Diyetisyen Arsal'dan uyarılar 

Diyetisyen Gamze Arsal, Ramazan'da sahur ve iftarda dikkat edilmesi gereken hususları aktardı. Diyetisyen Arsal, '. Sahurda öncelikle susatmayacak yiyecekler tüketmeliyiz. Peynir, zeytin ve benzeri ürünleri tuzsuz olarak tüketilmelidir' dedi. 

  • 1478
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Diyetisyen Arsal'dan uyarılar 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye’de oruç süresinin 16 saat olduğunu dile getiren Diyetisyen Gamze Arsal, özellikle sahurda susatmayacak yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini söyledi. Sahurda tok tutması için haşlanmış yumurta yenilmesi gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Arsal, süt içmenin de yararlı olacağını belirtti. 

SAHURDA NASIL BESLENİLMELİ 
Diyetisyen Gamze Arsal, sahurda nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda bilgiler aktararak, “Öncelikle sahuru mutlaka yapmamız gerekiyor. Çünkü 16 saat kadar aç kalıyoruz. Sahurda öncelikle susatmayacak yiyecekler tüketmeliyiz. Peynir, zeytin ve benzeri ürünleri tuzsuz tüketmeliyiz. Peynir olarak tuzsuz lor peyniri tüketmek daha iyi olur. Sucuk, salam, sosis gibi susatacak besinlerden uzak durmalıyız. Sahurda tok tutması için mutlaka 1 veya 2 adet haşlanmış yumurta yemeliyiz. Yanında domates, salatalık gibi yeşilliklerden bol bol tüketebiliriz. Ekmek olarak 1-2 dilim kepek veya çavdar ekmeği tüketebiliriz. Daha fazla acıkan kişiler için sahurda 1 bardak süt içmek çok yararlı olacaktır. Spor yapan kişilerde ve 100 kilo üzerindeki kişiler süte yulaf ekleyerek tüketebilir. Sütün içinde yulaf olunca daha da tok tutacaktır. Böylelikle oldukça sağlıklı ve doyurucu bir sahur yapmış oluruz” dedi. 

İFTARDA NASIL BESLENİLMELİ 
Diyetisyen Gamze Arsal, 16 saatlik orucun ardından iftarın nasıl yapılması gerektiği hakkında da bilgiler vererek, “Bir bardak su veya hurma ile orucumuzu açmalıyız. Sonrasında bir kâse ılık çorba içmeliyiz. Çorba içtikten sonra 10 dakikalık bir ara vermeliyiz. Bu arada namaz kılınabilir ya da ev içinde bir tur atılmalıdır. Bu hareketler uzun süreli açlıktan sonra midemiz rahatsız olmasın diye yapılır. İftar soframızda mutlaka protein içeren bir besin olmalı. 2-3 köfte büyüklüğünde kırmızı et, tavuk, balık olabilir. Yanında yeşil bir salata ile soframızı oluşturuyoruz. Ekmeği de 1-2 dilim, pide istersek yine aynı ekmek dilimi büyüklüğünde tüketebiliriz. İftardan sonra hafta 1-2 kere olmak şartı ile sütlü tatlı tüketebiliriz. Tatlı olarak güllaç, sütlaç yapabiliriz. İftar sonrası mutlaka ara öğün yapmalıyız. Çünkü metabolizmamız yavaşladığı için ara öğünlerle desteklememiz gerekiyor. Bu ara öğünü meyve ve maden suyu veya süt, yoğurt, ayran ile tamamlayabiliriz.  Vücudumuz gün boyu susuz kalacağı için iftar ve sahur arası en az 2 litre su içmemiz gerekiyor. Son olarak ta iftardan sonra 10 dakikada olsa spor yapmaya özen gösterelim” ifadelerini kullandı. (ONUR ÇADIR)
 

Bakmadan Geçme