İKİNCİ EL OTO SATIŞLARI HAREKETLENİYOR

İkinci el oto satışlarındaki durgunluk, ÖTV zammıyla birlikte yeniden hareketleniyor. İkinci el oto satışları, dövizdeki artış nedeniyle durgunluk yaşamıştı. Fethiye'de ikinci el otomobil satışı yapan galericiler, piyasanın tekrar hareketlenmeye başladığını söylediler. Talha Otomotiv Yöneticisi Enes Şahin 'Piyasada özellikle son iki haftada durgunluk var. ÖTV zammı ile birlikte 2. El piyasası tekrar hareketlendi. Pazartesi günü için 500 bin TL'ye opsiyonlanan araçların hepsinin fiyatları arttı' ifadelerini kullandı.

  • 3201
İKİNCİ EL OTO SATIŞLARI HAREKETLENİYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İkinci el oto satışlarında fiyatlar ÖTV zammıyla adeta uçarken geçtiğimiz haftalarda döviz artışıyla yaşanan durgunluk, yatırımcıların talebiyle geride kalıyor. Talha Otomotiv Yöneticisi Enes Şahin; “Piyasada özellikle son iki haftada durgunluk var. ÖTV zammı ile birlikte 2. El piyasası tekrar hareketlendi. Pazartesi günü için 500 bin TL’ye opsiyonlanan araçların hepsinin fiyatları arttı” dedi.
Şahin; “Piyasada özellikle son iki haftada durgunluk var. ÖTV zammı ile birlikte 2. El piyasası tekrar hareketlendi. Pazartesi günü için 500 bin TL’ye opsiyonlanan araçların hepsinin fiyatları arttı. Yeni fiyatları 530-540 bin TL bandında oldu. 2. Ele yaklaşık yüzde 10 bir zam yansıdı. Döviz bu şekilde artmaya devam ederse “0” araçlara bir zam daha bekleniyor. “0” araçlar zamlandığı sürece ikinci el borsası bir kez daha artmaya meyilli. Fakat şu an iş biraz da galericilerin kendi arasında alım satımına bağlı. Çünkü şu an ağırlıklı olarak müşteriler değil galericiler ve ayakta alıp satan dediğimiz kişiler arasında bir döngü var. Müşteriye çok fazla yönelme yok. Müşteride yatırım amaçlı alan çok fazla insan var. Yani bu iş meslek haline geldi biraz. Araba fiyatlarının korona zamanından sonra özellikle son 3-4 ayda yükselmesi, ayakta alıp satan insanların sayısını da arttırdı. Yani doktor, avukat olsun, sonuçta buna bir yasak gözükmüyor. Gözükmediği için de insanlar rahatlıkla araç alıp satıp bundan ek bir kar elde edebiliyor. Bu şekilde olduğu sürece, dövizle ve yeni zamlarla birlikte bu fiyatlar artmaya devam eder” diye konuştu.
 “SIFIR” FİYATLAR ETKİLİYOR
İkinci el otomobil fiyatlarının artmasıyla ilgili olarak Şahin, “Satışlar da şu an için piyasa yüksek. Yani iki sene önce bu görmüş olduğunuz aracın aynısını 298 bin TL’ye satmıştım. Şu an bu araç için istediğimiz fiyat 765 bin TL. çok ciddi rakamlar fark ettiriyor. Tabi bunu etkileyen biz değiliz, piyasanın bu şekilde yükselmesi. “0” fiyatları arttığı sürece ikinci el fiyatı da artar. Şu an en düşük 2015 model fluence almaya çalışsanız manuel, dizel, 100 bin km bandında, boya, değişen, hasar kaydı olmayan 125 bin TL civarında başlıyor. Clio ve symbol de aynı şekilde. Biz 2017 yılında Symbol’ün “0” km sini 64-65 bin TL’ye satmıştık. Şu an 140 bin TL bandından yukarı doğru çıkmaya devam ediyor. Karşımızda “0” bayimiz var. Sıraya girip araç alıyoruz. Eskiden bayilerin elinde araç olurdu, ikinci el bu kadar yükselmezdi. Çünkü “0” fiyatı belliydi. Passat’ın “0” ı 250 bin TL’ydi. İkinci el fiyatı 250 bin TL’nin üstüne yazılmazdı. Şu an Passat olmadığı için ellerinde hemen insanlar şu an 270 bin TL yazıp beklemek yerine kendileri ilanda paylaşıyorlar. Zaten bir iki ay bekleme zarfında araba bir zam daha gerçekleştiriyor. Bu şekilde piyasa yükseliyor” şeklinde konuştu.
'İLK BİZ DAHİL OLDUK'
Talha Otomotiv Yöneticisi Enes Şahin galeri yetki belgesini Muğla’da ilk alan galeri olduklarını belirterek; “Yaklaşık 2 yıl önce Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden çıktı. Muğla İl Ticaret Müdürlüğü, bir yasa kapsamında Muğla’daki bütün galericilere açık alan, kapalı alan, belli bir metrekare ölçüsünde yetki belgesi vermeye başladı. Bunu da Muğla’da ilk alan galeri biziz. Biz buna çok önceden girdik. Yani bu yasal düzenlemeye Fethiye’de ilk biz dahil olduk. Aynı şekilde şahsi olarak yetki belgelerimizi de aldık. Fakat Fethiye’de şöyle bir sıkıntı var. Burada büyük bir galericiler sitesi olmadığı için apartman altında yapan insanlara şu an yasal düzenlemeyle yapılmaması söyleniyor. Bu konuyla alakalı birçok esnaf arkadaşımız yeni yerlere taşınmak zorunda kaldılar” dedi.

İKİNCİ EL OTO SATIŞLARI HAREKETLENİYOR
İKİNCİ EL OTO SATIŞLARI HAREKETLENİYOR
İKİNCİ EL OTO SATIŞLARI HAREKETLENİYOR
İKİNCİ EL OTO SATIŞLARI HAREKETLENİYOR
İKİNCİ EL OTO SATIŞLARI HAREKETLENİYOR
İKİNCİ EL OTO SATIŞLARI HAREKETLENİYOR
İKİNCİ EL OTO SATIŞLARI HAREKETLENİYOR

Bakmadan Geçme