Girgin 'Kısa Çalışma Ödeneği Şartsız Olarak Bütün Sigortalılara Uygulansın'
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, emekçilere büyük etki eden Küresel Koronavirüs Salgını nedeniyle bu hafta verdiği kanun teklifiyle ödeneğin kısa çalışmaya geçen iş yerlerinde hali hazırda sigortalı olan herkesi kapsayacak hale getirilmesi ve bu süreç boyunca yapılacak ödemelerin İşsizlik Sigortası ödemelerinden düşülmeyecek şekilde uygulanmasını teklif etti.
“Unutmayalım: En Büyük Sorunumuz İşsizlik”
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin şu açıklamalarda bulundu: “Küresel Koronavirüs Salgını hayatımızı altüst eden etkiler yaratmayı sürdürüyor. Bu etkilerin en can yakıcılarından biri kuşkusuz çalışma yaşamının sekteye uğrayacak hale gelmesi. Salgın öncesinde, emekçi halkımızın yaşamını altüst eden derin bir ekonomik kriz içerisindeydik. Şimdi salgınla beraber, şartlar giderek ağırlaşıyor. Bu krizin en büyük göstergesi: İşsizlik.”
Girgin TÜİK rakamlarına dayanarak şu istatistikleri verdi: “işsizlik oranı yüzde 13,7 oldu. Geçe sene 4 milyon 302 bin olan işsiz sayısı 92 bin kişi daha artarak 4 milyon 394 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranına iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar ile mevsimlik çalışanları dahil ettiğimizde işsiz sayısı 6 milyon 984 bine yükseldi. Zamana bağlı eksik istihdam ve yetersiz istihdam da eklendiğinde geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 172 bin kişi olurken işsizliğin de yüzde 23,6’ya yükseldiğini görmekteyiz. Salgına karşı gerekli bütün bilimsel tedbirleri uzlaşı yoluyla alırken, en büyük sorunumuz olan işsizliği unutmamalıyız.”
“Kısa Çalışma Ödeneği Bütün Sigortalıları Kapsamalı”
“Küresel koronavirüs salgını çerçevesinde kısa çalışmaya geçen ya da kapanan işyerlerinin işsizliği arttıracağı, emekçi halkımızı mağdur edeceği açıktır” diyen Girgin şöyle devam etti: “ Yasalarımızda Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) diye bir uygulama var. KÇÖ eğer bir işyeri haftalık çalışma süresini en az üçte bir oranında azaltılıyorsa, ya da faaliyetini tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durduruyorsa, işyerinde üç ayı aşmamak üzere -Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilir- sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulama.
Fakat işçinin KÇÖ alabilmesi için şu şart var: İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte, çalışma süreleri ve işsizlik sigortası primi ödeme gün sayısı bakımından işsizlik ödeneğine hak kazanmış olması gerekiyor. Bu da kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün çalışmış olmak ve son üç yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olmak anlamına geliyor. Ayrıca KÇÖ kapsamında yapılan ödemeler başlangıçta belirlenen işsizlik ödeneği süresinden düşülüyor. Yani 3 aylık KÇÖ aldığınızda ve daha sonra işsiz kalıp işsizlik ödeneği talep ettiğinizde, 3 ay eksik olacak şekilde işsizlik maaşı alıyorsunuz.
Verdiğimiz kanun teklifiyle, Küresel koronavirüs salgını nedeniyle kısa çalışmaya geçen işyerlerinde kısa çalışma ödeneği şartları ortadan kaldırılarak, ödeneğin kısa çalışmaya geçen işyerlerinde hali hazırda sigortalı olan herkesi kapsaması ve bu süreç boyunca yapılacak ödemelerin İşsizlik Sigortası ödemelerinden düşülmemesini hedefledik.”
“İşsizlik Sigortası Şartları Hafifletilmelidir”
“KÇÖ için önşart olan işsizlik sigortası ödeneği hak etmenin şartlarının da adaletsiz olduğunu belirten Girgin, “2019’un Ocak ayında işsizlik sigortasından yararlanma koşullarının hafifletilmesi amacıyla da bir kanun teklifi vermiştik. İşsizlik Fonu’nun işsizler için kullanılması durumunda bu fonun işsizlerimizin ihtiyacını karşılayacağı açıktır. Fakat, iktidar ne yazık ki bu fonu sermayeye destek için kullanıyor” dedi.
Kısa çalışma ödeneği çartlara bağlı bir ödemedir.Kanun teklifimiz ile koronavirüs nedeniyle kapanan veya kısıtlanan işyerlerinde çalışan işçilerin birçoğunda bu şartları taşıyan işçiler azınlıktadır.Dolayısıyla bu işçilerin mağdur olmaması için şartsız şurtsuz tamamı kısa çalışma ödeneğinden yararlanmalıdır.”