• Haberler
  • Güncel
  • HAYVAN SAĞLIĞI VE REFAHINDA MOBİL UYGULAMAYLA GÜVENİLİR KURBAN

HAYVAN SAĞLIĞI VE REFAHINDA MOBİL UYGULAMAYLA GÜVENİLİR KURBAN

Fethiye Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü Hayvanların sevklerinde, alımında, satımında, kesiminde ve kurban etinin muhafazasında dikkat edilmesi gereken hususlar ile 'Hay - Sağ-Hayvan Sağlığı ve Refahı' mobil uygulaması hakkında vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor.

  • 962

Mobil uygulama hakkında bilgi veren İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Personeli ; “ Bakanlığın TÜRKVET’te kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla “Hay-Sağ-Hayvan Sağlığı ve Refahı” mobil uygulaması kullanıma başladı.
Hayvan Hastalıkları ile Mücadele çalışmalarında başarının en önemli şartı kontrollü hayvan hareketleridir. Bir köy, bir belde, bir ilçe veya il genelinde herhangi bir hayvan hastalığı ile mücadele edilebilmesi için öncelikle bölgedeki hayvan varlığının bilinmesi, tüm hayvanların kayıt altına alınmış olması, hayvan hareket ve sevk işlemlerinin bir kontrol altında yürütülmesi gerekmektedir.
Bakanlığımız tarafından sevk ve idaresi yapılan bu amaçla kurulmuş hayvan kayıt sistemleri; Türkvet (büyükbaş-küçükbaş kayıt sistemi), Vetbis (aşılama ve hastalık takip sistemi), AKS (arıcılık kayıt sistemi), KBS (kanatlı bilgi sistemi), USKS (ulusal süt kayıt sistemi), UKES (ulusal kırmızı et kayıt sistemi), e-ıslah (suni tohumlama ve ıslah kayıt sistemi), e-reçete (veteriner tıbbi ürün reçete kayıt sistemi) dır. Bu sistemlerin genel amacı doğumundan ölümüne kadar tüm sığır cinsi hayvanlar, küçükbaş hayvanlar, arı, kanatlı gibi hayvanların tanımlanması, izlenmesi ve kayıt altına alınmasını, kayıt altına alınan bu hayvanların yaşam döngüsü içerisinde işletmeler arası sevk ve satış işlemlerinin, et,süt ve yavru verimlerinin, hastalık ve aşılama durumlarının, tazminat ve destekleme ödemelerinin, hastalık durumlarında reçete edilen veteriner tıbbi ürünlerin takip işlemlerinin kontrol edildiği ulusal düzeyde, Avrupa standartlarında uygulanan veri kayıt sistemleridir.
Bu kayıt sistemlerine ilave olarak Bakanlığımız tarafından 2018 yılından itibaren ” Haysag-Hayvan sağlığı ve refahı” android mobil uygulaması geliştirilerek kullanıma açılmıştır. Bu uygulama ile Türkvet Kayıt Sisteminde kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi sorgulanabilmektedir.
Yaklaşan kurban bayramı münasebeti ile kurbanlık hayvanların sevklerinde, alımında, satımında, kesiminde ve kurban etinin muhafazasında dikkat edilmesi gereken hususların yer aldığı “Kurban Rehberi” bu uygulamayı telefonlarına indiren vatandaşlarımız tarafından uygulama üzerinden indirilebilecektir.
Haysag uygulaması içerisinde yer alan sorgulamalar menüsünden hayvanın kulak küpe numarası girildiğinde veya küpe üzerindeki barkod telefona okutulduğu zaman hayvanın yaşına ulaşılabilecek ve kurban olmaya uygun olup olmadığı sorgulanabilecektir”. Diyen personel,Haysag mobil uygulama ile ilgili olarak “vatandaşlarımızın sağlıklı ve dini vecibelere uygun kurban kesebilmeleri amacı ile Bakanlığımızın bu tür bir uygulama geliştirdiğini, android telefonu ve interneti bulunan tüm vatandaşlarımızın bu uygulama sayesinde kurban edeceği hayvana ait bilgilere rahatlıkla ulaşabilecektir” dedi.

Ayrıca Bakanlığın güncellediği “Kurban Rehberi” konusunda bilgi veren Müdürlük “Güncellenen rehber, hayvanların sevklerinde, alımı ve satımı ile kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlar ile "HaySag-Hayvan Sağlığı ve Refahı" mobil uygulaması hakkında vatandaşların bilgilendirilmesini içeriyor.

Sağlıklı hayvanların belirgin görünüşleri, kurbanlıkların özellikleri ve yaş tayini için bilgiler yer alan rehbere göre, kurban edilebilmesi için koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Altı ayını tamamlayan koyun da bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebiliyor.

Kurbanlık seçiminde dikkat edilecek konuların altı çizilen rehberde, sığır ve manda ile koyun ve keçinin küpesinin olup olmadığına bakılmasının önemi vurgulandı. Rehberde, şu önerilerde bulunuldu:

"Çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamalı. Hayvanın kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı. Yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı olmamalı. Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olmamalı. Öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı. Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı. Yara, şişlik ve ödemi olmamalı. Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmeli."

Rehberde kurbanlık kesimi, deri yüzme ve tuzlama, karkas parçalama, iç organların çıkarılması ve sonrasında tüketmeden önce etlerin dinlendirilmesi ve saklanmasına ilişkin ayrıntılı bilgi yer alıyor.

Kurbanlıkların, onay belgeli ve belirlenmiş yerlerde kesilmesi gerektiği belirtilen rehberde, cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık kesimi yapılmaması istendi.

HAYVAN SAĞLIĞI VE REFAHINDA MOBİL UYGULAMAYLA GÜVENİLİR KURBAN
HAYVAN SAĞLIĞI VE REFAHINDA MOBİL UYGULAMAYLA GÜVENİLİR KURBAN
HAYVAN SAĞLIĞI VE REFAHINDA MOBİL UYGULAMAYLA GÜVENİLİR KURBAN

Bakmadan Geçme