• Haberler
  • Ekonomi
  • Defne Yaprağı Seydikemer'in Ekonomisini Canlandırıyor

Defne Yaprağı Seydikemer'in Ekonomisini Canlandırıyor

Muğla'nın Seydikemer ilçesinde ormandan toplanan defne yaprakları yurt içinde ve dışında kullanılmak üzere ülke ekonomisine kazandırılıyor. Ormandan toplanan binlerce ton defne yaprağı, gıda, savunma, ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılmak üzere çeşitli ülkelere ihraç ediliyor.

  • 8444

Seydikemer ilçesi Menekşe Mahallesi'nde Türkiye'de son yıllarda talebi bir hayli artan, gıda sanayinden kozmetik ürünlerin kullanımına, yemeklerden balık konservelerine kadar çeşitli kullanım alanları olan defne yaprağı Seydikemer'in ekonomisine katkı sağlıyor. 
Ekonomisinin yarısından fazlasını tarımsal ürünleri ihraç etmekle sağlayan Seydikemer'de tarımsal faaliyetlerde çeşitlilik olması bölge ekonomisinin büyümesini sağlıyor. Seydikemer’in dağlık sarp alanlarında Eşen, Boğaziçi, Dodurga, Kabaağaç, Yakabağ, Çayan, Paşalı, Ören, Döğer, Yaka ve Kayadibi mahallelerinde orman içinde doğal ortamda yetişen defne yaprağı bölge halkının geçim kapısı oldu. 
 Seydikemer'de köy halkının belli başlı geçim kaynaklarından olan defne yağı ve defneyaprağı çok amaçlı değerlendiriliyor. Yağından sabun, yaprağından ise çeşitli dertlere deva baharatlar elde edilen defne, ilaç ve kozmetik sektörlerinde kullanılmak üzere hem yurt içine hem de yurt dışına gönderiliyor.
Seydikemer'in Menekşe Mahallesi'nde yaşayan ve defne yapraklarını toplayıp kurutma fırınında kurutan Karabulut kardeşlerden Hasan Karabulut, yaklaşık 20 yıldır çeşitli bitkilerin yağlarını üretmekte olduklarını dile getirdi. Tıbbi bitkilerden olan Defne yaprağını da son 5 yıldır kuruttuklarını kaydeden Karabulut, defne yaprağını kurutabilmek için fırına verdiklerini kaydetti.
Ormandan topladıkları defneleri kurdukları fırında saklayan ve 3 gün sonra kurutmaya bıraktıkları fırından çıkartan Karabulut, kuruyan yaprakları çırpma yöntemiyle dalından döküyor. Dökülen yaprakları çuvallara dolduran Karabulut, daha sonra bu çuvalları yurt içi veya yurt dışına ihraç etmek için İzmir’deki ihracatçı firmalara sevk ediyor. 
YAPRAĞINDAN VE DALINDAN FAYDALANIYORLAR
Karabulut, “Defne yaprağı gıda olarak mutfaklarımızda özellikle tavuk, balık ve et pişirmede aroması için tüketilmektedir. Tozu da baharat olarak kullanılıyor. Ormanda yaş olarak topladığımız defne yapraklarını hava şartlarından etkilenmemesi için fırın içinde kurutuyoruz. Burada kuruttuğumuz defneleri, köklerini ayırarak çuvalların içine koyuyoruz ve ihracatçı firmalara gönderiyoruz. Defne yaprağının yanı sıra yağını da çıkartıyoruz. Bunun yanında kekik, elma yağlarını da üretiyoruz" dedi.
TESİS KURULMASINI İSTİYOR
Hasan Karabulut, "Bizim nihai hedefimiz Seydikemer’de defne yaprağı işlenmesi için tesis kurmaktır. İşlenen ürünleri paketleyerek başta Almanya olmak üzere diğer dünya ülkelerine doğrudan ihracatını gerçekleştirmektir. Defnenin işlenmesi için gerekli teknik bilgi ve donanıma sahibiz. İhracat operasyonu içinde teknik bilgi ve tecrübelerimiz mevcuttur. Böylece işletmeden sattığımız defne yaprağını işledikten sonra daha çok katma değer oluşturmuş olacağız. Seydikemer’de daha çok istihdam sağlanabilir. Halkımızın ve firmamızın defne ticaretinden almış olduğu pay katlanarak artmış olacaktır” diye konuştu. 
“DEFNE YAPRAĞI STRATEJİK BİR ÖNEME SAHİPTİR”
Karabulut, “Yapraklar incir, kuru üzüm vb. ürünlerin güve zararına karşı kullanılır. Özellikle eskiden çocukların beşikleri yatakları bit, pire vb. haşereye karşı ve kötü kokuyu gidermek için defne yaprağından faydalanılırdı. Defne yaprağı barutun ham maddesi olarak kullanıldığında savunma sanayisi açısından da önem arz etmektedir. Tıbbı aromatik bitkiler grubundan olan defne yaprağı yağı yine şifa amaçlı olarak birçok alanda kullanılmaktadır. Yukarıda saydığımız başlıca sebeplerden dolayı son zamanlarda ülke içinde ve yurt dışında kullanımı günden güne artmaktadır. Ülkemiz dünya defne ihracatının yüzde 80’ini sağlamaktadır. Bundan dolayı defne yaprağı stratejik bir öneme sahiptir. Onun için defne ağaçlarını korumalıyız. Defne yaprağı yağı ve suyu birçok kozmetik ürünü yapımında ana madde olarak kullanılır. Defne sabunu ve şampuanı yaygın kullanılanlar arasındadır” ifadelerini kullandı. 
Kuruyan defne yapraklarını dalından çırpan Muharrem Demir, "Defne yapraklarını 3 gün fırında kurutuyoruz. 3 gün sonra fırından çıkarıp yaprağını ayrıştırıyoruz." dedi. 

Defne Yaprağı Seydikemer'in Ekonomisini Canlandırıyor
Defne Yaprağı Seydikemer'in Ekonomisini Canlandırıyor
Defne Yaprağı Seydikemer'in Ekonomisini Canlandırıyor
Defne Yaprağı Seydikemer'in Ekonomisini Canlandırıyor
Defne Yaprağı Seydikemer'in Ekonomisini Canlandırıyor
Defne Yaprağı Seydikemer'in Ekonomisini Canlandırıyor
Defne Yaprağı Seydikemer'in Ekonomisini Canlandırıyor

Bakmadan Geçme