Ehliyet üst mahkemeden döndü

Fethiye'de bir kadın sürücünün yapılan kontrolde alkol metre cihazına üflemesi ancak sağlıklı ölçüm yaptırmadığı iddiasıyla 2 yıl süre ile ehliyetinin alınması ve 2 bin 869 TL trafik para cezası kesilmesi üzerine başlattığı hukuk mücadelesini kazandı.

  • 6088
Ehliyet üst mahkemeden döndü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İsminin açıklanmasını istemeyen kadın sürücüye Fethiye Sulh Ceza Hakimliği başvurusunun reddine karar verirken, Avukatı Osman Alper Olgun ile bir üst mahkeme olan Muğla Sulh Ceza Hakimliği ise başvuruyu inceleyip; itirazının kabulüne, 2 bin 869 TL tutarındaki idari trafik para cezası ile sürücü belgesinin 2 yıl ile geri alınması cezasının kaldırılmasına karar verdi. Adeta emsal gibi bu kararda Muğla Sulh Ceza Hakimliği itiraz dilekçesi, cevap dilekçesi toplanan bilgi ve belgeleri birlikte değerlendirip kamera görüntülerinin izlenmesi ile edinilen kanaate göre alkol metreyi üflemeyi ret hususunun tam olarak gerçekleşmediği şeklinde değerlendirdi. 

Gerekçeli kararda itiraz dilekçesinde gerekse kamera görüntülerindeki diyaloglarda ve duruşmada dinlenen tutanak tanıklarının “Alkol muayenesi yapacağımızı söyledik, kabul etti. Birden fazla üflettik. Ancak yeterli seviyede üfleyemedi. Aynı zamanda aşırı tuvalet ihtiyacı nedeniyle ihtiyaç giderebileceği bir yere yönlendirdik” şeklindeki beyanlar dikkatte alındığında alkol metre üflemeyi kabul ettiği, defalarca üflediği ancak sağlıklı ölçüm yapılmasına yetecek fiziksel yeterlilikte nefes bulunmaması ya da doğru bir şekilde kullanılamaması nedeniyle ölçüm sonuç noktasında cihazın ölçüm sonucunu vermediği anlaşılmıştır. bu tür durumlarda ölçüm tekniği konusunda bilgilendirme yapılması fiziksel ya da biyolojik sorunlar, ya da yeterli nefese engel olabilecek astım bronşit, akciğer rahatsızlıkları ya da solunum yolu hastalıkları, yakın tarihli cerrahi operasyon gibi engeller çıkması durumunda asıl amacın alkollü olup olmadığının tespiti olmasına göre en yakın sağlık kuruluşuna götürülerek, üfleyemeyecek durumda olan kişilerin vücut örneklerinin alınarak tahlil yolu alkol sonucunun alınarak işlem yapılması gerekmektedir. Sonuç olarak alkol metre üflemeyi kabul ederek 10’dan fazla üfleyen sürücüye alkol metre üflemeyi reddetmekten işlem yapılması, bu nedenle ceza düzenlenmesi bu cezalara karşı yapılan itirazın da reddine karar verilmesinde isabet görülmediğinden itirazcı sürücü vekilinin Fethiye Sulh Ceza Hakimliğinin kararına yönelik itirazının kabulüne, itiraza konu cezaların kaldırılmasına karar vermek gerekmiştir. 2 bin 869 TL tutarındaki idari trafik para cezası ile sürücü belgesi geri alma tutanağı ile sürücü belgesinin 2 yıl süre ile geri alınması cezasına kesin olmak üzere karar verildi” ifadeleri kullanıldı. 
 

Ehliyet üst mahkemeden döndü

Bakmadan Geçme