İki Yılda 18 Dekardan 356 Dekar Çilek Bahçesine

Muğla Valiliğinin destekleriyle 2018 yılında başlayan ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Vali Hanım Çileği Projesi, 2020 yılında 5. ve 6. Etap çalışmalarıyla birlikte 356 dekara ulaşıyor. İlimizde 6. etap çalışmalarında üreticilerimize fide dağıtımları yapılmaya başladı.

  • 800
İki Yılda 18 Dekardan 356 Dekar Çilek Bahçesine
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu kapsamda Yatağan İlçesi Bencik Mahallesinde fide dağıtım töreni düzenlendi. Düzenlenen törene Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, İl Müdür Yardımcısı Muhammed Sevinç, Yatağan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ayşe Didem Biber, Mahalle Muhtarları ile üreticiler ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan İl Müdürü Barış Saylak; “2018 yılında ilk etapta 18 dekar alanda başlayan bu serüven, Eski Muğla Valisi, şimdi Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığına getirilen Sayın Esengül Civelek Hanımefendi’nin destekleriyle ilimizde Vali Hanım Çileği projesi olarak başlamış oldu. Kendilerine huzurunuzda çok teşekkür ediyorum. Bugün itibari ile 6. etap fide dağıtımlarına başlamış bulunuyoruz. İlimiz genelinde iki yılda 18 dekardan 356 dekara ulaşan bir yatırımdan söz ediyoruz. Bu demek oluyor ki senede 2100 ton çilek üretimi... yaklaşık 30 milyon liralık bir katma değer demek. 10 lira ile 20 lira arası değişen satış rakamları var. Bu yıl da 800 bine yakın çilek fidesi dağıtacağız.  Bunun %75’ini Yeni Valimiz Sayın Orhan Tavlı Beyefendi’nin talimatıyla Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) ve Tarım Orman Bakanlığı karşılıyor. Fidesinden tutun da ilacına malçına gübresine kadar. Arada bahçelerde tutmayan olmayan fideleri de Müdürlük olarak karşılıyoruz” dedi. 

Çileğin, Yatağan, Kavaklıdere gibi küçük parçalı arazileri olan yerler için uygun bir ürün olduğunu vurgulayan İl Müdürü Saylak; “2021 yılında üretilen rekolteye göre eğer üretilen üründe değer kaybı varsa çilekten katma değeri yüksek ürünler üretme projesine girişeceğiz. Buna İl Müdürlüğü olarak üreticilerimizle, kooperatiflerimizle, belediyemizle girişeceğiz. Gençlerimiz Bodrum’da Marmaris'te santralde iş arıyorlar. Onlar bu ve benzeri projelerle çalışmaları gerekiyor. Covid-19 pandemisi bize öğretti ki üretirseniz varsınız. Üretim, üretmek bu bakımdan çok önemlidir” dedi.

Yatağan Belediye Başkanı Mustafa Toksöz; “2018 yılında başlayan bu proje ile Eski Muğla Valisi Sayın Esengül Civelek hanımefendi tarafından ilçemize 11-12 milyon liraya yakın ödenek sağlandı. Bu sayede ilçemize hem bir gelir sağlanmış oldu hem de bir ürün kazandırmış oldu. Kendisine buradan çok teşekkür ederim. İl Tarım Orman Müdürlüğü sayesinde eminim bu proje çok daha iyi yerlere gelmiş olacaktır. Diğer ilçelere göre bazı dezavantajlarımız olsa da çok çalışarak bu dezavantajları düzelteceğimize karşı inancım tamdır” dedi. 

Konuşmaların ardından üreticilere 6. etap çalışmaları kapsamında Belediye Başkanı Mustafa Toksöz ve İl Müdürü Barış Saylak tarafından çilek fidesi dağıtımı yapıldı. Daha sonra üretici Mustafa Dere’ye ait bahçede çilek dikimi gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen çilek dikiminin ardından aynı üreticiye ait 2. etapta tesis edilen çilek bahçesinde çilek hasat edildi. 

Bakmadan Geçme