İthalatın uzatılması çiftçiyi bitirecek

Buğday, arpa ve mısır ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanması yönündeki kararın uygulanma süresi 30 Nisan 2021'e kadar uzatılınca çiftçiler bu kararın yeniden gözden geçirilmesini istediler. Türkiye'de girdilerin yüksekliğini hatırlatan üreticiler, ithalatın uzatılması çiftçinin ve üreticinin sonunun gelmesi demek diye konuştular. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, 'Buğday, arpa ve mısır ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanması yönündeki kararın uygulanma süresinin uzatılması, çiftçinin ekim ve üretim yapmaması için mi uğraşıyorlar ben bunu anlamış değilim' ifadelerini kullandı.

  • 1167
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
İthalatın uzatılması çiftçiyi bitirecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit ve çiftçiler Buğday, arpa ve mısır ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanması yönündeki kararın uygulanma süresinin 30 Nisan 2021'e kadar uzatılmasına üzüldüklerini kaydettiler. Fethiye üretici pazarında, üreticilerin sorunlarını dinleyen ve taleplerini değerlendiren Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, girdilerin devamlı arttığını, pandemi nedeni ile diğer sektörlere verilen desteklerin, çiftçilere verilmediğini borçlarının yapılandırılmadığını ifade etti. Sorunlarını dinlediği çiftçilerin ziraat bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesini beklediğini kaydeden Karayiğit, “çiftçilerimiz Cumhurbaşkanımız ve Tarım Bakanımızdan sorunlarımızın çözümü yolunda karar alınmasını bekliyoruz. Buğday, arpa ve mısır ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanması yönündeki kararın uygulanma süresinin 30 Nisan 2021'e kadar uzatılması ile ilgili kararın gözden geçirilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu. 

ÇİFTÇİMİZ ÇOK MAĞDUR

Karayiğit, “Daha öncede söyledik. Gümrük vergisini buğday, arpa, mısır, nohut, mercimekten kaldırıp ithalatın yapılması kararı Türk çiftçisinin zararınadır. Ama altı ay daha uzattılar. Bu demektir ki bizim çiftçimizin tahıl, buğday gibi bu tür şeyleri ekmemesinin gerektiğini gösteriyor. Çünkü sen dışarıdan sıfır gümrükle getiriyorsan bizim çiftçi nasıl eksin bunu? Bir gübre 150 TL olduktan sonra, bizim çiftçimiz bir dönüme yirmi beş kilo gübre atmak zorunda, yirmi beş kilo tohum atmak zorunda. Eee mazot olmuş altı bin beş yüz lira nasıl ekecek bizim çiftçimiz bunu? Özellikle İç Anadolu’da da tam tahıl olan bölgelerimizde çoğu çiftçimiz ekemez. Yani çiftçinin ekmemeleri, üretmemeleri için mi uğraşıyorlar ben onu anlamış değilim. Ama çiftçimiz bu konuda çok mağdurdur. İnşallah büyüklerimiz bunu göz önüne alacaktır. Ve bizim genel merkezimiz yeniden bir dosya hazırlayıp tarım bakanlığına sunma aşamasında. Tarım Bakanımızın ve Cumhurbaşkanımızın bu kararı yeniden gözden geçirmesini çiftçilerimiz dört gözle beklemektedir” dedi. 

YAPILANDIRMA BEKLİYORUZ

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit korona virüs tedbirleri sürecinde çiftçinin üretmek için çaba gösterdiğini belirterek, “Karşılığında devletten destek bekledik. Ancak çiftçi borçları maalesef ertelenmedi yapılandırmada çıkmadı. Pek çok çiftçimiz icra ile uğraşıyor” şeklinde konuştu.

Karayiğit, “Yöre çiftçimizin en önemli sorunu birinci pandemi de çiftçimize destek görmedik. Çünkü bizim çiftçilerimiz geçmiş borçlarına dair yapılandırma bekledi. İkici pandemide de Türkiye’de her kesime bir yardım olsun isteriz ama esnafımıza bir nebzede olsa yardım var, bizim çiftçimize yine yardım çıkmadı. Tarım krediye olan borçlarımızın ertelenmesini yapılandırma yapılmasını çiftçimiz dört gözle beklemişti ama halen bir sonuç alınmadı. Ziraat bankasına veya tarım kredileri veren bankalardan kredi kullanan çiftçilerimize de bir yapılandırma çıkmadı. Çiftçiler bunu dört gözle bekliyor. Şimdi bu yapılandırma olmadığı sürece bizim çiftçimiz ne domates ekebilir, ne patlıcan ekebilir nede biber ekebilir. Yapamaz çünkü senin evine haciz geldikten sonra, senin bütün zevkin kaçtıktan sonra, çoluğunla çocuğunla huzurun olmadıktan sonra nasıl ekim yapacaksın? Bu sorunları daha öncede biz genel merkeze sunmuştuk. Geçenlerde Seydikemer Ziraat Odası Başkanımız Ankara’dan geldi. Bakanımızla, Sayın Valimiz, Yakup başkanımız ve tarım il müdürümüzle birlikte Tarım Orman Bakanımızla görüşmüşlerdi. Genel merkezimizden yeniden bir dosya hazırlanmasını istemişler. Genel merkezimizde önümüzdeki günlerde bakanlığımıza yeniden bir dosya sunacak inşallah müjdeli bir haber alırız” diye konuştu.

