• Haberler
  • Güncel
  • FETHİYE'DE DENİZDE RENK DEĞİŞİKLİĞİ ALG PATLAMASINDAN

FETHİYE'DE DENİZDE RENK DEĞİŞİKLİĞİ ALG PATLAMASINDAN

Fethiye'de körfezdeki denizin renginin sarı ve yeşile dönmesinin ardından başlatılan incelemede değişimin alg patlamasından dolayı yaşandığı belirtiliyor.

  • 3109

Muğla'nın Fethiye İlçesinde özellikle Fethiye körfezi kordon boyu ile Çalış plajında yaşanan deniz suyunun renginin sarı ve yeşile dönüşmesiyle ilgili olarak vatandaşlardan gelen ihbar doğrultusunda, Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü (MUSKİ) inceleme başlattı. Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin denizden aldıkları numunelerde yapılan incelemede, renk değişiminin deniz dibindeki alglerden kaynaklandığı belirlendi.Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği (ÇALIŞ-DER) Başkanı Mete Ay da konu ile ilgili olarak çalışma başlattıklarını ve önümüzdeki günlerde Muğla Üniversitesinden yetkililerin Fethiye körfezindeinceleme ve araştırma yaparak bir rapor hazırlayacaklarını ifade etti.
Bu arada Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü (MUSKİ)’den yapılan açıklamada, “Deniz üzerinde görünen yeşil ve sarı renklerin mevsimsel geçişlerde havaların ısınmasıyla birlikte deniz diplerinde bulunan alglerden meydana geldiği tespit edilmiştir. Renk değişiminin kanalizasyon gideri ya da atık suyla alakalı olmadığını kamuoyuna bildiririz” denildi.  Son günlerde Fethiye Körfezinde başlayan renk değişikliğinin giderek artması yerli ve yabancı turistler ile Fethiye'de yaşayan vatandaşların çeşitli şikayetlerine yol açıyor. Özellikle masmavi denizin birden sarı ve yeşil renge dönüşmesini belediye ve MUSKİ yetkililerine ihbar eden vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları bu değişikliğin olası bir kirlilikten mi kaynaklandığının araştırılmasını istiyor.

''ÜNİVERSİTE ARAŞTIRMA YAPACAK''
Konunun bir süredir yakın takipçisi olduklarını ifade eden Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay, renk değişikliğinin bir kirlilik ile alakasının bulunmadığını, olayın alg patlamasından kaynaklandığını söyledi. Ay; “Çalış turizm ve tanıtma derneği olarak Çalış Plajını işletiyoruz. Çalış Plajı, tüm Türkiye’de 18 adet bulunan, deniz kaplumbağalarının yumurta bırakma alanlarından biridir. Hayvanlar kirliliği bizden daha iyi hissederler. Şu an ki yumurta sayısı geçen yıldan daha fazla. Bu yüzden bu renk değişikliğinin kirlilik ile alakası yok. Renk değişikliğiyle ilgili olarak üniversiteden aldığımız bilimsel bir veriyi tüm Türkiye ile paylaşmak istiyorum. Sıcaklık farklılıklarından kaynaklı olarak ‘alg patlaması’ denilen, deniz tabanında bulunan yeşil yosunların yüzeye çıkmasından dolayı böyle bir görüntü oluştu. Ayrıca bundan iki yıl önce deniz kıpkırmızıydı, nehir ve dere çıkışlarında bu renk farklılıklarını görebiliriz. Bu durum bu sene çok arttığı için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden destek istedik. Körfezimizde bir hastalık söz konusuysa bunun bilimsel olarak cevabını alabilmeliyiz. Fethiye Belediyesi, Deniz Ticaret Odası ve Çalış Turizm Tanıtma Derneği olarak hep beraber hastalık teşhisi koymak amacıyla bir çalışma yapacağız. Ama bölgemizde siyasi olarak da bazı olumsuz yaklaşımlar var, ben bunlara tamamen karşıyım. Doğanın dengesinde bir değişiklik yok, bu aylar bizim için fazlasıyla önemli. Bu denize bizim çocuklarımız da giriyor, kaplumbağalar da yüzüyor. Bu normal bir olay ama bununla ilgili mutlaka çözüm odaklı bir çalışma yapmak zorundayız. Bu çalışmayı da 3 Temmuz’da gerçekleştireceğiz.Arıtma ya da körfezden dolayı değil, İnlice Plajına kadar bu renk denize hakim. Aşağıda neler oluyorsa bununla ilgili alacağımız bilimsel cevaptan sonra hemen çözüm yoluna geçmekte fayda var. Denizimizde bir kirlilik ya da farklı bir değişiklik yok. Olumsuz bir koku yok. Tüm tatilcilerimizi bölgemize bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkan Yardımcısı ve turizmci Mahmut Çakır ise yıllardır turizmcilik yaptığını, ilk kez böyle bir renk değişikliği ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Çakır; ''Böyle bir renkle yıllardır hiç karşılaşmadık. Mete Başkanımızın da dediği gibi daha önce bordoya çalan bir renk oluştu ama sarı ve yeşil renk durumu ile ilk kez karşılaştık, sebebi de tespit edildi. Alg patlamasıyla ilgili bilimsel tavsiyeler aldık. Dernek olarak bu olayıfarklı dillerde broşürler ve küçük kağıtlar bastırıp bölgede dağıtmayı düşünüyoruz. Son zamanlarda sorun öyle bir boyuta ulaştı ki turistler bu durumdan rahatsızlık duydu ve nerede denize girebileceklerini sormaya başladılar. Bizim gösterebileceğimiz denizimiz de kalmadı. Ölüdeniz'de bile aynı durum mevcut. Bu durumu bir şekilde anlatmak zorundayız. Yazıları bölgeye ve otellere dağıtacağız'' ifadelerini kullandı.

12 Adalar Tekne Kooperatif Başkanı Güven Altuğ da “Durumun ne olduğunu ben de henüz anlamadım ama şahsi görüşüm denizdeki otlarla ilgili olduğu şeklindedir. Bu geçici bir durum, akşamüzeri de kaybolacaktır. Büyük ihtimalle denizin dibine çöküyor. Bu durum denizcilere fatura edilmemeli“ dedi.

ERDOĞAN CANKUŞ/FETHİYE

 

 

 

 

 

Bakmadan Geçme