Fethiyeli çiftçilerden Ümit Aktaş'a tepki!

Fethiye Karaçulha Mahallesinde örtü altı domates üretimi yapan çiftçiler, 'Kışın domates yiyeceğinize, bir bardak zehir için' diyen Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş'a, domates yiyerek tepki gösterdi.

  • 2993
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Fethiyeli çiftçilerden Ümit Aktaş'a tepki!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş katıldığı bir televizyon programında, mevsim sebzelerini anlatırken, domatesin kış sebzesi olmadığını, kışın domates yenirse bir bardak zehir içilmiş olunacağını söyledi. Fethiyeli çiftçiler bu sözlere tepkisiz kalmadı. Doktorun söylediklerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Fethiyeli çiftçiler, doktorun bu sözlerini kınadı. Ürettikleri domatesleri kendilerinin de tükettiğini belirten çiftçiler, dünyadaki en doğal domatesi yetiştirdiklerini iddia ettiler. Ürettikleri domateslere hangi ilaçların verildiğini, üretici kayıt defterlerine kaydettiklerini ve gerekli tahlillere girmeden de satışının yapılmadığını kaydettiler.


ÇİFTÇİLER KENDİ YEMEDİĞİ ÜRÜNÜ TÜKETİCİYE GÖNDERMEZ!
Karaçulha Çiftçiler Birliği Yöneticisi Halil Daşar, “Gece gündüz demeden çalışan emekçi çiftçilerimiz ile birlikte ‘domates yiyeceğinize 1 bardak zehir için’ diyen profesöre cevap vermek için burada toplandık. Vatandaşlarımız domatesleri rahatlıkla tüketebilirler. Çiftçilerimiz kendi yemediği ürünü tüketiciye göndermez. Biz üretime 12 ay devam edeceğiz” dedi. 

ÇİFTÇİLERDEN ÖZÜR DİLENMELİ!
Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, “Doktorun biri çıkıp domatesi zehirle eşdeğer tuttu. Domates tarım ilacı değil şifadır. Çiftçiler her türlü şartlarda üretmeye devam ediyor. Çiftçi üretmezse sadece Türkiye değil, dünya aç kalır. Doktor kendi işini yapsın. Doktor bu sözleri için çiftçilerden özür dilemeli. Domatese kafaya göre ilaçlama yapılmaz. Seraya verilen ilaçlar raporlanır ve tahlillere gider. Eskiden Erman Toroğlu vardı bide bu çıktı. Çiftçinin hakkıyla oynamanın bir anlamı yok. Çiftçilerimiz özveri ile her çeşit ürünü yetiştiriyor. Geçen ilk pandemi döneminde gördük ki bütün dünyada raflarda ve evlerde stok yapılmaya başlandı. Türkiye’de ise böyle bir stoklama söz konusu olmadı çünkü bizim çiftçilerimiz vatandaşların her türlü ihtiyacını karşıladı. İlçe olarak ihracatta 2. sıradayız. Bu ürünlerin hepsi testten geçiyor. Çiftçimiz çok bilinçli bir şekilde çalışıyor. Domates yetiştirmenin 15-20 bin TL maliyeti var. Çiftçiler sahipsiz değildir. Ziraat Odaları her zaman çiftçinin yanındadır” diye konuştu. 

BİZLER SOFRALARIMIZA KOYMADIĞIMIZI, SOFRALARINIZA KOYMUYORUZ!
Ziraat Mühendisi Burak Boz, “Pandemi döneminde herkes gördü ki topun ağzında çiftçi var. Herkes evlerinde karantinaya girerken, çiftçilerimiz gece, gündüz çalışmaya devam etti. Kimseyi aç bırakmadılar. Bazı şakşakçılar medyada çiftçiler üzerinden pirim yapmaya çalışıyorlar. Bizim tüm çiftçilerimizin üretici kayıt defteri var. Tarım ilacı satışlarında biz bu defterle her şeyi kayıt altına alıyoruz. İlacı alanı bakanlığa da bildiriyoruz. Bu seraya görevli arkadaş hastalığa göre ilacını yazıyor. Üreticiler gerekli ilaçları ziraat bayilerinden kayıtlı olarak alıyor. Şuanda 100 ml. ilaç 300 TL ürüne 2 kere veriliyor. Maliyetler çok yüksek. Kazancımız düşük. Bizler sofralarımıza koymadığımızı, sofralarınıza koymuyoruz” ifadelerini kullandı. 


ÇİFTÇİLERİMİZ ÇOCUĞA BAKAR GİBİ DOMATES YETİŞTİRİYOR
Karaçulha Mahalle Muhtarı Mustafa Gizli, “Domates yiyeceğinize 1 bardak zehir için diyen profesörü kınıyorum. Cefakâr çiftçilerimiz çocuğa bakar gibi domates yetiştiriyor. Çiftçileri üretmeye devam etmektedir. Domatesler arıların döllenmesi ile yetiştiriliyor. Herhangi bir hormon kullanmıyorlar. Demre, Finike ve Serik’te sel baskınları yaşayan çiftçilere geçmiş olsun diyorum. Profesörler Akdeniz ve Ege sahillerini gezsinler, nasıl üretim yapılıyor baksınlar ve ona göre konuşsunlar” dedi. 

ZEHİR ÇIKARSA BİZ ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKACAĞIZ
Üretici İzzet Büyük, “Öncellikle profesörü Fethiye’ye davet ediyoruz. Gelsin tahlillerini yapsın. Zehir çıkarsa biz çiftçiliği bırakacağız. Biz her ilacı reçeteli alıyoruz. Sebzelerin kimliği vardır. İddia ediyorum ki en doğal ürünleri biz üretiyoruz. Her sene her şeye zam geleceğini biliyoruz. Ama sebzenin para edip etmeyeceğini bilemiyoruz. Bizim iş kumar oynamaya benziyor. Yıllardır ürettiğim domatesi yiyorum daha bir sıkıntısını görmedim. Biz zehir kullansak kendi ayağımıza sıkmış oluruz. Domatesler tahlillerden geçiyor. Seramız bile mühürlenir kimse bunu göze almaz” diye konuştu. 

Fethiyeli çiftçilerden Ümit Aktaş'a tepki!
Fethiyeli çiftçilerden Ümit Aktaş'a tepki!
Fethiyeli çiftçilerden Ümit Aktaş'a tepki!
Fethiyeli çiftçilerden Ümit Aktaş'a tepki!

Bakmadan Geçme