MUTSO WhatsApp Destek Hattı Devrede

MUTSO, dünyayı etkisi altına alan Koronavirüsünün (Covid-19) üyelere olan etkilerini en aza indirmek için bir takım çalışmalara imza attı. 

  • 1006
MUTSO WhatsApp Destek Hattı Devrede
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de yayılmaya başlayan Covid-19 pandemisinin üyelerine olan etkilerini en aza indirilebilmek adına bir takım çalışmalar gerçekleştirdi. 

Bu çalışmalar kapsamında açıklama yapan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, üyeler için her türlü desteği verebilmek için oda olarak seferber olduklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Malumunuz olduğu üzere, tüm dünya gibi ülkemizi de etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgınıyla insanlık maalesef zor günler yaşamakta.  Salgının yarattığı olumsuz süreç, gerek sosyal gerekse ekonomik hayatımızı derinden etkilemektedir.  Özellikle ekonomik faaliyetlerimizin sekteye uğraması ciddi bir sorun oluşturmuştur.  Bütün bu olumsuz gelişmeler doğrultusunda hükümetimizce ekonomiye ilişkin çeşitli önlemler alınmaya başlamıştır. Bildiğiniz gibi özellikle ekonomik istikrar kalkanı destek programı ile bu sürecin en az hasarla tamamlanmasını sağlayacak bir dizi önlemler açıklandı.  Bu tedbirleri kamuoyunda yakinen takip ettik ve uygulamaya çalışmaktayız.”


Koronavirüs salgını nedeniyle, iş dünyamızda yaşanan sorunları TOBB’a ilettiklerini ifade eden Başkan Ercan, “Sizlerden gelen sorunları ve çözüm önerilerini, biz de Odamız olarak üst yapımız olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne ulaştırmaktayız ve her gün raporumuzu göndermekteyiz. Bu raporumuzun içeriğini Odamızın iletişim ağlarında siz değerli üyelerimizin bilgisine an be an sunmaktayız. Odamız web sitesi ile sosyal medya hesaplarımızdan bu sürece ilişkin tüm duyuruları görebilecek ve bilgi edinebileceksiniz.  Süreçle ilgili olarak sizlerin daha da mağduriyet yaşamamanız ve daha etkin bir hizmet anlayışıyla faaliyetlerini sürdürmeye çalışan üyelerimizin işlerinin aksamadan daha hızlı ilerleyebilmesi için WhatsApp destek hattımızı (0533 931 73 50) da uygulamaya geçirdik. Buradan bu dönemle ilgili talep ve önerilerinizi göndermenizi beklemekteyiz. Bunun yanında web sitesi canlı destek hattımız ve sosyal medya hesaplarımız bildiğiniz gibi devrede.  Kısacası iletişim ağlarımız aktif olarak siz değerli üyelerimiz için hizmet vermekte.” dedi. 


Oda Aidatları Ekim Ayına Ertelendi

Başkan Ercan ayrıca, “Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin üyelerimize olan etkilerinin en aza indirilebilmesi için elimizden gelen çalışmayı ortaya koyduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Siz değerli üyelerimize her türlü desteği verebilmek için ilimizde Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak adeta seferber olmuş durumdayız. Buna bağlı olarak, salgın sebebiyle üyelerimizin yaşamakta olduğu veya yaşayacağı ekonomik sıkıntılardan dolayı haziran ayında ödenmesi gereken yıllık ve munzam aidatlarının birinci taksiti gecikme zammı alınmaksızın 2. Taksitle beraber ekim ayı sonuna ertelendi.”

