GİRGİN 4/B MAĞDURLARININ SORUNLARINI TBMM'YE TAŞIDI

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesiyle 4/B mağdurlarının sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.

  • 1155
GİRGİN 4/B MAĞDURLARININ SORUNLARINI TBMM'YE TAŞIDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Girgin şu açıklamalarda bulundu: 
ONLARCA YILLIK EMEK YOK SAYILDI 
“2007 yılında çıkarılan, 5620 sayılı Kanun ile, geçici işçi statüsünde çalışmakta olan binlerce kişi   "4b sözleşmeli memur" kadrosuna geçirildi. Bu personel, 2011 yılında çıkarılan 632 sayılı KHK ile de 657 sayılı "hizmetli memur" kadrosuna geçirildi. 
Ancak 2008 yılında uygulanmaya başlayan 5510 sayılı Kanunun ilgi maddelerinde yer alan "geçici işçi statüsünde geçen hizmet süreleri kazanılmış hak, aylık, derece ve kıdem sayılmaz" hükmü ile bu emekçilerin onlarca yıllık emeği yok sayılmıştır. 
Örneğin Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde çalışmakta olan bu personellerden birinin durumuna baktığımızda, 26 yıllık hizmet yılının 15 yıl 9 ayı sayılmış ve 10 yıllık çalışması yok sayılmıştır.
TAZMİNAT BİR KALEMDE SİLİNİYOR
Bu süre boyunca bu emekçilerin yatırdığı prim ve birikmiş olan tazminatları bir kalemde silinmiştir. Bu hem manevi hem de ciddi bir ekonomik kayıptır. 
“Bu şartlarda emeklilik sefalet koşullarında yaşam demektir” diyerek düşük maaş ve tazminat kaybı yüzünden emekçiler emekliliğini erteleyebildikleri kadar ertelemeye çalışmaktadır.
SORU ÖNERGESİ 
Mağdur olan emekçilerin sorunlarının giderilmesi için mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Girgin, Bakan Bilgin’e şu soruları sordu: 
1)2007 yılında 5620 sayılı Kanunla 4b sözleşmeli statüsüne geçen personel sayısı kaçtır?
2)2007 Yılında 5620 sayılı Kanunla sözleşmeli statüye geçen ve 2011 yılında da 632 sayılı KHK ile hizmetli memur kadrosuna geçirilen personelin, 2008 öncesi çalıştıkları süre kıdem ve emekli maaşına tam olarak yansıyacak mıdır?
3)5620 sayılı Kanun ile kadroya geçirilen yaklaşık 600 bin kişinin kazanımları ve sosyal hakları verilmiş midir?
4)Söz konusu kişilerin 5510 sayılı Kanuna tabi olduğundan 2008 öncesinde (bazıları için yaklaşık 15 yıllık süreye tekabül ediyor) kazanılmış hakları, primleri ve kıdemleri korunmuş mudur?
5)632 sayılı KHK ile 4b sözleşmeli statüye geçen personelin sosyal hak ve kazanımları korunmuş mudur?
 

Bakmadan Geçme