Öğrenciler Geleceğe Tohum Taşıyor

Seydikemer'de 'Sağlığım İçin Doğayı Seçtim Projesi' kapsamında öğrencilere yönelik eğitimler devam ediyor. Öğrencilerde farkındalık oluşturmak, bilinç düzeylerini yükseltmek amacıyla yürütülen projede 2 nesil öncesine dayanan tohumlar gen bankasına gönderildi.

  • 621
Öğrenciler Geleceğe Tohum Taşıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürü Engin Maraşlı ve teknik personel Ortaköy Mahallesi ilk ve Ortaokulu öğrencileri ile Merkez Şehit Gürcan Akan ve özel bir okuldaki öğrencilere tohumlar hakkında bilgiler aktarıldı. Sağlığım İçin Doğayı Seçtim Projesi kapsamında öğrencilere tohumların önemi anlatıldı. 

Çalışmalar ve proje hakkında bilgi veren Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürü Engin Maraşlı; "Biz Müdürlük olarak “Sağlığım İçin Doğayı Seçtim Projesi” ile eğitimlerimizde etkinliklerimizde sürekli öğrencilerimize doğa ve çevre bilinci aşılamaktayız. Muğla İl Müdürlüğümüzün Kadın Eliyle Geleceği Korumak; Gen Bankasıyla Buluşuyoruz" projesi çalışmaları da İlçemizde son hız devam ediyor. Biz öğrencilerimizde de farkındalık oluşturmak, bu konuda bilinç düzeylerini yükseltmek istedik.  Velilerimizle İlçemizde şimdiye kadar yaptığımız çalışmalarla 25 çeşit geçmişi 2 nesil öncesine dayanan tohuma ulaştık ve Gen bankasına gönderdik. 

Projemiz kapsamında İlçemiz Ortaköy Mahallesi ilk ve Ortaokulu öğrencileri ile Merkez Şehit Gürcan Akan ve Merkez Ata Öğrencilerine eğitimlerimizi verdik. Ziraat Odasıyla ortaklaşa ilçemiz merkezde oluşturduğumuz hobi bahçelerine ekimini gerçekleştireceğimiz 8 yerel çeşit buğday tohumumuzu öğrencilerimizle teslim aldık. Projemizin bundan sonraki aşamalarında okul hobi bahçelerimizin sebzeleri hasat edilir edilmez her okulumuz için bir yerel çeşit buğdayın ekimini öğrencilerimizle gerçekleştireceğiz. Aşama aşama buğdaylarımızın gelişimlerini birlikte gözlemleyeceğiz. Hasat ettiğimiz buğdayları birlikte değirmenlere götürüp una dönüştüreceğiz. Daha sonra elde ettiğimiz unları “sağlıklı beslenme çantası hazırlama” projemizde velilerimizle yapacağımız etkinliklerde kullanacağız.” Dedi.

Yerel çeşitlerin önemi, devamlılığı, korunması ve gen bankası konularında sunum yapan teknik personel; “Yerli tohumlar çok önemli çünkü tohum, bitkilerin varoluşunun devamını mümkün kılan en önemli üreme materyalidir. Geleneksel tarım sistemi içinde binlerce yıldan bu yana nesilden nesile aktarılan tohumlar çiftçi eliyle sürekli geliştirilmiş, bulunduğu yerin iklim ve arazi koşullarına en iyi uyum sağlayan “yerel çeşitler” elde edilmiştir. Yerel tohumlar binlerce yıldır toprakla buluşarak, genlerinde kuraklık, sel, don vb. pek çok doğa olayına karşı ayakta kalmayı başarabilme özelliklerini taşıyarak, “Bilge” sıfatını hak ediyorlar. Meyvesine gelen böceklerle, gölgesinde gelişen yabancı otlarla, yaprağındaki mantarlarla iyi geçinmeyi öğrenmiş bilge tohumlar hasat zamanı hayatta kalabildikleri için doğal seçimle bir sonraki nesli oluşturmaktadırlar. Bu tohumlar toprağın sınırlı bir kaynak ve mükemmel bir denge unsuru olduğunun farkındalığıyla, topraktan hangi elementi ne zaman ve ne kadar isteyeceklerin de biliyorlar. Bu yüzden yerel tohumlar kendi dengesini kendi kurar. Bu mükemmel ahenk içinde en güzel ve özel tatları sunar. Yerel tohum, bilgelik demek, paylaşım demek aynı zamanda doğa ile barışık çok çeşitlilik demektir.” Dedi. Öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. 
Eğitime katılan öğretmen ve veliler ellerinde atalarından kalma tohumlar olduğunu bunlarında koruma altına alınması gerektiği, konusunu dile getirerek nasıl çoğaltılacağı ve muhafaza edileceği konularında bilgiler aldı.


 

Öğrenciler Geleceğe Tohum Taşıyor
Öğrenciler Geleceğe Tohum Taşıyor
Öğrenciler Geleceğe Tohum Taşıyor
Öğrenciler Geleceğe Tohum Taşıyor

Bakmadan Geçme