Muğla'nın fıstık çamı Trabzon'a ilham oldu

Trabzon'un Akçaabat ilçesinde üreticilere yeni gelir kapısı oluşturulması için fıstık çamı ormanları oluşturuyor, var olan ağaçların bakımı yapılıyor. Akçaabatlıları fıstık çamı konusunda bilgilendirmek için, Muğla'nın Milas ilçesinden uzman bir ekip Akçaabat'a gitti.

  • 2796
Muğla'nın fıstık çamı Trabzon'a ilham oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, fıstık çamı ormanlarını rehabilite ederek, hem bölge hem de ülke ekonomisine kazandırmayı istediklerini söyledi.
Fıstık çamı ağaçlarının Akdeniz havzasında ılıman iklim sahalarında yaygın olarak dağılım gösterdiğini belirten Eyüpoğlu, bu ağaçların Akçabaat ilçesinde de mikroklimal iklimin etkisiyle Galanima Vadisi'nde yetiştiğini söyledi.
Ticari değeri yüksek çam fıstığının önemli bir ihracat ürünü olduğunu vurgulayan Eyüpoğlu, “İlçemizde yaklaşık 15 - 20 bin civarında fıstık çamı ağacı bulunuyor. Doğal olarak yetişmiş, bir bölümü üreticilerimiz tarafından dikilmiş ancak kendi kaderine terk edilmiş bu ağaçların bakımı yapılarak oluşturdukları meyveleri ekonomiye kazandırmak ve üreticilerimizin gelirini artırmak için çalışma başlatacağız” dedi.
Eyüpoğlu, bir ağaçtan yaklaşık 100 ile 200 arasında kozalak elde edildiğini hatırlattı ve “Her bir kozalağın bugünkü değerinin 3 - 5 lira olduğunu göz önüne aldığımızda dönüme getirisinin birçok üründen daha fazla olacağı ortadadır. Fıstık çamı ağaçları ilçe halkımıza ayrı bir gelir kapısı olacaktır. Muğla’nın Milas ilçesinden bu işle ilgili, alanında uzman bir ekip ilçemize geldi ve birlikte Galanima Vadisi dediğimiz bölgede yer alan Fıstıklı, Yeşiltepe, Alsancak, Bozdoğan, Zaferli ve Şinik mahallelerimizde, Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi personeli ziraat yüksek mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir'in de katılımı ile fıstık çamı ağacı tespit çalışmaları yapıldı. İlk etapta var olan fıstık çamı ormanlarının rehabilitasyonunu yapacağız. İşin uzmanı bir ekip burada var olan ağaçlarda budama ve bakım işlemlerini yapacak. Ağaçların verime yatmasını sağlanacak” diye konuştu.
MUĞLALI KÖYLÜLERİN GELİR KAYNAĞI
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan Milas ve Yatağan ile Aydın’ın Bozdoğan ilçesine bağlı bazı köylerde yüzlerce köylü geçimini fıstık çamından sağlıyor. Toplaması zahmetli olan fıstık çamlarına tırmanarak kozalakları toplayan köylüler, fiyatının yüksek olmasından dolayı emeğinin karşılığını alıyor.
Hasat döneminde sırığın ucuna taktıkları kancalarla boyları 30-40 metreyi bulan çam ağaçlarına tırmanan köylüler, düşürdükleri kozalakları güneş gören alanlara sererek, kurumasını bekliyor. Belli bir süre sonra kozalaktan ayrışan çam fıstıkları toplanarak tüccarlar aracılığıyla hem iç piyasaya sunuluyor, hem de ihracat yoluyla değerlendiriliyor. Fıstık çamını kozalakları 10, İç fıstık olarak ise pazarda 400 liradan tüketiciye sunuluyor.
 

Bakmadan Geçme