Kadın Hakları FRT Televizyonunda Konuşuldu

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeni ile FRT Televizyonunda ekranlara gelen Pozitif Düşünce programında kadın hakları ele alındı.

  • 807
Kadın Hakları FRT Televizyonunda Konuşuldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Haftanın cuma günleri ekranlara gelen Erdoğan Cankuş’un hazırlayıp sunduğu Pozitif Düşünce programına konuk olan Türk Kadınlar Birliği Fethiye şube başkanı Zeynep Tuncel, Akademisyen Dr. Öğretim üyesi Deniz Şarlak ve Fethiye Yerel Tohumlar Derneği başkanı Ebru Yeter kadınların toplumdaki yeri, kadın hakları, kadına şiddet, konularının yanı sıra evlilikten boşanmaya, çocuk yaşta evliliklerden, tarımdaki kadınların yaşam zorluklarına kadar pek çok konuda düşüncelerini aktardılar. Yaklaşık 3 saat süren ve ilgi ile izlenen programda kadınların istihdamından kayıt dışı çalıştırılan kadınlara,emperyalizmin kadın üzerine baskısından televizyon dizilerindeki şiddet eğilimli görüntülere kadar değişik konularda da görüşlerin aktarıldığı programda Atatürk’ün kadınlara verdiği değer, kadınların parlamentoda ve yerel yönetimlerde aldığı görevlere kadar pek çok konu tartışıldı. Türk Kadınlar Birliği Fethiye şube başkanı Zeynep Tuncel, İdlib’de şehit olan askerlerimiz nedeni ile iptal ettikleri programda okuyacağı basın açıklamasını okuduğu programda Tuncel “Kurtuluş savaşında emperyalizme karşı erkeklerle omuz omuza mücadele eden onurlu kadınlarımızın ülkesindeki kadınlar şimdi Afganistan ve Sudi Arabistan ‘da yaşayan kadınlar gibi köleleştirilmek isteniyor. Ama biz Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetin cumhuriyet kadınlarıyız. Aydın kadınlarıyız. El ele verip geri kalmış kadınlarımızı eğitim konusunda yetiştireceğiz. Duyarlı aileler dünyaya bırakmak zorundayız. Bu dünya bizim değil gelecek olan çocuklarımızın. Onlara kardeşçe yaşanacak bir dünya bırakmak zorundayız. Biz kadınız. Herkesten çok çalışıyoruz. Ama karşılığını hiçbir zaman almıyoruz.” ifadelerini kullandı. 
Akademisyen Dr. Deniz Şarlak ise Muğla ve Fethiye’de boşanma oranının Türkiye’de fazlalığına dikkat çekip bu konuda öğrencileri ile yaptıkları anketleri değerlendirdi. Şarlak “Fethiye’de kız öğrenci sayımız fazla ve biz bunu gün geçtikçe arttırmaya çalışıyoruz. Tabi ki de her iki cinse de önem veriyoruz ama kız çocuklarımıza biraz daha fazla yoğunlaşıyoruz. Bizim istediğimiz bölgemizdeki kadınlarımızın sorunlarının görülüp çözülmesini istiyoruz. Biz Sivil toplum örgütlerimiz ve üniversitemiz ile beraber bu hanımlarımıza elimizden ne geliyorsa onu yapmaya çalışıyoruz. Bunu herkes yaptığında her şey eminim ki daha güzel olacaktır. Zaten biz bunun için buradayız.” dedi. 
Fethiye Yerel Tohumlar Derneği başkanı Ebru Yeter ise “Bu ülkenin yarısı bizsek ve tamamını biz doğuruyorsak bizden daha güçlüsü yok” diyerek “Türk kadını emperyalizmin oyuncağı olamaz” dedi. Yeter “Bir anne için evladını kaybettiği ilk günün acısı her gün aynıdır. Bu acı hiç hafiflemez. Biz bütün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. 8 Mart etkinliklerini planladığımız bu dönemde yaşadığımız bu acılardan dolayı bir karar alındı ve etkinlikler iptal edildi. Bu etkinlikler içerisinde bizimde sürdürülebilir yaşam filmleri, programları içerisinde, kadınların tarımla istihdam edilmesi ile ilgili, başarılı kadınlar vs. konuşmalarımız vardı ama şehitlerimize saygımızdan ve acımızdan dolayı bunları iptal ettirdik.  Bizim tarihimize baktığımız zaman kadına verilen değer kelimelerle anlatılmaz. Atatürk’ümüzün kadına verdiği değeri zaten kitaplar dolusu anlatamayız. Yani Türk kadını özeldir. Türk kadını kimliğinin farkında olmalıdır. Kazanımlarının farkında olmalıdır. Biz Türk kadını olarak emperyalizm oyuncağı olmamalıyız. Buna çok dikkat etmeliyiz. Modernleşmek adına Avrupalılaşmak adına toplu yozlaştırmamalıyız. Bunun çok büyük bir problem olduğunu düşünüyorum. Bu ülkenin yarısı bizsek ver tamamını biz doğuruyorsak bizden daha güçlüsü yok. Birbirimize sahip çıkmalıyız. Emperyalizmin oyuncağı olmamalıyız. Şu an böl parçala yönet yapıyorlar. Cinsiyet, inanç ayrımcılığı yapıyorlar. Bunların karşısında dik durmalıyız.” ifadelerini kullandı. 

Kadın Hakları FRT Televizyonunda Konuşuldu
Kadın Hakları FRT Televizyonunda Konuşuldu
Kadın Hakları FRT Televizyonunda Konuşuldu

Bakmadan Geçme