Girgin: 'Doğalgaz zammına tarife makyajı'
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin 7 Ocak 2022 Cuma günü Plan ve Bütçe Komisyonu'nda torba kanundaki doğalgazda kademeli tarifelendirme maddesi hakkında yaptığı konuşmada 'elektrikteki model doğal gazda uygulanmak isteniyor. Düzenlemedeki temel amaç, önümüzdeki dönem yapılacak doğal gaz zamlarını makyajlamaktır' dedi.
Girgin şunları ifade etti:
VATANDAŞI DEĞİL YANDAŞI DÜŞÜNDÜLER
Ülkemiz yeni yılın sabahına zam yağmuruyla uyandı, doğalgazdan elektriğe ve akaryakıta kadar pek çok ürün yılın ilk günü zamlandı.
Yeni açıklanan zamlara göre, elektriğe yüzde 50 ila yüzde 127 arası, konutta kullanılan doğal gaza yüzde 25, ticari kuruluşlarda kullanılan doğal gaza yüzde 50, motorine 1 lira 29 kuruş, benzine 61 kuruş, otogaza ise 78 kuruş zam yapıldı. Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş.'den yani BOTAŞ'tan yapılan duyuruda yer alan ocak ayına ilişkin tarife tablosuna göre de konut tüketicileri için doğal gaz dağıtım şirketlerine uygulanacak satış fiyatı mevcut tarifeye göre yüzde 25 artışla bin metreküp doğal gaz için 1.860 TL oldu.
ENERJİ ŞİRKETLERİNİ ZENGİNLEŞTİRİP HALKI YOKSULLUĞA İTTİLER
Televizyonlarda "Sade vatandaşın dolarla işi nedir ki?" diyerek âdeta vatandaşın aklıyla alay eden yöneticilere sormak istiyorum: Bu zamların gerekçesi nedir? Eğer kur artışlarından kaynaklıysa bu zamların kiminle işi vardır?
Halkın dayanacak gücü kalmamıştır. Enerji şirketlerini zenginleştirip halkı yoksulluğa, karanlığa ittiniz.
Geçen ay elektrikte kademeli tarifeye geçen kanun görüşmelerinde yoksulları koruyan bir sosyal tarife modeli önermiştik.
KARAKIŞ FONU NİÇİN KURULMADI?
Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da "Acilen kara kış fonunu kurarak vatandaşlarımıza kış ayları için destek verilsin.
Elektrik faturalarındaki KDV'yi kış boyunca kaldırın, doğal gaz ve mutfak tüpündeki ÖTV ve KDV'yi de hemen kaldırın, elektrikle ısıtmada düşük gelirliler lehine kademeli tarife sistemine geçin” demişti.
Bu yapılmadı. Şimdi elektrikteki model doğalgazda uygulanmak isteniyor.
Düzenlemedeki temel amaç, önümüzdeki dönem yapılacak doğal gaz zamlarını makyajlamaktır.
DOĞALGAZ FİYATI İL VE BÖLGE BAZLI BELİRLENECEK
Bu kademelendirmeyle il bazlı, dolayısıyla iklim koşullarına dayalı bir kademelendirme yapılacak. Bu tür düzenleme her ne kadar sosyal bir boyutu varmış gibi görünse de iktidar tarafından istismara açık uygulamalara kapı açacaktır. Oy alamadığı yerleri cezalandırmanın önünü de açacaktır. Amaçlardan biri de bu mudur? Oysa hedef doğal gaz maliyetlerini hem sanayi için hem de hane halkı tüketimi için düşürmek olmalıdır.
İLK TARİFE NİÇİN 300 DEĞİL DE 150 KİLOVATSAAT?
Örneğin, elektrikte kademeli tarifeyle 150 kilovatsaat ilk dilimin sınırı olmuştu. Fazla tüketimin sınırı nedir? Ayda 150 kilovat elektrik tüketimi fazla tüketim midir? Türkiye'deki hanelerin yüzde 80'i ayda 150 kilovatsaatin üzerinde elektrik tüketiyorsa bu miktardaki tüketime fazla tüketim denilebilir mi? Bu, açık bir şekilde elektrik tüketen hemen herkesi "Fazla tüketim yaptın." diyerek en yüksek tarifeye sokma girişimiydi. O zaman da demiştik ki: "Madem fazla tüketim yapanların da fazla ödeme yapması isteniyor, bu miktarın 150 kilovatsaatin çok üstünde örneğin 300 veya 500 kilovatsaat olması gerekmektedir." Ayrıca, çok sayıda haneden oluşup tek bir aboneliği olan kooperatif, küçük sanayi sitesi, organize sanayi sitesi, apartman ve benzeri yerlerde ayrı ayrı tüketimi 150 kilovatın altında kalmakta beraber tek faturadaki toplam tüketim 10 binlerce kilovatsaati bulan yerler vardır. Bu durumda olanlar cezalandırılmış olmayacak mı?
BU MODEL SOSYAL TARİFEYİ DIŞLIYOR
"Bu model, plansız yatırım yapan elektrik dağıtım firmalarını kurtaracak." demiştik, doğal gazda bölgesel fiyat belirlenmesinin de bu kapsamda amacı nedir?
Antalya, Adana, Mersin gibi sıcak iklimi olan illerde doğal gaz tüketimi daha az olduğu için bu ve benzeri illerdeki abonelere daha düşük fiyattan mı satış yapılacaktır yoksa diğer illere daha yüksek zam mı yapılacaktır?
Kanuni ölçütleri, belirliliği olmayan ve temelde BOTAŞ'a yetki vermekle yetinen bu düzenleme, ilk kademede belli bir indirim ya da bedelsiz kullanım öngörmüyor, sosyal tarifeyi dışlıyor, bu yasanın tek işlevi yeni zamların habercisi olmasıdır.