FETHİYE'DE BİN 100 ALZHEİMER HASTASI VAR

Türkiye'de ve dünyada artan nüfus ile beraber Alzheimer hastalığı da artış gösteriyor. Henüz Alzheimer hastalığının kesin tedavisinin olmadığına dikkat çeken Fethiye Alzheimer Derneği Başkanı Operatör Dr. Mehdi Sadat, 'Fethiye'de sadece bin 100 Alzheimer hastası var' dedi.

  • 3794
FETHİYE'DE BİN 100 ALZHEİMER HASTASI VAR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

30 Ocak 2020 tarihinde kurulan Fethiye Alzheimer Derneği, korona virüsü salgını normalleşme süreci ile yeniden çalışmalarına başladılar. Fethiye Alzheimer Derneği’nin birçok gönüllü ve yardım severin desteği ile kurulduğu kaydedildi. Dernek Başkanı Operatör Dr. Mehdi Sadat, “Fethiye’de ihtiyaç olduğu için Alzheimer derneğini kurduk. Hastaları ve aile yakınlarını tespit etmek ve bunlara elimizden gelen yardımı yapabilmek için derneği hayata geçirdik. Fethiye’de bin 100 Alzheimer hastası var” dedi. 

NÜFUS ARTTIKÇA HASTALIK DA ARTIYOR  
Türkiye’de ve dünyada artan nüfus ile beraber Alzheimer hastalığının da artış gösterdiğini vurgulayan Fethiye Alzheimer Derneği Başkanı Operatör Dr. Mehdi Sadat, “Hastalıktan kısaca bahsedecek olursak, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere, çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan, günlük yaşam aktivitelerini etkileyen ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Beynin bazı bölgelerinde proteinler biriktiği için beyindeki sinir hücreleri hasar görür, haberci kimyasal maddeler azalır sonuçta, bellek ve öğrenme gibi zihinsel beceriler bozulmaya başlar. Alzheimer hastalığı genellikle yaşlılıkta ortaya çıkan bir hastalıktır. 65 yaşın üzerinde 10 kişiden birinde, 85 yaşın üzerinde iki kişiden birinde görülür” ifadelerini kullandı. 

FETHİYE’DE İHTİYAÇ OLAN BİR DERNEKTİ 
Alzheimer Derneği’nin ilçemizde ihtiyaç olduğunun altını çizen Op. Dr. Sadat, “Fethiye’de ihtiyaç olduğu için Alzheimer derneğini kurduk. Hastaları ve aile yakınlarını tespit etmek ve bunlara elimizden gelen yardımı yapabilmek için derneği hayata geçirdik. Öncelikli projemiz derneğimiz için bir yer temin etmek. Sonrasında hastalar, yakınları, hatalara bakan kişiler ve toplumu bilgilendirme çalışmalarımız olacak. Bu konuda hocalarımız bize gereken yardımı yapacak. Normalde 65 yaş ve üstünde görülebilen bu hastalık çok yayıldı. Günümüzde neredeyse 45 yaşına kadar inmiş durumda” diye konuştu. 

KESİN BİR TEDAVİSİ YOK
Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisinin olmadığını dile getiren Dr. Mehdi Sadat, “Bu hastalığı tespit ettikten sonra yapılacak tek şey beyin fonksiyonlarını arttırmaktır. Okumak ve diğer aktiviteler, bir çeşit tedavi yönetimidir. Fakat kesin bir tedavisi yoktur. Fethiye’de sadece bin 100 Alzheimer hastası var. Muğla genelinde tespit edilen hasta sayısı ile yaklaşık 3 bin… Hasta yakınları ve hasta bakıcılardan ziyade toplumun bu hastalığı bilmesi gerekiyor. Tüm dünyada 50 milyona yakın Alzheimer hastası bulunmaktadır. Maalesef bu hızla artan bir rakamdır. Şunu net söyleyebilirim, yakında hemen hemen bir ailede Alzheimer hastası olacak. Bu konuda önceden herkesin bilgi sahibi olması çok önemli” dedi. 

PROJELERİNİ ANLATTI 
Fethiye Alzheimer Derneği’nin projelerini anlatan Dernek Başkanı Op. Dr. Mehdi Sadat, “Projemizde öncelikli yapmak istediğimiz şey hastalarımızla günü birlik yakından ilgilenmektir. Bu anlamda eğitim aktivitelerimiz olacak. Gündüz yaşam evinde kişilere uygun el becerileri, bahçe işleri, resim, el işleri gibi sanatsal faaliyetleri yapmak isteyenlere işlerinde uzman olan gönüllüler tarafından desteklenecek. Evde bakım hizmetleri sosyal faaliyetleri gerçekleştirmede üyelere ve gönüllülere ihtiyacımız olacak. En önemlisi Fethiye’de bizimle beraber yaşayan yabancı uyruklu hemşerilerimizi de unutmadık. Özellikle çoğunlukta olan İngiliz vatandaşlarımız ile birlikte çalışmaktayız ve her zaman bu konudaki tecrübelerini, düşüncelerini ve fikirlerini dinlemeye ve ortak çalışmaya açığız. Beraber çok işler yapacağımıza inanıyorum. Fethiye Belediye Başkanı Sayın Alim Karaca ve Muğla Büyük Şehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Osman Gürün’e dernek hakkında fikirlerimizi, düşüncelerimizi ve amaçlarımızı anlattık. Sunulan bir projeyle bize destek verebileceklerinin sözünü verdiler” şeklinde konuştu. 


 

Bakmadan Geçme