FETHİYE SANAYİ SİTESİNİN TAŞINMASINA İLİŞKİN FİZİBİLİTE RAPORU HAZIRLANIYOR

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından Güney Ege Kalkınma Ajansı'ndan (GEKA) alınan destekle ihaleye verilen 'Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü' raporunun hazırlık çalışmalarına başlandı. Çalışmaları yürüten firma yetkilileriyle bir araya gelen FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, özellikle Fethiye Merkez Sanayi'nin taşınması konusunun Fethiye'nin ekonomik gelişimi açısından önemli olduğunu söyledi.

  • 11652
FETHİYE SANAYİ SİTESİNİN TAŞINMASINA İLİŞKİN FİZİBİLİTE RAPORU HAZIRLANIYOR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

FTSO, 261 bin 886 metrekare alana sahip Fethiye Merkez Sanayisi ile 39 bin 554 metrekare alana sahip Seydikemer sanayi sitesinin şehir merkezinin dışına taşınması için proje hazırladı. ‘Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü’ projesi, Şubat 2020’de yapılan başvuruyla Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) ‘2019 Fizibilite Destek Programı’ndan hibe destek almaya hak kazandı. Tamamı GEKA destekli gerçekleşecek proje için ihale teklifleri verilme süresi, 28 Ağustos 2020’de sona erdi. Teklif veren 5 firma arasından ihaleyi, Ankara merkezli Deta Danışmanlık Eğitim Tanıtım ve Organizasyon Şirketi, kazandı. FTSO ile firma arasında 15 Eylül 2020’de sözleşme imzalanarak 120 günde tamamlanacak fizibilite raporunun hazırlık çalışmaları başladı. 

Fizibilite çalışmaları için Fethiye’ye gelen Deta Danışmanlık Proje Koordinatörü Mustafa Oğuz, projede görev alacak uzmanlardan Şehir ve Bölge Plancısı Prof. Dr. Süleyman Toy ve Proje Mimarı Abdulkadir Uzak FTSO’yu ziyaret ederek FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ve Genel Sekreter Ezgi Kullukçu ile bir araya geldi. Firma yetkilileri, yaptıkları ön incelemede özellikle Fethiye Merkez Sanayi’nin şehir dışına taşınmasının büyük önem arz ettiğini belirtti.  

FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ise Fethiye’nin sorunlarının ele alındığı tüm değerlendirmelerde Fethiye Merkez Sanayi’nin gündeme geldiğini ifade ederek, halihazırdaki sanayinin  deprem ve is sağlığı ve güvenliği, atık yönetimi  mevzuatlarına da uygun olmadığının altını çizdi. Bu bağlamda bilimsel bir araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Başkan Çıralı, FTSO olarak bu alt yapıyı GEKA’dan alınan hibe destekle sağladıklarını kaydetti. İhaleyi alan firmadan kapsamlı bir fizibilite raporu beklediklerini vurgulayan Başkan Çıralı, “Sanayide yer alan firmalarımızın fiziki alanlarının ihtiyaç duyulan kapasitenin altında kaldığını görüyoruz. Firmalardan üretim tezgahlarını koyacak yeterli alan bulamadıkları, stoklama yapabilecek depo alanlarına sahip olmadıkları şeklinde bilgiler alıyoruz. Ayrıca mal indirme/yükleme gibi faaliyetler esnasında trafik ve otopark sorunu yaşandığı açıkça gözlenmektedir. Sonuç olarak imalatçı firmalar, üretim kapasitelerine göre daha geniş alanlara ihtiyaç duymakta. Mevcut küçük sanayi siteleri bu talebi karşılamakta yetersiz kalıyor. Kapasiteleri genişleyen firmalar çevre yolunda yer alan geniş parselli alanlara taşınmak zorunda kalıyor. 
Fethiye sanayi sitesinin taşınabilmesi ile kurulabilecek yeni bir sanayi sitesinin hem Fethiye hem de Seydikemer bölgesindeki sanayiciler için bir çekim merkezi haline geleceği ve özendirici olacağı öngörülüyor.” dedi. 

“300 KİŞİYE ANKET UYGULANACAK”
Sanayi sitesinin taşınmasından umutlu olduğunu, fizibilitenin bunun başlangıcı açısından önem arz ettiğini, konunun ilgili bakanlıklara intikal etme sürecinde fizibilite raporunun gerekliliğini vurgulayan Yönetim Kurulu Başkanı Çıralı, “Proje kapsamında sanayi ve şehir bölgesinde 300 vatandaşa da anket uygulanacak. Sanayinin yarattığı trafik sıkışıklığı ve otopark probleminin çözülmesini de Fethiye adına doğru bir adım olarak görüyoruz. Fizibilite çalışmasıyla Fethiye ve Seydikemer’de mevcut sanayi sitelerinde yer alan işletmeler belirlenecek, faaliyet konularına göre ayrılacak, sektörel kapasiteleri ve büyüme trendleriyle bölgesel kalkınma ve rekabet gücü analiz edilecek. Paydaş analizi ve arama konferansı gerçekleştirilerek paydaşların beklentileri alınacak; ayrıca ilgili bakanlık kamu kurum ve kuruluşları davet edilecek ve görüşlerinden faydalanılacak. Başta Muğla olmak üzere Türkiye’deki başarılı sanayi sitelerinin analizi yapılarak ve kıyaslama çalışması gerçekleştirilecek. Çevre Düzeni Planlarına işletilebilecek olası yerlerin uygunluğu araştırılacak. Bu analizler ışığında bölgemizin kapasitesine uygun ölçekte, altyapı ve lokasyonda kurulacak sanayi sitesi yatırımının mümkün olup olmadığını, yatırımın faydalarını, sürdürülebilirliğini, riskleri ve engellerini ortaya koyan bir fizibilite etüdü raporu oluşacak.” diye konuştu.
 

FETHİYE SANAYİ SİTESİNİN TAŞINMASINA İLİŞKİN FİZİBİLİTE RAPORU HAZIRLANIYOR
Yorumlar 3
Mustafa 11 Ocak 2021 01:11

Hele şükür bunu sonunda gören bi yetkili çıkmış

Mvd 10 Ekim 2020 09:14

Yapılacak olan sanayii sitesinin etrafı da yerleşime kapalı kalsın da şimdiki gibi o da şehrin içinde kalmasın.

Saniye dundar 07 Ekim 2020 17:14

Isabetli bir karar fetiye icin buyuk bir kalabalik sehir icinde olmasi ayrica goruntu gurultü kirliligi trafikte skintili bir bölgede kaldirlmasini isteim bir vatandas olarak

Bakmadan Geçme