Nefes Kredisi Hayata Geçiyor

Yeni bir nefes kredisi için de çalışma başlattıklarını söyleyen MUTSO Başkanı Mustafa Ercan, “1 milyon 500 bin lira tutarındaki nefes kredisine benzer bir kredi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimize taahhütte bulunduk ve sağlanacak düşük faizli kredi ile üyelerimize toplamda 36 milyon TL. Finansman kaynağı sağladık. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde yapılan çalışmayla, üyelerimizin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmelerinin önünü açtık. Üyelerimizden Odamıza gelen talepler doğrultusunda sanayi kapasite raporlarının geçerlilik süresinin uzatılması kararını uygulamaya geçirdik. Buna göre, geçerlilik süresi Mart ve Nisan aylarında sona erecek olan sanayi kapasite raporlarının geçerlilik süreleri, 1 Mayıs 2020 tarihine kadar uzatıldı. Üç kamu bankası tarafından başta KOBİ’ler olmak üzere, kurumsal ve ticari ölçekteki firmaların finansman ihtiyaçları için ‘İşe Devam Kredi Desteğini’ de hayata geçirdik. Önümüzdeki günlerde çok kısa süre içinde tüm üyelerimiz bu finansmana ulaşabilecekler.  Bu kredi ile firmalar 6 ay geri, %7,5 faizli 36 aylık kredilere 3 devlet bankasından ulaşabilecekler. İşletmelerin çeklerini ödeyebilmeleri için, tüm sektörlerde Kredi Garanti Fonu destekli 3 ay anapara ve faiz ödemesiz “Çek Ödeme Destek Kredisi” 30 Mart 2020’de uygulamaya alınacak. Kamu bankaları tarafından açıklanan “İşe Devam Kredi Desteği” yanında özel bankaların da katılabileceği %9,5 faizli, 3 ay ödemesiz 12 ay vadeli “Ekonomik İstikrar Kalkanı Kredi Desteği” paketi Türkiye Bankalar Birliği tarafından açıklandı. Bu kredi paketine başvurular 30 Mart 2020’de kabul edilmeye başlanacak.” ifadelerinde bulundu. 

İşyeri Mülk Sahipleri Kiralara Yönelik İşletmelere Destek Olmalı

İçinden geçtiğimiz bu zor süreç kaçınılmaz olumsuzluklara sebebiyet vermektedir diyen Ercan, mülk sahiplerini kiralarda indirim yapmaya ve ertelemeye davet etti. Ayrıca, “Başta virüs tedbirleri kapsamında faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan iş yerlerinin mülk sahipleri olmak üzere kiracılardan kira bedellerinde indirim- öteleme ve bir süre kira almama gibi uygulamalar ile destek olmalarını diliyoruz. Yaşanan salgın ve alınan tedbirler nedeniyle neredeyse durma noktasına gelen ticari faaliyetler ticaret erbabını çok zor durumda bırakmıştır. Bu dönem millet olarak dayanışma dönemidir. Dolayısıyla işletmelerin mülk sahiplerinden toplumsal dayanışma ruhu çerçevesinde mülk sahibi-kiracı ilişkisinin de zedelenmemesi için kiracılarına destek olmaları için sesleniyorum. Tüm dünya zor bir süreçten geçmektedir. Bu süreci birlikte en az zararla atlatabilmek için güçlü silahlarımızdan biri de toplumun her kesiminin birbirine dayanışma ruhu ile destek olmasıdır. Herkes üzerine düşeni hassasiyetle yerine getirdiği takdirde sosyal ve ekonomik olumsuzlukları herkes için minimum seviyeye çekebiliriz.  Biz de Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak kiracılarımızın kiralarını ilk aşamada 3 ay süreyle erteliyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden gelecek onaya göre daha da neler yapacağımızı önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız. Çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Temenni ediyoruz ki, bu yaşamımızı tehdit eder nitelikteki süreci, hep beraber sorumluluk duygumuz ve birbirimize saygı duyarak atlatacak ve sağlıklı günlerde yine el birliğiyle sizlerin refahı için gayretlerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, tedbiri elden bırakmamamız gerektiğini vurguluyor, evde kalmamızın, salgın riskini en aza düşüreceğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.” diyerek açıklamasına son verdi. 

Bakmadan Geçme