Demir Ustalığından Maket Ustalığına

Fethiye'nin Çamköy Mahallesi'nde yaşayan 56 yaşındaki inşaat demircisi, ağaçları sanat eserine dönüştürüyor. 20 sene önce gördüğü bir takvimdeki resimden etkilenerek maket yapmaya başlayan Sabri Saraçoğlu, yaşadığı evin bir odasını, yaptığı büyük evler, şato ve gemilerle doldurmuş. Boş zamanlarında bu devasa maketleri yapan Saraçoğlu, 'Her türlü ağaçtan istenilen maketi yapabiliyorum' diyerek, sipariş vermek isteyenlere de kapısını açıyor.

  • 2011
Demir Ustalığından Maket Ustalığına
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Muhabirimiz Gülyüz Yurdagül Sırt'ın haberine göre; Çamköy Mahallesi’nde yaşayan ve asıl mesleği inşaat demirciliği olan Sabri Saraçoğlu, boş zamanlarında ağaçları, taşları, kozalakları bin bir zahmetle sanat eserine dönüştürüyor. Devasa maket ürünlerini haftalarca çalışmasının ardından ortaya çıkaran Saraçoğlu, bu işi hobi olarak yaptığını ancak isteyenlere de ürünlerini sattığını ifade ederek her türlü malzemeden istenilen maketi yapabildiğini belirtti. 

Sabri Saraçoğlu (56) “Asıl mesleğim inşaat demirciliği. İnşaatlarda demir montajı yapıyorum. Şu an inşaat sektörü biraz zayıflayınca Karadere’de sebze yapmaya başladım. Ben bu hobiye 2000 yılında takvimde gördüğüm bir resimden etkilenerek başladım. Fırsatım oldukça yapıyorum. Eşe dosta hediye ettiklerim oluyor. Bu zamana kadar 20 tane büyük maket yaptım. Maketlerimin arasında gemi, katedral, taş ev, şato var. Ayrıca tahta kaşık ve döndürgeçler de yapıyorum, en çok da onlar ilgi görüyor. Köyde yaşadığımız ana baba ocağı olan evimizin maketini de yaptım. Maketlerimi, müşterisi olursa satmayı düşünüyorum. Taştan yaptığım maket evlere daha fazla emek harcıyorum ve yapımı bir hafta sürüyor. Şu an bir dağ evi yapıyorum. Penceresi, çatısı yapıldıktan sonra yanlarına da köyde akan deresi ve köy muarı eklenecek. Şu an kullandığım malzeme çam ağacı. Arkadaşımın yıllardan beri kullandığı penceresinden yapıyorum. Selvi ve kavak ağaçları hariç her türlü ağaçtan istediğim şekilde bir maket yapabiliyorum. Dayanıklı malzeme seçmeye özen gösteriyorum. Her türlü maket siparişi alabilirim. Aynı zamanda bu işi merak edip de yapmak isteyen olursa öğretebilirim” dedi.
 

Demir Ustalığından Maket Ustalığına
Demir Ustalığından Maket Ustalığına
Demir Ustalığından Maket Ustalığına

Bakmadan Geçme