Kavaklıdere'de musluklardan çamur akıyor

Muğla'da vatandaşın su çilesi bitmek bilmiyor. Yüksek gelen su faturaları yetmezmiş gibi bu defa da musluklardan çamur akıyor.  Muğla'nın Kavaklıdere ilçesinde musluklardan su yerine çamur akmasına vatandaşlar tepki gösterdi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, içme suyu renginin sarımtırak gözükmesi ve içme suyu içerisinde kanalizasyon sularının veya sızıntı sularının karışması ihtimali olduğunu söyledi. Öte yandan su yerine çamur akan çeşmenin hemen üstünde er alan CHP'li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'ün 'Mutlu Yıllar' afişi de dikkat çekti. 

  • 990
Kavaklıdere'de musluklardan çamur akıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Muğla Su ve Kanalizasyon İşleri (MUSKİ), vatandaşa çile çektirmeye devam ediyor. Muğla’nın Kavaklıdere ilçesinde yağış sonrası şebeke sularının çamurlu akması ilçe halkının tepkisine yol açtı. 
HALK TEDİRGİN
Kavaklıdere’de son günlerde musluktan akan suların bulanıklığı halkı tedirgin ediyor. Üst üste suların kesilmesi ve çeşmelerden akan suların çamurlu olması da vatandaşları zor durumda bırakıyor. Yaklaşık üç gündür yaşanan bu durum sağlıkla ilgili akıllarda soru işaretleri bırakırken, vatandaş bu su ile ne çamaşırlarını ne de bulaşıklarını yıkayabiliyor. Şebeke sularında yaşanan bulanıklık ilçe genelinde korkuya sebep olurken, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, içme suyu renginin sarımtırak gözükmesi ve içme suyu içerisinde kanalizasyon sularının veya sızıntı sularının karışması ihtimali olduğunu söyledi.
“SAĞLIĞIMIZ TEHLİKEDE”
İlçe sakinlerinden Sezer Kaya ise suyun bu durumundan dolayı korktuklarını belirterek,  “İlçemize üç gündür yağan yağmurlar neticesinde Kavaklıdere ilçe merkezi ve mahallelerindeki şebeke suyunda ki son durum sağlığımızı tehdit ediyor. İlçe halkımıza bu suyu reva gören MUSKİ yetkililerini göreve davet ediyoruz.” Diye konuştu.
SU KAYNAKLARI UZMANINDAN KORKUTAN AÇIKLAMA
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Kavaklıdere’de musluklardan çamur akması ile ilgili yaptığı açıklamada, , içme suyu renginin sarımtırak gözükmesi ve içme suyu içerisinde kanalizasyon sularının veya sızıntı sularının karışması ihtimali olduğunu söyledi.
Özçelik, “Kavaklıdere’de son iki gün içerisinde yaşanan yağışlar sonrasında, ilçe halkının çeşmelerinden içme suyu yerine farklı renk ve kokuda, içme suyu olarak kullanılması mümkün olmayan düşük kalitede su aktığına dair şikayetler alınmaktadır. İçme suyu derleme yapısına, iletim hattına veya dağıtım hattına, yağmur sularının, kanalizasyon sularının veya sızıntı sularının karışması durumunda bu gibi istenmeyen etkiler gözlenebilmektedir. MUSKİ Genel Müdürlüğünce, yaşanan olumsuzluğun su derleme yapısına yağmur sularının karışması sonucunda gerçekleştiği ve de derleme yapısının boşaltılıp temizlenmek suretiyle söz konusu problemin giderildiği ifade edilmektedir. Bu ilk bulgu ışığında, içme sularındaki kirlenmenin ana sebebinin su derleme yapısının bulunduğu konumdaki yağmur suyu karışımı olduğu görülmektedir. İçme suyunun renginin kahverengi renkte olması ve kentin farklı noktalarından benzer şikayetler gelmesi bu minvalde yorumlanabilir. Normal şartlar altında, su kente verilmeden önce, gerekli dezenfeksiyon ve durulama işlemine tabi tutulur. Dolayısıyla, böyle bir olağan dışı durum, dağıtım öncesi depolama tesisindeki dezenfeksiyon süreçlerine ait bir aksaklığa da işarettir. Ancak, burada asıl önemli husus bazı örneklerde içme suyu renginin sarımtırak gözükmesi ve içme suyu içerisinde kanalizasyon sularının veya sızıntı sularının karışması ihtimalidir. Bu nedenle, özellikle bölge halkının sağlığını koruyabilmek adına, bu gibi olumsuzlukların hemen sonrasında İl Halk Sağlığı ve Hıfzısıhha ekiplerince kentin farklı noktalarında içme suyu numuneleri alınmalıdır. Bir kirletici veya hastalık üreten mikroorganizma rastlanmaması için derleme yapısında, iletim hattında veya dağıtım hattında periyodik kontroller sürdürülmelidir.” Dedi.
 

Bakmadan Geçme