Oğuz nüfus artışını değerlendirdi

TÜİK'in açıkladığı Fethiye ve Muğla'nın nüfus artışını değerlendiren Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, bölgenin son derece yüksek bir imar baskısı altında olduğunu ifade etti. Fethiye'deki konut ve emlak piyasasını da değerlendiren Dernek Başkanı Oğuz, pandemi süresince Fethiye ve çevresinde nüfus ve yerleşim oranını da değerlendirirken gelecek dönemde Türkiye'de ve Fethiye'de emlak ve konut sektörü hakkındaki beklentilerini de anlattı.

  • 1446
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Oğuz nüfus artışını değerlendirdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, arkadaşımız Erdoğan Cankuş’un konuyla ilgili sorularını cevaplandırdı; 

FETHİYE’DE KONUT VE EMLAK PİYASASI NASIL SEYREDİYOR?
Fethiye gayrimenkul anlamında talep gören bir bölge… Ve bu talep devam ediyor. 
2020 yılı Mart ve Nisan aylarında korona virüs pandemisi sonrası, şehirlerarası ulaşımın kısıtlanması, sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle satışlar yavaş seyretmişti. Ancak; 2020 yılı Nisan ayı sonlarına doğru ve Mayıs ayından itibaren emlak talebinde yükselme görmeye başladık. 2020 yılı ikinci çeyrekte faiz oranlarının düşmesiyle bölgemizdeki konut ve emlak satışlarında artışlar yaşandı. Korona virüs pandemisi, büyük şehirlerden Akdeniz, Ege bölgesi ve güney sahillerine olan talebi artırdı. Fethiye gibi küçük şehirlere, düşük nüfus yoğunluğu olan bölgelere, çok katlı olmayan balkonlu apartman dairelerine ve bahçeli evlere ilgi arttı. Şehir merkezinde, çevre mahallelerinde kırsal alanlarda, doğa içindeki evler tercih edilmeye başladı. 

2020 yılı sonlarında yaşanan döviz kuru artışları ve yüksek enflasyon beklentileri neticesinde, vatandaşların birikimlerinin bir kısmını emlak yatırımında değerlendirdiklerini gördük. 
Bu durum da emlak satışlarındaki artışa katkıda bulundu. 
2020 yılı sonu itibariyle Türkiye genelinde 1.500.000 civarında konut satışı ile Cumhuriyet tarihinde tüm zamanların rekoru satış sayısına ulaşıldı. 2020 yılında Fethiye ve çevresi bu artıştan satış anlamında olumlu etkilendi. 

FETHİYE’DE EMLAK VE KONUT PİYASASINDA FİYATLAR NE DURUMDA, GELECEKTE BEKLENTİLERİNİZ NE YÖNDE?
Fiyatlarda bir artış yaşandı. kiralarda bir artış yaşandı. Fiyatlar Fethiye ve mahallelerinde bölgelere göre değişim göstermekle birlikte, 2020 yılında bölgede kabaca yüzde 25 ile yüzde 60 arasında fiyat artışları gözlemledik diyebiliriz. 2020 yılı sonlarında konut faiz oranlarının artış sürecine girmesiyle konut talebinin, dolayısıyla tüm emlak taleplerinin (konut, arsa, tarla, işyeri, ofis gibi) düşüş göstereceğini, satışların düşük yoğunlukta devam edeceğini düşünüyoruz. Emlak piyasasındaki satış daralmasının faizlerin yüksek seyrettiği sürece devam edeceğini öngörüyoruz.

