Kent Konseyi körfez kirliliğinin etkenlerini görüştü

Fethiye Kent Konseyi İnsan Yerleşmeleri ve Korunacak Alanlar Çalışma grubu bilgilendirme toplantılarının ilkini gerçekleştirdi. Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Biyolog Ulaş Kiper'in Fethiye Körfezi kirlilik etkenlerinden 'ötrofikasyon' konusunda yaptığı bilgilendirme toplantısının açılış konuşması çalışma grubunu Başkanı mimar Ahmet Özden tarafından gerçekleştirdi. 

  • 1165

Fethiye Kent Konseyi İnsan Yerleşmeleri ve Korunacak Alanlar Çalışma grubu bilgilendirme toplantılarının ilkini gerçekleştirdi. Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Biyolog Ulaş Kiper’in Fethiye Körfezi kirlilik etkenlerinden “ötrofikasyon” konusunda yaptığı bilgilendirme toplantısının açılış konuşması çalışma grubunu Başkanı mimar Ahmet Özden tarafından gerçekleştirdi. 

Mimar Ahmet Kizen geçmiş dönemdeki uygulama hataları nedeni ile Körfez kirliliği sürecinin hızlandığından söz etti. Akabinde toplantı gündemine geçildi; Biyolog Ulaş Kiper konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kiper, eski Fethiye fotoğrafları ile kentin sulak alan üzerinde kurulu olduğu ve hızlı nüfus artışı ile mecburen ortaya çıkan kentleşmenin doğru planlanmaması ile alanları doldurduğundan söz etti. Kiper, “Benzer hatalı uygulamalar  sonucu Fethiye körfezi günümüzdeki duruma ulaşmıştır. Bu durum neredeyse geri dönülmez şekilde körfezin kirliliği ile bizi baş başa bıraktı. Sahil şeridinin betonla kaplanması, körfeze dökülen derelerin ıslah amacıyla betonlaşması, kötü tarım uygulamaları, balık çiftlikleri, teknelerin bıraktığı atıklar ve hatta hatalı kişisel kullanım ürünleri dahi körfez kirliliğini doğurmuştur. Bu bağlamada kimsenin masum olmadığı gerçeği ile yaklaşan turizm sezonunda geçen sezon yaşanan sıkıntıların tekrar etmemesi için kamuoyunun ve ilgili kurumların ivedilikle çözüm odaklı çalışmalarını gerekmektedir. Meslek disiplinim çerçevesinde kirliliğin sebeplerini ortaya koymaya çalıştım. Çözüm önerileri ve yöntemler daha geniş çaplı ve teknik bir konudur. En kısa sürede daha geniş bir çalıştayın yapılması gerekmektedir. ” diye konuştu. Toplantıya Fethiye Belediye Başkan Yardımcısı Oğuz Bolelli, STK temsilcileri, muhtarlar, Kent Konseyi İnsan Yerleşmeleri ve Korunacak Alanlar Çalışma grubu üyeleri katılım sağladı.
 

Bakmadan Geçme