İTHALATIN UZATILMASI ÇİFTÇİYİ BİTİRİR

Seydikemer İlçesi Bağlıağaç mahallesinden Ercan Özdemir ithalatın uzatılmasının çiftçilerin sonunun gelmesi demek olduğunu belirterek, “Çiftçiler olarak zor durumdayız. Mazot, gübre ve diğer girdi fiyatları ektiğimizin karşılığını geçiyor. Devletimizin pandemi döneminde desteğini bekliyoruz” dedi.

Özdemir, “ Çiftçilik artık çok zor. Bu yıl hele daha bir sıkıntılı süreç geçiriyoruz. Bu sene ben buğday, arpa gibi ekinleri yapmayı düşünmüyorum. Çünkü ektiğimiz ürün artık mazot ve gübre fiyatını karşılamıyor. Her şeyiyle çok sıkıntılı bir süreçteyiz. İthalatın zaten altı ay uzatılması bizim çiftçimiz için daha da sıkıntılı bir süreç demektir. Onları da göz önünde bulundurarak ekmeyi düşünmüyorum. Ufak tefek yine sebzemizi yapacağız. Yiyeceğimiz kadar ya da fazlasını pazarımıza yetecek kadar ekmeyi düşünüyorum. Ama kuru bakliyat ürünlerini düşünmüyorum. Zaten maliyet yüksek, buğday, mısır ve kuru bakliyat artık kurtarmıyor. Çiftçi olarak çok zor durumdayız” dedi.

BORÇ ÇOK

Tarlasında ürettiğini, Fethiye üretici pazarında satan Osman Küçük Güzel, “Çiftçi olarak reziliz. Koronadan dolayı satışlarımız düştü. Devletten destek istiyoruz. 50-60 bin TL borç var. Borç çok. Şuanda Pazar bomboş. Yardım istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİ ÇİFTÇİ ESENKÖYDEN MUSTAFA HANCI

Esenköy mahallesinden çiftçi Mustafa Hancı ise, “Ülkemizdeki çiftçiyi desteklemeleri gerekirken, dışardan buğday, mısır ithal etmelerinin hiçbir anlamı yok. Gübrenin maliyetleri yüksek olduğu bu ülkede dışarıdan mal getirip de çiftçinin kamburunu bükmenin hiçbir anlamı yok. En güzeli kendi memleketindeki ürünü satabilmeleri. Üretmiş oldukları mallara sahip çıkmaları daha güzel olur” dedi.

Hancı, “Devletimizden biz çiftçilerde destek bekliyoruz. Korona virüs tedbirleri bizleride etkiledi. Borçların ertelenmesini beklerken bize hiçbir yapılandırma bile yapılmadı. Çiftçi kendi yağında, kendi tuzunda kavruluyor. Gübreye şu para diye veya şuna şu para diye hiçbir yansıma yok. Kredi borçları aynen devam ediyor. Süper marketlerin kira bedelleri atıyorum sıfıra indiriyor. Destekliyor onları. Ama çiftçiye gelince hiçbir destek yok. Yani üretene hiçbir şey yok. Pandemiden dolayı zaten çiftçi tamamen sıkıntılı. Ziraat Odası Başkanımız biz çiftçilerle ilgilenip günlük pazarlarımızı ayarlıyor. Önümüzde 4 günlük bir kısıtlama var. Öncesinde üretici pazarını kurmak istiyoruz” diye konuştu. 
 

İthalatın uzatılması çiftçiyi bitirecek
İthalatın uzatılması çiftçiyi bitirecek
İthalatın uzatılması çiftçiyi bitirecek
İthalatın uzatılması çiftçiyi bitirecek
İthalatın uzatılması çiftçiyi bitirecek
İthalatın uzatılması çiftçiyi bitirecek

Bakmadan Geçme