Fethiye’de emlak ve konut satışlarında, geçen yıl yaşanan fiyat artışları ve faiz artışları nedeniyle emlak konut satışlarında bir yavaşlama yaşanıyor. Hükümetin enflasyonla mücadele programı çerçevesinde emlak piyasasında geçen yıla kıyasla bir durgunluk yaşanacaktır. Ancak uygun fiyatlı buldukları gayrimenkulleri alıcıların değerlendirmelerinde fayda görüyorum. Konut ve emlak sektörüne yatırım yapmak isteyen ihtiyaç sahipleri veya yatırımcılar için piyasanın araştırılması neticesinde uygun fiyatlı ve amaca uygun gayrimenkullere yatırım fırsatları her zaman çıkar. İlgililere emlak piyasasını takip etmelerini öneriyoruz. 
Korona virüs pandemisi ikinci dalga süresince düşük yoğunlukta da olsa Fethiye ve çevresine yurtiçi yerli alıcıların ilgisi devam etmekte, hal böyle olunca bölgemizdeki emlak fiyatlarında bir düşüş beklemiyoruz. Aksine; uzun dönemde fiyat artışlarının yavaş seyirle devam edeceğini düşünüyoruz. 2020 yılında bölge emlak fiyatların enflasyon rakamlarının üzerinde arttığı ve fiyatların ciddi bir artış gösterdiği göz önüne alınırsa,  2021 yılında Fethiye emlak fiyatları enflasyonun bir miktar gerisinde kalabilir, veya gayrimenkullerde enflasyon oranında fiyat artışlarını olabilir, bunu da belirtmekte fayda görüyorum. Mevcut fiyatlar hakkında iyi araştırma yaparak, uygun fiyatlı amaca uygun emlaklar her zaman satın alınabilir.
Gayrimenkul yatırımı birikimlerinizi enflasyona karşı korur. Emlak yatırımı yaparken bu konuyu göz önünde bulundurmakta fayda vardır. İhtiyacı olan, konut sahibi olmak isteyen, yeterli geliri veya birikimi olan vatandaşlarımızın emlak satın almak için beklemesin. Alıcılar, piyasayı iyi araştırıp, güvendiği referanslı emlak danışmanlarına danışarak yatırımını yapsın.

PANDEMİ SÜRESİNCE FETHİYE VE ÇEVRESİNDE NÜFUS VE YERLEŞİM NASIL ETKİLENDİ?
2019 yılı Muğla'nın nüfusu, 983.142 bin olarak belirlendi. 2020 yılı sonu itibari ile Muğla Nüfusu 1 milyon 773 kişiye çıktı. 2020 yılında 17 bin 631 kişi arttı. Ancak; biz bu artıştan daha fazla sayıda vatandaşın Muğla bölgesinde devamlı surette konakladığını düşünüyoruz. 
Nüfus kaydı büyük/diğer illerde olan ancak, nüfus kaydını Muğla iline almadan kiralık veya ev sahibi olarak Muğla ili ve ilçelerinde oturan vatandaşlarımız olduğunu gözlemliyoruz. Ayrıca, Muğla İlçelerinde Bodrum, Marmaris, Fethiye, Milas’ta bulunan yazlıkların yıl boyu kullanılmaya başladığını gözlemlemekteyiz. 2010 yılında Muğla ilinin nüfusu 817 bin 503 idi, 
son 10 yılda 183 bin 270 kişi Muğla nüfusuna eklenmiştir. 

FETHİYE NÜFUS ARTIŞI
Fethiye 2020 yılı nüfusu 167 bin 114, Fethiye 2019 yılı nüfusu 162 bin 686, Fethiye 2018 yılı nüfusu: 157 bin 745… Her yıl 5 bin kişi civarında sürekli artmaktadır. Muğla ili sınırları dahilinde yerleşen yerli ve yabancılar son on yılda yaklaşık olarak bir Fethiye nüfusu büyüklüğünde bir popülasyonu nüfusuna dahil etmiştir. 

