Önder Ekonomideki Son Gelişmeleri Değerlendirdi

Fethiye ve Muğla genelinde bilinen işadamı ve Ekonomist Yunus Önder ekonomideki son gelişmeleri ve altının hız kesmeden yükselişini değerlendirdi. Önder açıklamasında Türkiye'nin pandemi döneminde konut kredilerini düşürerek ekonomiyi yanlış yönlendirdiğini iddia etti. Ekonomist Yunus Önder açıklamasında 'Pandemi döneminde tercihimizi konut yerine sanayi ve tarım başta olmak üzere üretimde kullanacaktık' ifadelerini kullandı.

  • 1594
Önder Ekonomideki Son Gelişmeleri Değerlendirdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ekonomist Yunus Önder yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz gibi ülkemiz ve dünyamız korona virüsü salgını süreci yaşıyor. Bulunduğumuz dönemde vaka sayılarında azalma olduğu gibi bir artış da söz konusu… Mart ayından bu yana dünya ve ülkemiz ekonomik anlamda olağandışı olaylar yaşıyor. Altındaki artışın en büyük nedeni güvenli bir yatırım aracı olması. Her şey değer kaybetse altın değer kaybetmez mantığı vardır. Virüsün ortaya çıkmasından sonra altın fiyatlarında yaklaşık yüzde 37’lik bir artış kaydedildi. Fiyatlar yukarıya tırmanmaya devam ediyor. Tüm yatırımcılar ellerindeki parayı altın alarak değerlendirdi” şeklinde konuştu. 

Ekonomist Önder, “Altının ons fiyatı Dolar üzerinden hesaplandığı için Dolar’ın da Mart ayından bu yana yüzde 17’lik artış gösterdi. Hem ons fiyatının hem de Dolar kurunun artmasından dolayı altın tarihi bir rekor kırdı. Kırmaya da devam edecek. Pandemi ve normalleşme sürecinin ardından geldiğimiz noktada Dolar kuru, 2 yıl önce yaşanan Rahip Branson krizinde 7,26 ile tarihi rekorunu kırmıştı. Dolar şu anda 7,28 bandını gördü ve tarihi rekoruna ulaştı. Devletler arası swap (takas) anlaşmalarımız var. Uluslararası piyasada biz onlara TL verirken, onlar da bize Dolar veriyor. Fakat bu sözleşmelerin sonuna geldik. Devlet olarak biz ilgili yerlere bu Dolarları iade etmek zorundayız. Yeni bir swap sözleşmesi yapılırsa bu kurun geriye çekilmesi beklenebilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde basılan karşılıksız paralardan dolayı dünya genelinde faizler geriye çekildi. Ülkemizde yüzde 15 olan faiz yüzde 9’a kadar geriledi” dedi. 

Açıklamasını sürdüren Ekonomist Yunus Önder, “Tüm dünya korona sürecinde genişleyen bu bilançodaki paraları sanayi ve üretime aktarırken, Türkiye olarak biz konut anlamında kullandık. Bugün aklında ev almak istemeyen bir kişi bile ev aldı. Bizim problemimiz korona virüsü sürecinde üreticiyi, turizmciyi ve çiftçiyi desteklemekti. Öte yandan pandemi döneminde düşen petrol fiyatlarını sabitlemeliydik. Türkiye’nin cari açığının en büyük kısmını petrol oluşturuyor. Yatırımcılarımıza uyarım, bulunduğumuz dönemde ekonomik gelişmelerden ziyade siyasi gelişmeler ön planda. Dolayısıyla bunu çok yakından takip edelim ve yüksek riskli işlemler yapmaktan kaçınalım” diye konuştu. 


 

Önder Ekonomideki Son Gelişmeleri Değerlendirdi
Önder Ekonomideki Son Gelişmeleri Değerlendirdi
Önder Ekonomideki Son Gelişmeleri Değerlendirdi
Önder Ekonomideki Son Gelişmeleri Değerlendirdi

Bakmadan Geçme