yer netleştirildi, müteşebbis heyet oluşturuldu. Şimdi OSB’nin kuruluş aşamasındayız.” diye konuştu.
Seydikemer bölgesindeki hayvancılık potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesi ve geliştirilmesine katkı sağlayacak TDİOSB’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED olumlu belgesi aldığını hatırlatan Başkan Çıralı, şunları söyledi:
“Süt sığırcılığı tesisi ve süt işleme tesislerinin yer alacağı, toplam yatırım maliyeti 400 milyon TL olan proje, ilk aşamada 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak. Proje, Fethiye ve Seydikemer’in ekonomisinde önemli bir kilometre taşı olacak. Bu vesile ile projeye sahip çıkarak hızlanmasını sağlayan Muğla Valimiz Sayın Orhan Tavlı, Seydikemer Belediye Başkanımız Yakup Otgöz’e, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürümüz Barış Saylak ve ekibine, Seydikemer Kaymakamlarımıza, Seydikemer Tarım ve Orman İlçe Müdürümüz engin Maraşlı’ya, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk’e, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş’e, Fethiye-Seydikemer Süt Birliği Başkanı Turgut Tokmak’a, Kadıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ömer Kılınç’a bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyorum. Bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.
Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Sığırcılığı OSB’de yer alacak yatırımcılar, kurulum ve işletme aşamasında giderlerini düşürecek birçok hak ve muafiyetten yararlanabilecek. Yatırımcılarımız destek ve hibelerle de desteklenecek. Bölgesel toplantımız vasıtasıyla tüm yatırımcılarımızı Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas (Süt Sığırcılığı) Organize Sanayi Bölgemizi desteklemeye davet ediyorum.
FTSO olarak bölgemize büyük yatırımlar kazandırmak için çalışıyoruz. 2021 yılı Odamız için çok anlamlı bir yıldı. Odamızın 120’inci yaşını kutladığımız 2021 yılında Babadağ Teleferik Projesi ve Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Sığırcılığı OSB projesini de bölgemize kazandırdık. Bölgemiz, Odamızın girişimleriyle hak ettiği yatırımlara kavuşuyor.”
Bölgenin tanıtımına fuarlarla devam
Bölgenin tanıtımı için FTSO’nun yaptığı çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi aktaran Osman Çıralı, “Salgın nedeniyle bu yıl dijital ortamda 25-27 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen Travel Turkey Dijital İzmir Fuarı’nda yer aldık. 6-10 Ekim’de 2. Craft İstanbul El Sanatları Fuarı'nda coğrafi işaretli ürünlerimiz; Seydiler kilimi, Fethiye Kaya halısı ve Yeşilüzümlü dastarını tanıttık. 20-24 Ekim’de Antalya’da YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’nda yerimizi aldık. Hemen ardından 27-28 Ekim 2021 tarihlerinde yine Antalya’da düzenlenen Antalya Turizm Fuarı’na katıldık. 19-21 Kasım 2021 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilen TÜRSAB 2021 Turizm Kongresi’ne katılım sağladık. 9-12 Şubat 2022 tarihlerinde ise İstanbul’da EMITT Fuarına katılım sağlayacağız.” şeklinde konuştu.
Babadağ Teleferik bölgenin yeni değeri
FTSO’nun prestij projesi olan Babadağ Teleferik’in Haziran ayı itibariyle hizmete açıldığını belirten Çıralı, “Babadağ Teleferik bölgemize yeni bir değer daha kattı. Babadağ Teleferik ile bölgemize gelen misafirlerimiz, Ölüdeniz manzarası eşliğinde 20 dakikada 1700 rakımlı Babadağ’a çıkabiliyor.
Babadağ’dan uçuş sayısı 137 bin ile rekor kırdı
2021 yılında Babadağ’dan yamaç paraşütünde tüm zamanların uçuş rekoru kırıldığını açıklayan Çıralı, “Türkiye’de yamaç paraşütü denince ilk akla gelen dünyaca ünlü Babadağ’dan 2019 yılında 166 bin 813 uçuş gerçekleştirilmiş ve rekor olarak kayıtlara geçmişti. 2020 yılında pandemi yasakları nedeniyle bu rakam 74 bin 247’ye düştü. 2021 yılında ise toplam 167 bin kişi Babadağ’dan yamaç paraşütüyle uçtu. Böylece 2021 yılında Babadağ’da tüm zamanların uçuş rekoru kırılmış oldu.” Değerlendirmesinde bulundu.
Pandemide üyelerimizin yanında olduk
Pandemi döneminde FTSO’nun yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Osman Çıralı, şöyle konuştu:
“Salgına rağmen, aldığımız tedbirlerle hiçbir aksama olmadan şeffaf, güvenli ve sağlıklı şekilde üyelerimize hizmet sunduk. Oda olarak üyelerimiz adına gelişmeleri, alınan tüm bu tedbirleri takip ederek, web sitemiz, sosyal medya hesaplarımız ve SMS ile üyelerimize bilgi verdik. Üyelerimizin kapanmalar ve kısıtlamalar nedeniyle ticari faaliyetlerin durduğu dönemden en az zararla çıkması için üyelerimizle temasa geçerek, yaşadıkları sorunları ve beklentilerini aldık. Üyelerimizin sorun ve önerilerini üst kuruluşumuz TOBB aracılığıyla ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlara ilettik. Üyelerimizin en acil ve ortak talebi olan finansman ihtiyacına çözüm bulma girişimimiz doğrultusunda 2020 ve 2021 yıllarında 2 kez TOBB Nefes Kredisi ve onun yanında da KGF destekli krediler devreye alındı. FTSO olarak, TOBB ile birlikte tüm kaynaklarımızı üyelerimiz için seferber ettik. Odamızın parasını teminat olarak yatırdık. 2020 ve 2021 yıllarında toplam 428 üyemize, 33 milyon 64 bin 500 lira kredi kullandırıldı.”
