'POZİTİF VAKALAR ÇARŞI PAZAR GEZMEMELİ'

Son günlerde Fethiye ve bölgemizde pozitif vakaların artması dikkat çekerken uzmanlar maske, sosyal mesafe ve temizliğin aksatılamaması gerektiğini hatırlattılar. Fethiye Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sebahat Memiş Turan 'Maske takmadan önce elleri yaklaşık 20 saniye sabunla yıkamak önemli' ifadelerini kullandı.

  • 3217
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
'POZİTİF VAKALAR ÇARŞI PAZAR GEZMEMELİ'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye ve çevresinde ayrıca Seydikemer İlçesinde Korona Virüse karşı tedbirler uygulanmaya devam ederken bazı tedbirsizlikler yüzünden pozitif vaka sayısında az da olsa geçtiğimiz aylara göre artış olduğu kaydediliyor. Fethiye Devlet Hastanesi ve İlçe Sağlık Müdürlüğü pandemiye karşı olağan üstü çaba sarf ederken vatandaşların tedbirsizliği yeni vaka artışlarını tetikliyor. Bazı pozitif vaka tespit edilen ve evlerinde izole altındaki hastaların sokağa çıkıp çarşı Pazar gezmelerinin de vaka sayılarını arttırdığı ileri sürüldü. Fethiye Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sebahat Memiş Turan “ Tedbirleri gevşetmemeliyiz. Korona virüsü maske, mesafe ve temizlik ile yenebiliriz. Ayrıca vücut bağışıklığı için dengeli beslenmeliyiz. Mevsim geçişi olduğu için grip deyip bu hastalığı hafife almamalıyız” dedi. 

TEK MASKEYLE DURMAK DOĞRU DEĞİL

Fethiye Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sebahat Memiş Turan “Son günlerde vaka sayımız artmaya başladı. Bunun nedeni ise kurallara uymamak, toplu yapılan düğünler, cenaze törenleri, taziye ziyaretleri ve asker uğurlamaları. Bunlar vaka sayısının artmasında birer etken. Bu konuda devlet büyüklerinin bir takım kararlar çıkarması gerekiyor. Bizim kişisel olarak yapmamız gereken bir takım şeyler var; en önemlisi el temizliği, el yıkamak çok önemli. Şu anda okullarda yüz yüze eğitim başladı. El yıkamak grip mevsiminin de araya girmiş olması dolayısı ile çok önemli. Özellikle çocuklara bu durumu güzel bir şekilde anlatmamız lazım. Maske takmak önemli ama maske takmadan önce el yıkamak daha önemli… Ellerimizi sabunlu su ile en az 20 saniye boyunca tırnak altlarını, avuç içlerini içerecek şekilde yıkamalı daha sonra kâğıt havlu ile ellerimizi kurulayıp maskemizi öyle takmalıyız. Maskemizi takarken ağızımızı, burnumuzu ve çenemizi mutlaka içine alacak şekilde takmalıyız. Tek maske ile sabahtan akşama kadar durmak doğru değil. Maske ıslandığı ve kirlendiği zaman mutlaka yenisi ile değiştirmek lazım. Maskeyi çıkartırken de dış burun tarafından değil, kulağımızın arkasındaki iplerin olduğu yerden alıp ön tarafına elimizi dokundurmadan çıkarmamız gerekiyor. Kullanılan maskelerin normal çöp kutularına değil eğer varsa tıbbi atık yoksa da normal bir poşetin içine konulup bağlanarak çöp kutularına atılması gerekiyor.  Maske takarken yapılan hatalardan biri de ellerin sürekli maskenin ön dış tarafına dokunma hissi. Maskenin dış tarafı zaten enfekte siz oraya dokunup bir arkadaşınız ile tokalaşınca virüsü onun eline enfekte etmiş oluyorsunuz arkasından tokalaştığınız kişi elini ağzına götürürse pozitif vaka olması kaçınılmaz” dedi.

NET OLARAK AYRIMI YOK

Fethiye Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sebahat Memiş Turan “Grip ile Covid-19’un net olarak ayrımının bulunmadığını ifade edip temizlik, maske kadar sosyal mesafeye de dikkat edilmelidir” dedi.

Fethiye Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sebahat Memiş Turan “Bir diğer dikkat edilmesi gereken şey ise sohbet ederken bile gözle görülemeyecek kadar küçük olan tükürük partikülleri etrafa yayılıyor.  O yüzden sosyal mesafeye çok dikkat etmemiz gerekiyor. Korona virüs ve grip ikisi de virüs enfeksiyonu aslında bunun net olarak ayrımını yapacak bir bulgu yok. Burnunuz akıyor ise, hapşırık, öksürük var ise bunun grip olasılığı daha büyük. Korona virüste daha ciddi bir ateş ve kas ağrısı oluyor. Hastalıkta belirtiler kişiden kişiye değişiklikler oluyor. Son dönemlerde hastalar ishal ve baş ağrısı şikâyetleriyle geliyor. Virüs kapmış kişilerde genelde ateş, öksürük, nefes darlığı, ishal, kas ağrısı ve iştahsızlık belirtileri gözüküyor” ifadelerini kullandı.

TEŞHİS KONULANLAR ÇARŞI PAZARDA GEZİYOR

Fethiye Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sebahat Memiş Turan “Pozitif çıkan vakaları ve temaslı kişileri 15 gün izolasyona alıyoruz. Teşhis koyduğumuz kişileri çarşıda, pazarda görüyorum. Bu davranış hem insanı açıdan iyi değil hem de çevresindekilere hastalık bulaştırma oranı çok yüksek. Karantina sürecine uymayan vatandaşların bu sorumsuz davranışın 3700 TL cezası da var. Kullandığımız maskeleri tıbbı atık kutularına atmamız gerekirken sokaklarda bir sürü kullanılmış maskeler var. Sokak hayvanları bu maskelere temas edip, bunu insanlara bulaştırma riskini çoğaltıyor. Mutlaka kullandığımız maske ve eldivenleri tıbbı atık kutularına atmalıyız” dedi.

VÜCUT DİRENCİ YÜKSEK TUTULMALI

Fethiye Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Sebahat Memiş Turan “Özellikle virüs enfeksiyonlarında vücut direncini yüksek tutmak gerekiyor. Özellikle çinkonun çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Kuruyemişlerde bol miktarda çinko var. Proteinli besinlerle beslenmemiz önemli. Fethiye gibi bir yerde 10-15 dakika güneş ışığında kalmalıyız. Yeterli D vitaminini güneşten karşılayabiliriz. Bunları yanında çok küçük dozlarda C ve D vitamin takviyeleri öneriliyor” diye konuştu.
 

'POZİTİF VAKALAR ÇARŞI PAZAR GEZMEMELİ'

Bakmadan Geçme