Oyuncakları Geçmişten Geleceğe Taşıyor

Emekli öğretmen Erol Hıra çocukları televizyon ,tablet ve televizyondan uzaklaştırmak amacı ile çocukluğunda kendisinin ,hatta babasının oynadığı oyuncakları yaşatmak ve geleceğe taşımak amacı ile ahşaptan,metalden oyuncaklar yapıyor.Erol Hıra yaptığı oyuncakları tanıtmak amacı ile 20 Kasım Cumartesi günü FETAV Binası'nda sergi düzenliyor.

  • 1560
Oyuncakları Geçmişten Geleceğe Taşıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erol Hıra geçmişte çocuklar tarafından oyuncakları derleyerek geleceğe taşımak adına yeniden yapıyor.Hıra yaptığı oyuncakları Cumartesi günü saat 10.30 da FETAV ‘da düzenlediği sergi ile tanıtacak. Uzun yıllardır Anadolu’nun çeşitli yerlerinde öğretmenlik yapan Erol Hıra “En son Ankara’da öğretmenlik yaparken  2003 yılında UNESCO’nun Dünya somut olmayan kültürel mirasların korunmasıyla ilgili yayınladığı sözleşmeye Türkiye imza koydu.  Bu Milli Eğitim’in müfredatında yer alıyor. Onun içinde bende dedemin ve ninemin geleneksel oyun ve oyuncuklarını derledim. 25 tane Türkiye’nin değişik yerlerinden çoğu Fethiye’nin olmak üzere oyun ve oyuncaklar var. Onları derledim. Bunların çoğunu kendim yapıyorum. Kendim üretiyorum. Bunları satmak için değil eğitimde kullanıyorum” dedi.
Çalışmalarının sadece oyuncak yapmak olmadığını ifade eden Hıra “Ben bunun yanında aynı zamanda gelenekten geleceğe diyerek Hacettepe Üniversitesi’nin Steam makers  grubu ile beraber Türkiye’nin değişik kentlerinde, değişik zamanlarda Stem Makers. Fest Expo etkinliklerine gidiyoruz. Orada içerisinde içerisinde ahşap atölyesi ve Da Vinci’nin makineleri bulunan 35 tane atölyemiz var” diye konuştu.
Günümüzde bazı oyuncakların bile geçmişteki oyuncaklardan esinlendiğini belirten Hıra “Günümüzdeki bir çok oyuncağın  temeli geçmişteki bizim oyuncaklarımız. Biz geçmişteki dedemiz ninemiz bu oyuncukları bir yerden edinmemiş,tamamen kendi ihtiyaçlarından doğmuş. Ben okulumda öğrencilerime her zaman oyuncaklarla eğitim yapıyoruz. Sloganımızda oynayarak eğleniyoruz ve öğreniyoruz. Bütün oyuncaklarımızın matematiksel bir tabanı vardır. Fen Bilgisi, teknoloji ,mühendislik ve matematiğe geçiş bunları kullanıyoruz” diye konuştu.
“ÇOCUKLUĞUNUZU YANINIZA ALINDA GELİN’’
Cumartesi günü düzenlenecek olan sergiye herkesi beklediklerini söyleyen Hıra “Şimdi bizim Fethiye’de ki amacımız FETAV ile beraber geleneksel oyun ve oyuncaklarımızı sergi açıyoruz. Tamamiyle kendi el emeğim ile yapılmış olan oyuncaklar herhangi bir fabrikasyon değil 25 çeşit hem oyun hem oyuncak var içerisinde bir sergi yapıcağız. Daha sonra amacımız bunu Dünya Oyun Gününde 23 Nisan’da çocuklarla beraber meydanlarda oynayacağız, oynatacağız. Benim oyun ve oyuncaklarım çoğu literatürde görülmemiş.Çünkü tabandan geliyor. Mangalanın temeli bugün köçürmedir. Köçürmeyi incelediğimiz zaman Fethiye yöresinde en çok oynanan bir göçek oyunudur. Biz FETAV ile beraber oturduk ne yapabiliriz diye karar verdik.Bu oyuncaklarını okul çocuklarına öğrencilere Fen Bilgisi Dersinde, Matematikte, Türkçe’de derslerine ek olarak ,derslerine materyal geliştirme gibi düşünerek onların el yeteneklerini ve becerilerini geliştirecek şekilde öğreterek derslerine yardımcı olmasını sağlayacağız. Geleneği sürdürmek istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı atık maddelerin değerlendirilmesinde oyuncaklarda atık maddelerin değerlendirilmesi var. Çocuklarımız bugün geleneksel oyun ve oyuncakları bilmiyorlar.Tamamı elektronik oyuncaklar. Onun için biz onlarda öncelikle biz farkındalık yapmak istiyoruz. Bizim Cumartesi günü sergimizde sloganımızda “ÇOCUKLUĞUNUZU YANINIZA ALINDA GELİN’’ . Büyükler bizim oyuncaklarımızı gördüğü zaman ben bunu biliyordum diyecekler.Onlarda başka oyuncukları bize söylüyorlar ve biz onları araştırıyoruz, derliyoruz. Bununla ilgili çalışmalarım daha çok eğitim  içerisinde kalıyor. Bu konuda hiç bir maddi beklentimiz yok. FETAV bana yardımcı oluyor. Bizim amacımız Fethiye’de bunun kalıcı bir merkez haline gelmesini istiyoruz. Bilim ve oyun merkezi olarak kalmasını istiyoruz.Benim oyuncalarımı birçok müze istedi. Birçok üniversitelerin halk bilimleri bölümleri ile beraber çalışıyoruz. Ben cam mekanın arkasına oyuncağımın  koyulmasını istemiyorum. Çocuk eline alsın dokunsun, oynasın, tanısın ve öğrensin. Kırılırsa yenisini yapıyoruz. Hiçbir öğrenci, hiçbir çocuk bugüne kadar yaptığım etkinliklerde hiç bir oyuncağı kırmadı. Biz çocuklarımıza güvenmiyoruz sadece. Çocuklarımız oysa çok hoşlarına gidiyor.Daha sonra bırakmıyorlar, istiyorlar nasıl yapabiliriz diye işte biz onun için FETAV ile beraber bir atölye etkinliği de kurmaya karar verdik”dedi.

Oyuncakları Geçmişten Geleceğe Taşıyor
Oyuncakları Geçmişten Geleceğe Taşıyor
Oyuncakları Geçmişten Geleceğe Taşıyor
Oyuncakları Geçmişten Geleceğe Taşıyor
Oyuncakları Geçmişten Geleceğe Taşıyor
Oyuncakları Geçmişten Geleceğe Taşıyor
Oyuncakları Geçmişten Geleceğe Taşıyor
Oyuncakları Geçmişten Geleceğe Taşıyor
Oyuncakları Geçmişten Geleceğe Taşıyor
Oyuncakları Geçmişten Geleceğe Taşıyor

Bakmadan Geçme