Bölgenin 5 coğrafi işaretli ürünü var
FTSO’nun girişimleriyle bölgenin ilk coğrafi işaretinin Seydiler Kilimi’ne alındığını vurgulayan Çıralı, ardından çifte kavrulmuş Fethiye tahini ve Kaya İnciri için coğrafi işaretini aldığının hatırlatarak, şöyle devam etti:
“Şimdi Seydiler Kilimi için tezgâhları canlı tutma ve bu ürünleri tüketiciyle buluşturma; bunun yanı sıra tanıtım için kurumlar arası iş birliği yapma zamanı. Fethiye tahini için bölgemizde yerli susam üretimini artırmalıyız; Fethiye Kaya inciri için de incir ağaçlarını koruyarak, yenilerini kazandırmalıyız. Seydiler kilimi üretimi için Fethiye Denetimli Serbestlik ile birlikte hareket etmeye karar verdik. Denetimli serbestlikten yararlananlara Seydiler Kilimi dokuması öğretilecek Oda olarak biz de bu çalışmaya tezgah desteği vereceğiz.
Fethiye Kaya incirinin korunarak, üretiminin arttırılması hedefiyle Odamız tarafından başlatılan çalışma kapsamında 1500 fidan üreticimize dağıtıldı. Böylece ticari potansiyeli yüksek olan Fethiye Kaya incirinin üretiminin arttırılmasını hedefliyoruz.
Seydikemer’deki alabalık üreticisi üyelerimizin talebi üzerine alabalık ile ilgili de bir coğrafi işaret çalışması yapılıp yapılamayacağını araştıracağız.
3 yılda 9 proje
Bölgemize katma değer sağlayacak birçok proje yürütüyoruz. Daha önce Odamız tarafından 13 yılda 7 proje hazırlanırken, son 3 yılda üyelerimizin ihtiyaçlarına cevap vermek ve bölgemizin gelişimi amacıyla toplam 9 proje hazırladık. Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Sığırcılığı Organize Sanayi Bölgesi’nin yanı sıra GEKA destekli Hedef Dış Ticaret Projesi, Fethiye Dış Ticaret İle Büyüyor Projesi, Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü Projesi, “Eko-Turizmin Farkındayız” Eğitim ve Danışmanlık Projesi, Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Yönetimi” Projesi, Fethiye Sualtı Tarih Parkı Projesi, Fethiye Fuar Alanı ve Kongre Merkezi Fizibilite Raporu ile Fethiye’de Spor Turizmde Rekor Projesi’ni yürütüyoruz.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak, 2018, 2019, 2020, 2021 yıllarında olduğu gibi 2022 yılında da üyelerimizle birlik ve beraberlik içinde, yerel ve bölgesel ortaklarımızla uyum içinde çalışarak üyelerimize ve bölgemize hizmet etmeye devam edeceğiz. 2022 yılının, 2021 yılını aratmamasını diliyor, yeni yılın en başta sağlık, huzur mutluluk ve bol kazanç getirmesini temenni ediyorum.”
Başkan Otgöz’den birlik beraberlik vurgusu
Toplantıda konuşan Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı’ya yaptığı özverili çalışmalardan dolayı teşekkür ederek, şunları söyledi:
“Fethiye ve Seydikemer’in birbirinden ayrılmasının imkanı yok. Tarım Seydikemer’de, turizm Fethiye’de kaldı. Bölge ekonomisinin ve tarımın sürdürülebilir olması, sorunların çözümü için Belediye olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Yeter ki birlik beraberlik olsun üzerinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorun olamaz. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odamızın öncülüğünde yapılacak Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Sığırcılığı Organize Sanayi Bölgesi için Osman Başkanın çok değerli katkıları oldu. Vali Beyin büyük desteği ile belki 20 yılda aşılamayacak problemleri çok kısa sürede aştık. Seydikemer Belediyesi olarak bölgesel faydası olacak her projeye destek olmaya hazırız.”
İnteraktif olarak gerçekleştirilen toplantıda, daha sonra Seydikemer’de faaliyet gösteren Oda üyeleri ve katılımcılar işletmeciler, sorun, talep ve beklentilerini dile getirdiler. Toplantıda katılımcılar tarafından, çıraklık eğitim ve meslek okulu, Seydiler Kilimi’nin üretiminin arttırılması taleplerinin yanı sıra Arsa üzümü, Arsa pekmezi, nar ekşisi ve Arsa elması için coğrafi işaret çalışması yapılması talebi de dile getirildi.