Kontenjan fazlalığına dikkat çektiler 

Veli-Der Muğla Şubesi Fethiye ve Fethiye Veli Platformu üyeleri sınavla öğrenci alan okullar ile ilgili yaptıkları açıklamada, Fethiye özelinde bu yıl 3 bin 120 öğrenci 8. sınıftan mezun olacağını ifade ettiler. Veli-Der Muğla Şubesi Fethiye ve Fethiye Veli Platformu Üyesi Fehime Korkmaz Bingöl, 'Yaklaşık bin 100 öğrencinin kontenjan fazlası olacağını tahmin ediyoruz' dedi. 

  • 4422
Kontenjan fazlalığına dikkat çektiler 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Veli-Der Muğla Şubesi Fethiye ve Fethiye Veli Platformu üyeleri sınavla öğrenci alan okullar ile ilgili yaptıkları açıklamada, Fethiye özelinde bu yıl 3 bin 120 öğrenci 8. sınıftan mezun olacağını ifade ettiler. Veli-Der Muğla Şubesi Fethiye ve Fethiye Veli Platformu Üyesi Fehime Korkmaz Bingöl, “Yaklaşık bin 100 öğrencinin kontenjan fazlası olacağını tahmin ediyoruz” dedi. 

2017 YILINDAN BU YANA FAALİYET GÖSTERİYORLAR
Veli-Der Muğla Şubesi Fethiye ve Fethiye Veli Platformu Üyesi Fehime Korkmaz Bingöl tarafından yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere, 2012-2013 öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlayan eğitim yasası ile eğitim sistemi temelden değişti. 2012 yılında eğitimde 4+4+4 sistemi uygulanmaya başlandı. O süreçte bu sistemin sakıncalı olduğunu öngören ve dile getiren, eğitim sürecinin bütününe dair sorumluluk duyan, eğitime dair fikirlerini paylaşan, tartışan, çözüm yolları arayan velilerin bir araya gelmesiyle 2013 yılında Öğrenci Veli Derneği, kısa adıyla Veli-Der kuruldu. Biz de Veli-Der Muğla Şubesi olarak 2017 yılından bu yana faaliyet gösteriyoruz. Bir taraftan eğitim sistemindeki sorunlara yanıtlar arıyor, bir taraftan nasıl katkı yapabileceğimiz üzerine kafa yoruyor, projeler üretiyoruz” ifadelerini kullandı. 

ŞİMDİ 8. SINIF ÖĞRENCİSİ OLDULAR
Korkmaz, “2012 yılında 4+4+4 sisteminin en çok tartışma yaratan bölümü, 60 aylık henüz okul olgunluğuna erişmemiş çocukların 1. Sınıfa başlatılması oldu. Bu zorunluluktan aileler ancak çocuklarına yetersizdir raporu alarak kurtulabildi. Ama çocuklarının bu şekilde damgalanmasından endişe eden veliler ise çocuklarını 1. sınıfa başlattı. Böylece 2012-2013 öğretim yılında 611 bin 517 fazla sayıda çocuk okullu oldu. İşte o yıl okula başlayan çocuklar şimdi 8. Sınıf oldular. Yani 8. sınıfta geçmiş yıllarda olduğu gibi 1 milyon 200 bin değil, yaklaşık 1 milyon 800 bin öğrenci var. Bu çocuklar 2020-2021 eğitim öğretim döneminde liseye başlayacaklar. Bu, daha önceki yıllardan 611 bin 517 fazla sayıda çocuğun liseye başlaması demek. Aynı öğrenciler 2020 yılında yapılacak merkezi yerleştirme sınavı LGS’ye katılacaklar. LGS’ye katılımın yüzde 80’in üzerinde olduğu düşünüldüğünde, sınava yaklaşık 1milyon 600 bin öğrenci girecek. Bu anlamda bu yıl sınava girecek öğrenciler geçmiş yıllara göre 600 bin daha fazla olacak” diye konuştu. 

KONTENJAN FAZLASI OLACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ
Açıklamasını sürdüren Korkmaz, “Sınavla öğrenci alan okulların kontenjanlarına baktığımızda, 2019 yılında sınavla öğrenci alan okulların sayısı bin 526, kontenjanları ise 139 bin 600 oldu. Şimdi gelecek 1 milyon 800 bin öğrenci için ne bu kontenjan yeterli gelecek ne de liselerin kapasitesi. Fethiye özelinde bu yıl 3120 öğrenci 8. Sınıftan mezun olacak. Yaklaşık bin 100 öğrencinin kontenjan fazlası olacağını tahmin ediyoruz.  Gerek PİSA sonuçlarında gerekse üniversiteye giriş başarısında görülmektedir ki, Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri ve Anadolu Liselerinin diğer lise türlerine göre akademik başarısı daha yüksek öğrenci yetiştirmektedir. En son sırada ise İmam Hatip Liseleri yer almakta. Bu nedenledir ki mesleki olarak da çocuklarımıza fazla bir gelecek vaat etmeyen İmam Hatip Liseleri ilçemizde de daha az tercih edilmekte, yıllardır kontenjanlarının çok altında bir kapasite ile eğitim ve öğretim faaliyetini sürdürmektedir. İmam Hatip Liselerinin kontenjanlarının talebin üstünde tutulmasında ısrar edilmesi nedeni ile, veliler özel okulları ya da açık liseleri tercih etmek zorunda kalmıştır. Bunun yanında Türkiye genelinde LGS başarı sıralamasında birinci Muğla ilinin eğitimde başarılı bir ilçesi olan Fethiye’de, sınavla yerleşilen bir Anadolu Lisesi bulunmaması Fethiye’ye yakışmamaktadır. Ayrıca bazı okullarda ne yazık ki çocuklarımız ikili eğitim eziyeti altında ezilmektedir.  Çocuklarımızın sağlığı ve eğitiminin etkinliği için tüm okullarda ikili eğitim bırakılmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı Fethiye’de bulunan liselerin 2020 kontenjanları konusunda çalışmaların sürdüğünü bildirmiştir. Fethiyeli veliler olarak 2020-2021 öğrenci yılında lise kontenjanları belirlenirken velilerin beklentilerinin dikkate alınmasını, Fethiye’de sınavla öğrenci alan bir Anadolu Lisesi açılmasını ve ikili eğitimin kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.
 

Bakmadan Geçme