Fethiye Adli Kontrol Odaları hizmete girdi

Daha çok mağdur, tanık, suça sürüklenmiş çocuklar, cinsel suç ve aile içi şiddet suçu mağdurları ile diğer kırılgan gruba mensup, mağdurlar tarafından kullanılacak olan Adli görüşme odaları (AGO) Fethiye adliyesinde de hizmete girdi. Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Kurtça Eker ile Pedagog Didem Bostancı tarafından tanıtımı yapılan adli görüşme odaları görüşme yapılacak kişilerin ikincil mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak üzere 'Bekleme Odası, Görüşme Odası ve Gözlem Odası' şeklinde 3 odadan oluşan, özel alan olarak gerçekleştirildi.

  • 1321
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Fethiye Adli Kontrol Odaları hizmete girdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Daha çok mağdur tanık, suça sürüklenmiş çocuklar, cinsel suç ve aile içi şiddet suçu mağdurları ile diğer kırılgan gruba mensup, mağdurlar tarafından kullanılacak olan Adli görüşme odaları (AGO) Fethiye Adliyesi’nde de hizmete girdi. Özellikle cinsel suçlar başta olmak üzere, hassas soruşturma ve kovuşturmalarda bu odaların kullanılması ile birlikte, adli süreçlerde mağdurların tekrar mağdur olmalarının da önüne geçileceği öğrenildi. Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Kurtça Eker ile Pedagog Didem Bostancı tarafından tanıtımı yapılan, adli görüşme odalarında mağdurlar, uzman psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacıların desteği ile rahat bir ortamda, ifadelerini verebilecekler. Fethiye’de yaklaşık 1 aydan bu yana, kırılgan suç mağdurları yaşadıklarını duruşma ortamında sanık ve diğer kişilerin huzurunda anlatmak durumunda kalmamakta ve kaygılanmadan online duruşma erişimi ile beyanlarını verebiliyor. 
Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Kurtça Eker, “2017 yılı ve sonrasında peyderpey faaliyete geçirilen adli görüşme odaları; suç mağdurlarının sanıkla yüz yüze getirilmeyerek uzman desteğinde ifadelerinin alınabilmesine imkan tanımaktadır. Adli Görüşme Odaları, görüşme yapılacak kişilerin ikincil mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak üzere “Bekleme Odası” , “Görüşme Odası” ve “Gözlem Odası” şeklinde üç odadan oluşan özel alanlardır” dedi.
 
YÜZYÜZE GELMEDEN İFADE ALINACAK
Başsavcı Kurtca Eker, adli görüşme odaları hakkında ayrıntılı bilgi aktararak, “Bekleme odası,mağdurların kaygı düzeylerini azaltmak amacı ile tanzim edilmiş özel ortamlardır. Burada ifade süreci öncesinde rahatlama imkanı bulmaktadırlar. Görüşme odası, yüksek çözünürlüklü kameralar ile donatılmış,  ortam dinleme cihazı ile duruşmaya veya yandaki gözlem odasına ses ve görüntü sisteminin aktarıldığı oda olup; bu odalarda esaslı ifade öncesinde mağdur ile uzman psikolog, pedagog veya sosyal çalışmacılarımız tarafından kendileri ifadeye hazırlanmakta ve uzmanlar aracılığı ile ifadeleri alınmaktadır. Böylece duruşma stresinden uzak, faille yüzyüze gelmeden ifadelerini verebilmektedirler. 
Cumhuriyet savcısı, hakim, avukat ya da diğer ilgililer tarafından, görüşme yapılan kişiye anlayabileceği şekilde sorulmak üzere adli görüşmeciye kulaklık vasıtasıyla iletilen soruların adli görüşmeci tarafından sorulduğu, cevapların alındığı ve yapılan bu işlemin yüksek çözünürlüklü kamera ile kayıt altına alındığı odadır. Bu sayede mağdurun ifade sırasında yüz ve mimikleri de rahatlıkla gözlemlenebilmektedir.
Gözlem odası ise, Cumhuriyet savcısı, avukat, zabıt katibi gibi ilgililerin görüşme odasında yapılan görüşmeyi izledikleri, mikrofon ve kulaklık aracılığıyla adli görüşmeciye, sorulmasını istedikleri soruları ilettikleri odadır. Cinsel suçlar başta olmak üzere özellikle hassas soruşturma ve kovuşturmalarda bu odaların kullanılması ile birlikte, adli süreçlerde mağdurların tekrar mağdur olmalarının da önüne geçilmiş olmaktadır. Bu odalarda mağdurlar, uzman psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacıların desteği ile rahat bir ortamda ifadelerini verebilmektedirler. 
Artık kırılgan suç mağdurları yaşadıklarını duruşma ortamında, sanık ve diğer kişilerin huzurunda anlatmak durumunda kalmamakta ve kaygılanmadan online duruşma erişimi ile beyanlarını verebilmektedirler. Daha önce 60 ilde kurulu bulunan bu Adli Görüşme Odalarında bugüne kadar 20.000 in üzerinde ifade ve beyan alınmıştır.  Bakanlığımızın desteği ile Fethiye adliyesinde de bu odaların kurulması ile birlikte, adli süreçte mağdurların ikincil örselenmelerinin önüne geçen uygulamalara imza atılacaktır” ifadelerini kullandı.

