CUMHURBAŞKANINDAN KARARIN TESCİLİNİ İSTEDİLER

Kelebekler Vadisini de kapsayan alanların yeniden tescil edilmesine ilişkin olarak Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesibir basın açıklaması gerçekleştirdi. Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Şube SekreteriBirol Keski konu ile ilgili yönetim kurulu kararını açıkladı. Keski, 'Doğanın korunması adına yapılan bu değişiklik şubemizce memnuniyetle karşılanmış olup, ekolojik temelli bilimsel araştırma projesi çerçevesinde sit tescillerini aynı yaklaşımlarla yürütülmesi gerektiği ve bu kararda tespitli köy yerleşik alanının 'Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak belirlenmiş bölümlerinin koruma amaçlı imar planlarının ivedilikle yapılması gerektiğini kamuoyuna saygıyla bildiririz' dedi.

  • 762
CUMHURBAŞKANINDAN KARARIN TESCİLİNİ İSTEDİLER
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Keski, Şehir Plancıları Odası Muğla Şubesi Yönetim Kurulunun konuyu geniş şekilde ele aldığını ve yakından takip ettiğini söyledi. Yönetim kurulunun aldığı kararı açıklayan Keski, “Fethiye’nin Faralya Mahallesi Hisar Mevkii ve çevresindeki alanları kapsayan bölgede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 29.07.2019 tarih, 176367 sayılı kararı ile doğal sit alanları yeniden tescil edilmişti. Karar gereğince Hisar Mevkii’ndeki ‘Tespitli Köy Yerleşik Alanı’ daha evvel 3. Derece doğal sit alanı kapsamındayken, ‘Doğal Sit Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edilmiş, Kelebekler Vadisi’ni de kapsayan civar alanları ise daha evvel 1. Derece doğal sit alanı kapsamındayken ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ olarak tescil edildi ‘Doğal Sit Alanları Koruma ve Kullanma Koşulları’ ilke kararı uyarınca nitelikli doğal koruma alanı olarak tescil edilen alanlar içerisinde balıkçı barınağı, ahşap iskele, alanın doğal yapısı uyumlu çadırlı kamp alanı, bungalov, bekçi kulübesi ve günübirlik faaliyetlerin yapılabileceğini bildirmişti. Bu alanlarda günübirlik faaliyetler bungalov, çadırlı kamp alanı gibi kullanımların yapılabilmesi için koruma amaçlı imar planlarının yapılması ve ilgili bakanlıklarda onaylanması zorunludur. Bu sebeple doğal sit alanlarında yapılan bu düzenlemeler bölgenin doğrudan imara açıldığı anlamı taşımasa da bu alanlarda yukarıda açıklanan türdeki yapılaşma baskısı arttıracak, doğal güzelliklerin hızla tahrip olmasına ve ucu açık kapasitesi belirlenmemiş kullanım biçimlerinin ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Tabiatın ülkemize hediyesi olan bu alanların korunarak, gelecek nesillere aktarılması en önemli sorumluluk olmalıyken, alana yüklenecek fonksiyon ve yapılaşma doğal dengeyi bozacağı ifade edilmiştir” dedi.

Kararda, “Sivil toplum kuruluşları ve kamuoyunun tepkileri sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, 4 Eylül 2019 tarihli ilgili kararı ile daha evvel ‘Tespitli Yerleşim Alanı’ olup, aynı zamanda ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak belirlenen alan, yine 319.688,85 metrekare ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edilmiş ve bir önceki kararda ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ ve ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olarak belirlenen alanlar yeniden değerlendirilmiş, Kelebekler Vadisi’ni de içeren 3 nokta 559.770,75 metrekare yüz ölçümdeki bu alanların alınan kararla ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olarak ilan edildiği görülmüştür. Kesin Korunacak Hassas Alanlara ait alınan bu kararların Cumhurbaşkanlığı makamı tarafından en kısa sürede tescil işlemlerinin yapılmasını temenni ederiz” denildi.

 

 

Bakmadan Geçme