Domateste Rusya'nın kotası doluyor

Rusya'nın, Türkiye'ye domateste koyduğu kota dolmak üzere olunca, üreticiler kara kara düşünmeye başladı. Türkiye Haller Federasyonu Başkan Vekili Atabey Akgün, 'Federasyon Başkanı'mız kotanın arttırılması için yeni talepte bulundu. Yılbaşı yaklaşıyor, kotanın arttırılmasını bekliyoruz' dedi. Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit de, 'Yeni ihracat kotası açılmasını çiftçilerimiz dört gözle bekliyor' ifadelerini kullandı.

  • 1422
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Domateste Rusya'nın kotası doluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Rusya’nın, Türkiye’ye domateste koyduğu 200 bin tonluk kotanın dolmak üzere olması nedeni ile turfanda sebze üreticileri kara kara düşünmeye başladı. 2 bin 600 ton bir kota kalırken, Rusya’nın domateste kota arttırması istendi. Turfanda sebze üreticileri yılbaşına kadar Rusya’nın daha da fazla domates talebi olabileceğini ve bu talebi karşılayabileceklerini söylerlerken, Bakanlık düzeyinde Rusya ile görüşmeler yapılmasının beklendiği ifade edildi. Türkiye Haller Federasyonu Başkan Vekili Atabey Akgün, “Federasyon Başkanı’mız kotanın arttırılması için yeni talepte bulundu. Yılbaşı yaklaşıyor, kotanın arttırılmasını istiyoruz” dedi. 
RUSYA PAZARI, OLMAZIMIZ
Atabey Akgün, “Rusya’ya domates ihracatı kotasının artırmak için gerekli çalışmaları yürütüyoruz. Hem Ticaret Bakanlığımız hem de ihracatçı birliklerimiz çalışmalarını sürüyor. Akşam itibari ile resmi bilgi 197 bin 400 ton, 2 bin 600’lük bir kota kaldı. Bu kalan kota 2-3 günlük ihracat demek. İhracatçılarımız mağdur olmasın diye, ihracatçı birliklerimiz sürekli uyarıda bulunuyor. Beklenti var. Çünkü; yılbaşı öncesi Rusya pazarı geniş ve ihtiyacı olan bir pazar.  İspanya, Rusya pazarına Avrupa’nın tarımsal ihtiyaçlarından dolayı yeterince hitap edemiyor. Temennimiz kotanın arttırılması. Bu konuda hazırlıklar devam ediyor. 
Rusya pazarı bizim olmazsa olmazımız. Sadece bizim için değil, Rusya içinde biz gerekliyiz.  Avrupa pazarının yaklaşık 2 katı, Rusya pazarımız var. Pazar tüm ürünlerimizi çekiyor. Alternatifimiz yok değil ama Rusya’nın nakliyesinin daha kolay olması, her iki taraf içinde avantaj oluyor. İnşallah karşılıklı koordinasyonla kotalar artırılacak. Bu kota sadece domateste var. Diğer ürünlerde kota yok.” dedi.
50 BİN TON’A ULAŞACAĞIZ
Bu yılın ilk 11 aylık döneminde bölgemizden 38 bin ton sebze ve meyve ihracatı yapıldığını ifade eden Akgün, “Avrupa ülkelerine de mal gidiyor. Örnek verecek olursak; Almanya, Moldovya, Letonya, Estonya, doğu bloka ülkeleri, balkan ülkeleri ve orta doğu gibi birçok ülkeye ürünlerimiz gidiyor. İhracatta bir küçülme olduğunu sanmıyorum. Geçen yıla nazaran, sebze ve meyve ihracatında yüzde 10’luk büyüme bekliyoruz. Şuan itibari ile ihracat 38 bin ton, bu sayılar Fethiye ve Seydikemer’i kapsıyor. Fakat Kaş bölgesi bizden ayrıldığı için sayılarımız bu yıl düşük gözüküyor. Kumluova tarafında da yüklü bir miktarda üretim var. Geçmiş yıllarda veriler bütün olarak veriliyordu. Yılbaşı öncesi 11. ve 12. ayda ciddi bir artış var. Diğer aylarda 20-25 araç çıkıyorsa, bu günlerde 30-25 Araç çıkıyor. İhracatın yılsonu 50 bin tonu geçmesini bekliyoruz.” dedi  
HALLER AÇIK TUTULDU
Akgün, “Pandemi döneminde yasakların başlaması itibarıyla, bakanlıklar ve ilgili kurumların aldığı kararla halleri açık tuttuk. Üretimde sürekliliği kaybetmemiz gerekiyor. Üretimin yanında, tüketiciler içinde hallerin açık olması gerekiyor.  Üreticileri ve halleri yasaktan muaf tutuyoruz” şeklinde konuştu.

KOTA YÜKSELTİLMELİDİR
Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit ise, “Yeni ihracat kotası açılmasını çiftçilerimiz dört gözle bekliyor. Domates şu an aynı korona gibi pik yaptığı zamanlarda değil ama 15-20 gün sonra Kumluova, Karadere ve Karaköy’de çıkacak olan mahsuller ile bu yüksek seviyeye çıkacaktır. Bu yüzden kotanın bir an önce yükseltilmesinde fayda var. Daha önce de söylediğimiz gibi Belarus, Rusya, Almanya ve Ortadoğu ülkeleri gibi diğer Avrupa ülkelerine de ihracat yapılması gerekiyor. Yalnızca belirli bir sınırda, belirli ülkelere ihracat yapmamız sıkıntı oluşturuyor. Bu yüzden birçok Avrupa ülkelerine ihracat konusunda kotanın yükseltilmesi gerekiyor.” dedi.  
 

Bakmadan Geçme