Kovid-19 için yeni yataklar açıldı

***Tüm dünyada ve Türkiye'de olduğu gibi Fethiye'de de koronavirüs salgını pik yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda aşırı serbestlik, cenaze taziyeleri, Pazar alışverişleri, nişan-düğün törenlerinde insanların tedbirleri unutarak rahat hareket etmeleri sonucu Kovid-19 vakaları en üst noktaya doğru giderken, Fethiye'de de Devlet Hastanesi Fethiye ve Seydikemer'in yanı sıra diğer çevre ilçelerden gelen vakalar ile iyice doldu. Hastanede Kovid-19 için ayrılan yaklaşık 90 yatak tamamen dolarken, hastanenin orta kat bölümünde de yeni vaka artışları için yaklaşık 50 yatak ayrıldığı öğrenildi. ***Fethiye Devlet Hastanesi'nde yapılan Kovid-19 testleri artık Ortaca ve Muğla'ya gönderilmiyor. Hayırsever bir turizmcinin desteği ile Fethiye Devlet Hastanesi'ne kazandırılan yeni PCR cihazı ile Devlet Hastanesi'nde Kovid-19 test sonuçları belirlenmeye başladı. Test tüplerinin Ortaca ve Muğla'ya gidip gelişi sırasında yaşanabilecek olumsuzluklar da böylece ortadan kaldırılmış oldu. PCR cihazının devreye girmesiyle günde 400-450 testin sonucu alınabiliyor.

  • 3413
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kovid-19 için yeni yataklar açıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Koronavirüs önlemleri en üst seviyede uygulanmaya çalışılırken, vaka sayılarının giderek artması dikkat çekiyor. Tüm dünyada ve Türkiye ile Muğla ve ilçelerinde de vaka sayıları artışta. Uygulanan tüm kısıtlamalara rağmen geçtiğimiz ay ve öncesinde vatandaşların adeta tedbirleri hiçe sayan davranışlarda bulunması vaka sayılarının artmasına neden oluyor. Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde, İlçe Sağlık Müdürlükleri öncülüğünde filyasyon ekipleri semptom göstermeyen vakalarla yakından ilgilenirken Kovid-19 test sonuçları pozitif çıkan ve semptomları bulunan vakalar ise Fethiye Devlet Hastanesine yönlendirilmeye devam ediyor. Fethiye Devlet Hastanesinde yoğun bakım ünitesine 4 yeni yoğun bakım eklenirken, yoğun bakım ünitesinin 13’ü de Kovid-19 hasta ile doldu. Devlet Hastanesi’nde özel pandemi servisi tamamen yeni vakalarla dolarken, yeni ek önlemlerde alındı. Daha önce yaklaşık 80-90 civarındaki yatak sayısı son günlerdeki artış nedeniyle tamamen doldu. Ayrıca hastane Başhekimliği orta kattaki bölümü de pandemi hastaları için ayırıp, yaklaşık 50 yatak daha ilave yaptı. Fethiye, Seydikemer ve diğer ilçelerden günlük yapılan testler sonucu semptomlu pozitif 37 vaka birden hastanede yatırılırken, günlük 10-15 hasta taburcu ediliyor. Fethiye Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan Kovid-19 hasta sayısı giderek artarken, uzman hekimler ve sağlık çalışanları yoğun bir mesai harcıyor. Yeni gelen semptomlu vakalar yeni ayrılan bölüme alınmaya başlandı. 

