• Haberler
  • Güncel
  • Fethiye Sanayi Sitesi'nin Taşınması Projesine geniş katılımlı destek

Fethiye Sanayi Sitesi'nin Taşınması Projesine geniş katılımlı destek

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından Güney Ege Kalkınma Ajansı'ndan (GEKA) alınan hibe desteğiyle gerçekleştirilen 'Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü' projesi, odak grup toplantısı online video konferans yönetimiyle gerçekleştirildi. Üretim ve depolama alanları yetersiz kalan Fethiye ve Seydikemer küçük sanayi sitelerinin taşınması için çalıştıklarını belirten FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, 'Özellikle şehir içinde sıkışıp kalan, otopark ve trafik yoğunluğunu artıran, mevzuatlara uygun olmayan Fethiye Sanayi Sitesi'nin taşınabilmesi için yatırım fizibilitesi hazırlanıyor. Bu kapsamda sanayideki işletmelerimize yönelik anketler yapıyor, vatandaşlarımızın görüşleri alıyor ve proje kapsamında yeni sanayi sitesi için yer araştırma analizi yapıyoruz.' dedi.

  • 11476

Etüt projesinin yüklenici firması Deta Danışmanlık moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıya, Muğla Ticaret Müdür Vekili Gülşah Yalçınkaya, Muğla Ticaret İl Müdürlüğü Şube Müdürü Ergün Yıldız, Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Nazım ve Planlama Şube Müdürü Özlem Ersoy Çerçi, Muğla Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü yetkilisi Murat Demir, Bodrum Mumcular Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Cesur Yücel, Fethiye Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü’nden Şehir Plancısı Çağdaş Ozan, Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Fethiye Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Birol Keskin ve Marmaris Küçük Ata Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Muhammet Karaböce katıldı.
Taşınma projesine kurumlardan geniş katılımlı destek
Toplantıda söz alan katılımcıların yaptığı ortak değerlendirmede Fethiye ve Seydikemer’deki küçük sanayi sitelerinin taşınmasının gerekliliği ön plana çıktı. Katılımcılar temsil ettikleri kurumlar adına taşınma projelerine destek vermeye hazır olduklarını belirtti. Toplantıda ‘11. Kalkınma Planı’ ve diğer üst ölçekli planlarda da öncelik verildiği üzere, dağınık haldeki sanayi işletmelerini bir araya toplayan, mekânsal bütünlüğe sahip ve alt yapı ve üst yapı hizmetlerinin gelişmiş ve eksiksiz olduğu küçük sanayi sitesi yapılanmaların önemine değinildi. Muğla Büyükşehir ve Fethiye Belediyesi yetkilileri ise taşınma konusunda çalışmalarının olduğunu, uygun yer bulunması halinde faaliyetlere hız verileceğini belirti.
Başkan Çıralı, “GEKA’dan yüzde 100 hibe desteği aldık”
Toplantının son bölümünde katılımcılara seslenen FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Oda olarak GEKA 2019 Fizibilite Destek Programı kapsamında başvuruda bulundukları ‘Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü’ projesinin, geçen yıl Ocak ayında hibe almaya hak kazandığını söyledi. Yüzde 100’ü GEKA destekli proje çerçevesinde Fethiye’deki küçük sanayi sitesinin taşınması fizibilitesinin hazırlanması için yüklenici firma ile birlikte çalıştıklarını anlatan Başkan Çıralı, “Sanayi bölgelerinde yer alan işletmelerimize yaptığımız ziyaretlerde, özellikle Fethiye’deki sanayi bölgesinin mevcut alanının, firmaların ihtiyaç duyduğu kapasiteyi karşılamadığını tespit ettik. Üretici işletmelerimiz, üretim tezgâhlarını koyacak yeterli alanı bulamamaktan, üretim yaptıktan sonra stok yapabilecek yeterli depo alanlarına sahip olmadıklarından şikâyetçiler. Bu şikâyetlerini çok kez farklı platformlarda da dile getiriyorlar. Özellikle araç/oto bakım onarım sektöründeki işletmelerimizin çok dar bir alanda faaliyet gösterdiği bir gerçek. Ayrıca mal indirme/yükleme esnasında trafik ve otopark sorunumuz bu bölgelerde daha belirgin hale geliyor. Gerek Fethiye, gerekse Seydikemer'de yer alan mevcut sanayi bölgeleri bu kapasiteyi kaldıramıyor.” dedi.
“Mevzuatlara uygun değil”
Bazı imalatçı işletmelerin üretim kapasiteleri arttıkça daha geniş alanlara ihtiyaç duyduklarını belirten Başkan Çıralı, “Üretim kapasiteleri doğrultusunda bu firmalar, sanayi bölgesindeki yerlerine sığamayınca çevre yolunda geniş parselli alanlara taşınıyorlar. Bu kez de maalesef dağınık bir şekilde faaliyetlerini sürdürmek zorunda kalıyorlar. Diğer taraftan mevcut sanayi bölgeleri belediye, deprem ve iş sağlığı ve güvenliği mevzuatlarına da uygun değil. Projemiz kapsamında, Fethiye ve Seydikemer sanayi bölgelerinde yer alan işletmelerimizin daha iyi şartlarda faaliyet gösterebilecekleri, sağlıklı çevre koşullarında verimli olabilecekleri, şehir imar planlarına uygun seçilen araziler üzerinde planlanmış küçük sanayi sitesi yatırımının fizibilitesini çıkarmayı hedefliyoruz.” diye konuştu. 
Fethiye sanayi sitesinin taşınabilmesi ile kurulacak yeni bir sanayi sitesinin hem Fethiye hem de Seydikemer bölgesindeki sanayiciler için bir çekim merkezi haline geleceği vurgulayan Başkan Çıralı sözlerini şu şekilde sürdürdü; 
“Proje kapsamında Fethiye ve Seydikemer sanayilerinde bulunan işletmelerimize anketler yapılıyor, görüşleri alınıyor. Bu kapsamda ayrıca vatandaş anketleri de yapıldı. Bugün gerçekleştirdiğimiz Odak grup toplantısı ve daha sonra düzenleyeceğimiz arama konferansı ile ilgili bakanlık kamu kurum ve kuruluşlarının da konuyla ilgili görüşlerini alacağız. Muğla’daki daha önce kurulmuş sanayi sitelerindeki yapı kooperatif başkan ve yetkililerinin deneyim ve görüşlerine de değer veriyoruz, o sebeple burada aramızda olmalarını istedik. Bu fizibilite projesi ile küçük sanayi sitesi yatırımının yapılabilirliği ortaya konulduğu takdirde, bunu hayata geçirebilmek için bakanlık nezdinde gerekli adımlar atılabilecek ve bölgesel planlama adına yapılacak faaliyetlere ışık tutulabilecektir. Ayrıca, üstyapı ve altyapı inşaatlarının kredi ile desteklenmesi suretiyle sanayi işletmelerine ucuz altyapı ve çevresel faktörlerin maliyetini paylaşma gibi kollektif bir bakış açısı getirebilecektir.”  
 

Bakmadan Geçme