Bu şekilde yüksek yoğunluklu bir nüfusu ve yerleşimi Muğla ili ve ilçelerinin mevcut imar planları ile hazmetmesi ve belediye hizmetlerini kaliteli şekilde sunabilmesi imkânları azalmaktadır. Bölgede son derece yüksek bir imar baskısı yaşanmaktadır diyebiliriz.
Pandemi döneminde bu imar baskısı artarak devam etmektedir.
Muğla ili ve İlçelerine olan göç neticesinde bölgede Plansız yapılaşma, kaçak binalar ve İmar kirliliği artış gösterecektir. Ayrıca; 2020 yılı ve öncesinde Muğla ili dahilinde ve Fethiye çevresinde plansız alanlarda yapılan emlak alışverişlerinin sayısı göz önüne alındığında kötü yapılaşma ve kaçak yapılaşmanın artması, görüntü kirliliğinin artmasını beraberinde getirme riski vardır.

Bir an önce Muğla Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri planlama konusuna eğilmeli, hızlı göç alan ilçelerde ve mahallelerinde imar planı çalışmaları hızla neticelendirilmelidir. İl ölçeğinde plansız alan bırakılmamalıdır. Planlama sonrası belediyeler tarafından ruhsat kolay verilir hale gelmeli, kaçak yapılaşma ise şiddetle cezalandırılmalıdır.

GELECEKTE TÜRKİYE’DE VE FETHİYE’DE EMLAK VE KONUT SEKTÖRÜNÜ NASIL GÖRÜYORSUNUZ?
İstatistiki verilere göre Türkiye’de bireylerin yaklaşık olarak yüzde 60 ı oturduğu evde ev sahibi. Piyasa normale dönünce yüzde 40 civarında kiracı olan bireylerin de konut sahibi olma talebi olacaktır. Konut satın alma imkânı olan kişiler kirada oturmak istemez. Yeteri geliri ve birikimi olan kişi kiracı olmak istemez, mülk sahibi olmak ister. Piyasa buna müsaade edince bu talep oluşacaktır. Bu talep piyasada emlak sektörü ile ilgili sektörlerde bir canlılık yaratacak, emlak piyasasında fiyatları artırıcı etki yapacaktır. Ayrıca, yurtdışından yabancı ülke vatandaşlarının ülkemizde özellikle büyükşehirlerde konut talebi geçmiş yıllarda olduğu şekilde devam etmektedir. Buna ilave olarak yurtdışında yerleşik Türk vatandaşlarının Türkiye’nin değişik yerlerinden ve bölgemizden konut, emlak satın aldıklarını görüyoruz. 

Bu ilgi uzun dönemde fiyatlarda artırıcı etki yapacaktır. Aynı şekilde, yabancı emlak alışı Fethiye’de de devam etmektedir. Buna ilave olarak; Türkiye’de nüfus artmakta ve Türk ekonomisi uzun dönemde büyüyen bir ekonomi. Uzun dönemde daha fazla konut ihtiyacı olacak, işyeri ve ticari alanlara, sağlık, sanayi, turizm, hizmet sektörlerine yeni yatırımlar yapılacaktır, bu durum emlak sektörünün de gelişmesine olumlu yansıyacaktır. Türkiye’de ortalama hane halkı büyüklüğü ise 3,8 kişi. Türkiye’de bu rakam geçmişte 5 kişi seviyesindeydi. Avrupa’da ise bu oran 2,5 kişi. Türkiye’de her geçen gün “bir evde yaşayan kişi sayısında” azalma görülüyor. Bu anlamda hane halkı büyüklüğünün azalması ve ev sahipliği oranın artışının emlak ve inşaat sektörüne olumlu yansıyacağını düşünüyoruz.
Emlak sektöründe ve piyasalarda kısa dönemlerde inişler çıkışlar olabilir. Uzun dönemde Türkiye’de emlak sektörünün önü açıktır. Emlak yatırımı yapan kazanır.  Emlak sektörüne yatırım yapmak konusunda tereddüt etmeyin diyoruz. Emlak yatırımı yapmadan önce profesyonel bir emlak danışmanına danışılmasını tavsiye ediyoruz. Doğru emlak yatırımı hem paranızı enflasyona karşı korur hem de diğer yatırım araçlarının üzerinde bir kazanç sağlamanızı sağlar.


 

Bakmadan Geçme