Karaca hayvan severler ile buluştu

Sokak hayvanları ile ilgili olarak Fethiye Belediyesi'ne ait Hayvan Bakım Merkezi'nde çalışmalar devam ederken, diğer taraftan da hayvan severlerin önerilerinin de hayata geçirilmesi ve ortak akıl ile çalışmaların yürütülmesi için Çalış'ta toplantı yapıldı. Vatandaşlara ve bisikletlilere saldırmalarıyla bir kez daha gündeme gelen sokak hayvanları ile ilgili olarak çözüm için birçok öneri sunuldu.

  • 1704

Çalış Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay ve yönetim kurulu üyeleri tarafından organize edilen, Fethiye Belediyesi Zabıta Müdürü Sadık Bağlan, Veteriner Hekim Emre Kangal ve Foça Mahallesi Muhtarı İlker Can’ın katıldığı toplantıya 80 civarında hayvansever katıldı. Başta HAYED yönetim kurulu ve diğer hayvansever gruplar ve platform üyelerinin katıldığı toplantı Çalış-Der Başkanı Mete Ay ve toplantıya katılanlar çeşitli önerilerde bulundular. 

Sahiplenme Seferberliğinin Başlatılması
Sokak hayvanlarının sahiplenilmesini isteyen Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, “Barınağın fiziki şartlarının iyileştirilmesi için yoğun bir çaba sarf ettiklerini dile getirerek, gönüllülerin en az bir hayvan sahiplenmelerini öneriyoruz. En azından aldıkları sorumluluklarla bizim de yükümüzü hafifletmiş olacaklar. Sokakta sahipli köpek başıboş gezmesin tasmalı gezmeli. 2020 yılında yaklaşık bin civarında kedi ve köpek kısırlaştırıldı. Yine hayvan barınağımız bünyesinde tekli kulübeler yapıldı. Hastalıklı köpeklerin sağlıklı olanlardan ayrılması için en çok ihtiyacımız olan kan analiz cihazı alımı yapıldı ve hizmet vermeye başlayacak. Sokak köpeklerinin aşıları zaten düzenli olarak yapılıyor. Hırçınlaşan köpekleri sokaktan alarak rehabilitasyonunu sağlamak zorundayız” şeklinde konuştu. 

Hayvan Zabıtası Kurulmalı
Katılımcılar; ‘Fethiye Belediyesi bünyesinde hayvan zabıtası birimi kurulmalı, Fethiye’de sokak hayvanlarının yanı sıra sahipli hayvanların da kısırlaştırılması için el ele verilmesi, barınağa özellikle gönüllülerin daha fazla ilgi göstermesi, sokak hayvanlarının sahiplenilmesi, Hayed merkezinin Değirmenbaşı mevkiinde uygun bir alana taşınması, sokak hayvanlarından saldırgan olanların takip edilip toplanılması, farklı ilçelerden Fethiye’ye bırakılanların tespit edilmesi, yine sokak hayvanlarından eğitilebilir olanların seçilerek, depreme yönelik veya doğal afetlere yönelik arama kurtarma için eğitilmesi, barınak için fiziki şartların daha da iyileştirilmesi’ gibi önerilerde bulundular.

Çalış-Der Başkanı Mete Ay ise; “Sokaklarda dolaşan çok sayıda sahipli köpek bulunmaktadır.
Sahipli hayvanların kesinlikle gezme tasması olmadan başıboş sokağa bırakılması yasak olmalı, tespit edilen kişilere hayvan zabıtası ceza kesmeli. 5199 sayılı kanunda bu konuda belediyelerin yetkisi var.
Sahipli köpeklerin kısırlaştırılması için yapılabiliyorsa yaptırım uygulanmalı yapılamıyorsa teşvik edilmeli, sokakta hiç kısırlaştırılmamış köpek kalmamalı. Köpeklerin %90 ı tekerleğe havlar. Bu konuda hayvanlara öğretilebilecek bir şey olmadığı gerçeğini kabul etmemiz lazım. Bu konuda insanları eğiterek havlayarak koşan köpek olduğunda durmaları gerektiğini anlatmamız gerekiyor” dedi.

Mete Ay konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Durup köpek sakinleşene kadar beklenmesi gerekiyor sonra yavaşça tekrar hareket edilmeli. Çalış bölgesinde yaşayan sokak köpekleri için iç kısımlarda “Beslenme Odakları “ yapılmalı ve sokak köpeklerinin en azından yerli halk tarafından (turistler isterlerse yemek verebilir) sahil bantı vb gelişi güzel yerlerde değil sabit ve belirli yerlerde beslenmesi sağlamalıdır. Beslenme Odaklarına düzenli yemek ve su konulması zabıta tarafından sağlanmalıdır. Çalış Bölgesi sokak köpekleri çip takılarak “Çalış Bölgesi Sokak Köpeği” olarak kayıt altına alınmalıdır. Tüm sokak köpeklerinin barınak tarafından; kuduz aşısı, iç/dış parazitlerinin yapılması, çip takılarak “ Çalış Bölgesi sokak köpeği” olarak kayıt altına alınması sağlanmalıdır.”

Karaca hayvan severler ile buluştu
Karaca hayvan severler ile buluştu

Bakmadan Geçme