PCR CİHAZI HİZMETE BAŞLADI
Fethiye Devlet Hastanesi’nde yapılan Kovid-19 testleri artık Ortaca ve Muğla’ya gönderilmiyor. Hayırsever bir turizmcinin desteği ile Fethiye Devlet Hastanesi’ne kazandırılan yeni PCR cihazı ile Kovid-19 test sonuçları Fethiye’de belirlenmeye başladı. Test tüplerinin Ortaca ve Muğla’ya gidip gelişi sırasında yaşanabilecek olumsuzluklar da böylece ortadan kaldırılmış oldu. PCR cihazının devreye girmesiyle günde 400-450 testin sonucunun alınabildiği öğrenildi. Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde, İlçe Sağlık Müdürlükleri, filyasyon ekipleri ve özel hastaneler ile devlet hastanesi pandemi bölümünde uygulanan testler hastaneye kazandırılan PCR laboratuvarına gönderiliyor. Gelen testler burada yapılan çalışmalarla PCR cihazına alınıyor ve mikrobiyoloji uzmanı gözetiminde sonuçlandırılıyor. Günde yaklaşık 400-450 testin geldiği laboratuvarda cihaz numunenin sonucunu 46 dakikada sonuçlandırabiliyor. Test sonucu hastaya 3 saatte verilebiliyor. Daha önce Ortaca ve Muğla’ya gönderilip, sonuç beklendiği için 24 saat gibi bir zaman geçiyordu. Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Umut Yıldırım, “PCR cihazımız üst model bir cihaz. Aynı anda 94 numuneyi çalışabiliyor. Numuneyi cihazı verdikten 46 dakika sonra 94 hastanın sonucunu alabiliyoruz” dedi. 
TESTİN SONUCU 3 SAATTE VERİLİYOR
Yıldırım, “Cihaza numuneyi vermeden önceki işlemler daha uzun sürüyor. Hastaya testin sonucunu yaklaşık 3 saat içinde verebiliyoruz. Seydikemer, Fethiye’deki özel hastaneler, ilçe sağlık müdürlüğümüz ve devlet hastanemizden gelen bütün örnekleri çalışıyoruz. Cihazla 3 gündür çalışıyoruz. Günde yaklaşık 400-450 numuneyi sonuçlandırıyoruz. Daha önce bu bölgedeki örnekler Ortaca ve Muğla’ya gönderiliyordu. Daha çok Ortaca ’ya gönderiliyordu. Gelen örneği aynı günde sonuçlandırmakta zorluk çekiyorduk. Yaz döneminde nakliye gibi durumlarda zorluk yaşadık. PSR cihazımız geldiği günden itibaren rahatladık. Daha efektif bir şekilde performans alıyoruz. Günde ortalama 400-450 test geliyor” dedi. 
KALABALIK ORTAMLARA GİRMEYİN
Vatandaşlara virüsten korunmaları için maske, mesafe ve temizliğe dikkat etmelerinin en iyi çare olduğunu belirten Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Umut Yıldırım, “Virüsten korunmanın en büyük önemi maske kullanımından geçiyor. Açıkçası çok fazlada önlem alternatifimiz yok. Herkes korunma yöntemlerini öğrendi. İlk önceliğimiz maske. Maske bir alışkanlık haline dönmesi gerekiyor. Maske takılmadığı zaman rahatsızlık duyulması lazım… Bol bol ellerimizi yıkayacağız. Temizliğe önem vereceğiz. Dışarıdan geldiğimiz zaman kıyafetlerimizi belirli bir alanda çıkarıp, dezenfekte etmemiz gerekiyor. Kalabalık ortamlardan uzak durup, sosyal mesafemizi koruyarak, önlemlerimiz alacağız. Bunların dışında yapabileceğimiz çokta bir şey yok” diye konuştu. 

POZİTİF ÇIKANLAR ARANIYOR
Fethiye Devlet Hastanesi’nde yapılan test analizlerinde sonuç pozitif çıkarsa, Fethiye İlçe Sağlık Müdürlüğü bu kişiyi telefonla arayıp sonucu bildirip, takibe alıyor. İlçe Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve filyasyon ekipleri semptomları olmayanlara gerekli ilaç tedavisi başlatırken, semptom olanlar ise Fethiye Devlet Hastanesi pandemi bölümüne yönlendiriliyor. Eğer testleri negatif çıkanlara ise telefon gönderilmeyip, bu kişiler sistemden sonuçlarını alabiliyor. 

GÜNDE 100 TEST YAPILIYOR
Fethiye Devlet Hastanesi’nde son günlerde mevsiminde değişmesi ile birlikte vaka başvuru sayıları artarken, pandemi bölümünde yaklaşık 100’e yakın test gerçekleştiriliyor. Ücretsiz olan bu testlerden son 7 ayda yaklaşık 15 bin test yapıldığı tahmin ediliyor. Fethiye Devlet Hastanesi’nde 7 ayda yapılan yaklaşık 15 bin testten pozitif olarak tespit edilen vakalarla pek çok hasta tedavi edilirken, vefat edenlerde vardı. Son olarak Eşen Belediye Eski Başkanı ve Seydikemer Belediye Meclis Üyesi Yusuf Yiğit ile MUSKİ’de çalışan, Fethiye’nin sevilen siması Hamza Özkaraca da Kovid-19 nedeni ile hayatını kaybetmişti. 


 

Bakmadan Geçme