Maraş Katliamını Unutmayacağız

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Fethiye Şubesi, Maraş katliamının 41. yıldönümü dolayısıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi önünde gerçekleşen etkinlikte katılımcılar 'Maraş'ı unutma, unutturma', 'Maraş'ın hesabı sorulacak', 'Faşizme karşı omuz omuza' sloganları attılar. Öte yandan hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

  • 1094
Maraş Katliamını Unutmayacağız
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Basın açıklamasını okuyan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Fethiye Şube Başkanı Nevzat Türkmen; 19 Aralık 1978 yılında gerçekleşen Maraş katliamında yüzlerce insanın vahşice katledildiğini, on binlerce insanın göç etmek zorunda bırakıldığını, evlerinin ve işyerlerinin talan edildiğini belirtti. Türkmen, “Maraş katliamı 19 Aralık 1978 günü akşam saat 21.00’de ülkücü bir faşistin Çiçek Sineması’nda gösterilen ‘Güneş Ne zaman Doğacak’ adlı sağ içerikli antikomünist bir filmi izleyenlerin üzerine tahrik ve provokasyon amacıyla bomba atması ile başladı. Ardından daha önce Maraş’ın çeşitli ilçelerinden gelen ve önceden hazırlıklı olan faşist militanların kışkırtmaları ile gerici güruhlar CHP Maraş İl binasına saldırdılar. Ertesi gün Alevi canlarımızın yoğun olarak gittiği kıraathane bombalandı” dedi. 
GÜVENLİK GÜÇLERİ İZLEDİ 
O dönemdeki olayları güvenlik güçlerinin sadece izlediğini kaydeden Nevzat Türkmen, “Güvenlik güçleri bu sıralarda saldırıları izlediler hatta ötesinde teşvik ederek yönlendirdiler. Faşistler 23 Aralık 1978 günü Alevilerin ve solcuların evleriyle işyerlerine saldırmaya ve buldukları insanları katletmeye başladılar. 24 Aralık 1978 günü yer gök vahşice katliama uğrayan mazlum halkımızın çığlıkları ile inliyordu. Vahşet dünya tarihinde eşine çok az rastlanabilecek korkunçlukta devam etti. Devlet güçlerinin önünde insanlarımız parçalanarak, kurşunlanarak, çivilenerek, kazanda kaynatılarak katledildiler. Kadınlarımıza tecavüz edildi. İnsanlarımız malları mülkleri talan edildi. Evleri yakıldı. Ana karnındaki ve kundaktaki bebeklere dahi acımasızca kıydılar. Faşistler yolları kapatıp, hastaneleri kuşatarak yaralıların tedavilerini engellediler. Birçok insanımızı da bu yüzden kaybettik” şeklinde ifadeler kullandı. 
KATLİAM İNSANLIK SUÇUDUR
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Fethiye Şube Başkanı Nevzat Türkmen açıklamasını şöyle tamamladı; “Maraş katliamı faşistlerin tetikçiliğini yaptığı ve devletin yönlendirmesiyle gerçekleştirilen planlı ve organize bir katliamdır. Bilinmelidir ki katliam insanlık suçudur. Devlet, Maraş katliamındaki sorumluluğunu kabul etmeli ve özür dilemelidir. Maraş katliamı yüzlerce yıldan bu beri Alevi halkımıza karşı gerçekleştirilen katliam, asimilasyon ve inkar politikasının bir parçasıdır.”

Maraş Katliamını Unutmayacağız
Maraş Katliamını Unutmayacağız
Maraş Katliamını Unutmayacağız

Bakmadan Geçme