SANIK İLE YÜZYÜZE GELİNMEYECEK
Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Kurtça Eker, adli görüşme odalarının hizmete girmesi ile mağdurlar sanık ile yüzyüze gelmeyecek diyerek, “Adli Görüşme Odaları (AGO) daha çok; mağdur, tanık ve suça sürüklenen çocuklar,  cinsel suç ve aile içi şiddet suçu mağdurları ile diğer kırılgan gruba mensup mağdurlar tarafından kullanılmaktadır. 
1.Yargı Paketi ile birlikte, Ceza Muhakemesi Kanununun 236 ncı maddesine eklenen dördüncü fıkra ile; ifade ve beyanının özel ortamda alınması gerektiği ya da şüpheli veya sanık ile yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen çocuk veya mağdurların özel ortamlarda ifadelerinin alınmasını yani AGO kullanılmasını işaret etmektedir. 
Bu noktada soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcıları ve kovuşturma aşamasında mahkemelerimiz fail ve mağdurun yüzyüze gelmemeleri gerektiğini değerlendirdikleri her vakada, bu odaları kullanarak uzman desteği ile mağdur beyanını alabileceklerdir. 
Adli Görüşme Odalarının daha çok çocuk ifadelerinde kullanıldığı ve genellikle çocuklara hasredildiği görülmekte ise de, kadın, yaşlı, engelli ve sığınmacı gibi tüm dezavantajlı suç mağdurlarının ifadelerine bu odalarda başvurulabilmesi mümkündür. 
Adli görüşme odalarındaki online duruşma bağlantısı, mağdura hakim, savcı ve avukatların da uzmanlar aracılığı ile soru yöneltebilmesine olanak tanımaktadır. Bu yönü ile savunma hakkının da gözetildiği başarılı bir uygulamalara imza atılmaktadır. Hayırlı olsun” diye konuştu.

ÖNCE BEKLEME ODASINA ALINACAK
Pedagog Didem Bostancı ise mağdurların önce bekleme odasına alınacağını ifade ederek, “Adli görüşme odaları 3 bölümden oluşmaktadır. İlk odamız bekleme odası. Mağdurların bekleyebileceği ve kendilerini güvende hissedecekleri bir alandan oluşmakta...  Sonra görüşme odasına geçilecek. Uzman eşliğinde savcı ve hâkimlerin yönlendirilmesiyle ifadeleri alınacak. Son odamızda kamera sistemlerimiz var. Mağdur hâkim ve savcılarla yüz yüze gelmeden ifadeleri alınmış oluyor. Kamera sistemi sayesinde mağdurun mimik ve davranışları, net bir şekilde sisteme kaydedilecek. Cumhuriyet savcısı, avukat ve zabıt katibi ilgililerin görüşme odasında, yapılan görüşmeyi izleyecek. Mikrofon ve kulaklık aracılığıyla, adli görüşmeciye sorulmalarını istedikleri soruları, gözlem odasında sorabilecekler” dedi.
 

Fethiye Adli Kontrol Odaları hizmete girdi
Fethiye Adli Kontrol Odaları hizmete girdi
Fethiye Adli Kontrol Odaları hizmete girdi

Bakmadan Geçme