FETHİYE TROPİKAL MEYVE-SEBZE CENNETİ OLMAYA ADAY

Fethiye turizmdeki başarısını, tropikal meyve yetiştiriciliğinde de göstermek için yeni bahçeler tesis ediyor.

  • 8841
FETHİYE TROPİKAL MEYVE-SEBZE CENNETİ OLMAYA ADAY
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiyenin tropikal iklim özelliği göstermesi, tropikal iklim meyvelerinin  bölgeye iyi adapte olması ve diğer ürünlere göre gelirinin yüksek olması Fethiyeli  çiftçileri mango ve avokado yetiştiriciliğine yöneltti. Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Tarım Müdürlüğü ile ortaklaşa yeni tropikal meyve ve sebzelerin yetiştiriciliğinin yaygınlaşması için sahada deneme bahçeleri n de Enstitülerce ortak  adaptasyon çalışmalarına devam ediyor.
Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada ; “Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü olarak Bakanlığımızın politikaları doğrultusunda hem üretimimizi geliştirmek, hem kalite ve verimimizi arttırmak için çalışıyoruz. Bunun yanında çiftçimiz açısından getirisi yüksek tropikal meyvelerin araştırma ve geliştirme çalışmaları da yapmaktayız. İlçemizde geçen yıllarda avokado ve muz bahçeleri tesis edildi. Bu yılda İlçe Müdürlüğümüzün teknik destekleri ile mango bahçesi tesis edildi. Çiftçilerimize bu  üretimleri ile diğer çiftçilerimize örnek oldukları için ayrıca teşekkür ediyoruz.Fethiye’nin çiftçilerimiz için en büyük avantajı  hem sahil hem de yaylada üretimin yapılabilmesi. Bu avantajı ile bitki deseni ve yetiştirilen ürünlerde yelpaze çok geniş. İnşallah ürün desenimize mangoyu da ekleyeceğiz. Kullanım alanı çok geniş olan Mango : Genellikle taze olarak tüketilir. Çekirdekleri yakınında biraz lifi olan meyveler soyulup etli kısmı dilimlenir ve soğukluk olarak, meyve salatalarında, kuru baklagillerle birlikte ve krema ya da dondurmalar üzerinde servis yapılır. Olgun meyve eti baharatlanıp kavanozlarda korunabilir. İhtiyaç fazlası olgun mangolar soyulur, dilimlenir ve şurup içerisinde konservelenir veya reçel, marmelat, jel veya nektar yapılır. Mango suyu püskürtülerek kurutulup toz haline getirilir ve bunlar bebek ve hasta gıdalarında kullanılır ya da içine su katılıp meşrubat olarak içilebilir'' denildi.
Mangonun Faydaları:
Diyetisyenlere göre ise Mango; potasyum, lif ve kuvvetli bir antioksidan deposudur. Kandaki kolesterol miktarının, özellikle kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin düşmesini sağlar.
A vitamini, karoten, C vitamini, flavanoidler gibi antioksidanlar ve potasyum içeriği açısından yüksek meyve ve sebzeler aynı zamanda kan basıncının azalmasında, hipertansiyonun önlenmesinde veya kontrolünde yardımcıdır.
Mango, içindeki lif ve sindirime yardımcı enzimler sayesinde sindirimi hızlandırır.
Bol miktarda C vitamini, A vitamini ve 25 farklı çeşit karoten içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir .Beta karoten cildin güzelleşmesini sağladığı cilt için dahili ve harici kullanılabilir. Mango ciltteki tıkanmış gözenekleri açar, sivilceleri ortadan kaldırır.

FETHİYE TROPİKAL MEYVE-SEBZE CENNETİ OLMAYA ADAY
FETHİYE TROPİKAL MEYVE-SEBZE CENNETİ OLMAYA ADAY
FETHİYE TROPİKAL MEYVE-SEBZE CENNETİ OLMAYA ADAY

Bakmadan Geçme