Borçları yapılandırılmayan çiftçiler üzgün

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, üretici pazarında üreticilerin dert ve dileklerini dinledi. Pek çok üretici, Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit'ten Tarım Kredi Kooperatifleri ile Bankalara olan borçlarının uzun vade ile yapılandırılmasını beklediklerini ancak torba yasadan bu ertelemenin çıkmadığını söyleyerek, 'Çiftçiler olarak üzgünüz. Hemen her sektöre yapılanma yapılıyor, bizlere yapılmadı' ifadelerini kullandılar. Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, 'Üretici borçları için yapılandırmayı dört gözle bekledik ama ne yazık ki bu konu gündemde sadece bir buçuk gün kaldı!' dedi.

  • 1092
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Borçları yapılandırılmayan çiftçiler üzgün
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kenan Karayiğit, Fethiye üretici pazarında, üreticilerin sorunlarını dinleyip, pandemi tedbirlerine uyulup uyulmadığını da kontrol etti. Büyük bir yoğunluğun yaşandığı pazarda zabıtanın aldığı tedbirleri yerinde bulan Başkan Karayiğit, bazı üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ile Bankalara olan borçlarının pandemi nedeni ile yapılandırılması konusundaki taleplerle ilgili olan soruları cevaplandırırken, kendisinin de bir şokla karşılaştığını ifade etti.  Karayiğit, “Üretici borçları için yapılandırmayı dört gözle bekledik ama ne yazık ki bu konu gündemde sadece bir buçuk gün kaldı! Bunun için Ziraat Bankasına ve özellikle tarım krediye olan borçları yapılandırma hakkı tanınmıştı ama nedenini anlayamadığımız şekilde bir buçuk gün sonra bakanlıktan onaylanmadı ve resmi gazeteden çıktı. Çiftçilerimiz bu konuda çok üzgün ve mağdur durumda. Bütün çiftçilerimizin devlet kurumu vasfında olan bir tarım krediyle çalışmaları sevindirici ama tarım kredinin borçlarını yapılandırmaları ne yazık ki resmi gazetede yayınlanmadı ve bizi hayal kırıklığına uğrattı. Tarım kredileri yapılandırılmıyor çünkü bir buçuk gün gündemde kaldıktan sonra Tarım Kredi Merkezi’nden çiftçilere; “Bazı maddelere göre yapılandırmalar bizi kapsamıyor, borçlarınızı zamanında ödeyiniz” şeklinde mesaj geldi. Çiftçilerimiz pandemi döneminde ürün yetiştirmeye mecbur olduğu için kısıtlamalardan ve yasaklardan muaflar. Muaf oldukları için de çiftçilerimiz Ziraat Odasına uğrayıp 2021 çiftçi belgelerini yaptırıp, yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Kolluk kuvvetleri sorduğu zaman çiftçi belgelerini göstermeleri gerekiyor, aksi halde cezai işleme tabii tutulurlar. Gelsinler belgelerini yenilesinler” şeklinde konuştu. 
ÇİFTÇİMİZ İHTİYAÇLARI KARŞILIYOR
Pandemi döneminde çiftçilerin üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirdiğini söyleyen Karayiğit, “Tüketici pazarında, tüketicilerin ne kadar yoğun olduğunu ve üreticilerimizde ne kadar ürün çeşidi olduğunu görüyorsunuz. Daha önce Sayın Valimiz bana sormuştu; ‘Fethiye’de yetişmeyen ürün var mı?’ diye. Ben de ‘Sayın Valim bir tane var, denemedik ama belki burada da yetişir, Karadeniz’in Çayı’ demiştim. Fethiye’mizde her şey yetişir… Çiftçilerimiz de özveri ile her çeşit ürünü yetiştirmeye çalışıyor, vatandaşlarımıza imkân sunuyor. Geçen ilk pandemi döneminde gördük ki bütün dünyada raflarda ve evlerde stok yapılmaya başlandı. Türkiye’de ise böyle bir stoklama söz konusu olmadı çünkü bizim çiftçilerimiz vatandaşların her türlü ihtiyacını karşıladı. Ben buradan vatandaşlarımıza sesleniyorum; Önümüzdeki günlerde oluşabilecek herhangi bir kısıtlama döneminde hiç telaş yapmanıza gerek yok. Stok yapmaya kalkmayın, bizim üreticilerimiz bakliyattan tutun, sebzeye, meyveye kadar her şeyi yetiştiriyor, stokla ilgili bir sorunumuz olmaz.” dedi. 
FİDAN TALEPLERİNİ KARŞILIYOR
Fethiye Ziraat Odası olarak üreticilere uygun fiyatlarla fidan satışı yaptıklarını hatırlatan Karayiğit, “Fidan dağıtmıyoruz… Dağıtım dediğimiz zaman yanlış anlaşılıyor. Biz piyasanın yarı fiyatında çiftçilerimize narenciye fidan çeşitleri, ceviz çeşitleri, zeytin çeşitleri gibi fidanları Ziraat Odası’nda satışa sunduk. 2 yaşındaki Gemlik zeytin çeşidimiz 9 TL, 1 buçuk yaşındaki Gemlik zeytinimiz ise 8 TL. Narenciye fidan çeşitlerimiz de 20 ila 25 TL arasında değişiyor. Çiftçilerimiz almak isterlerse bu bandrollü fidanlarımızdan alabilirler. Artı olarak yumurtalık tavuk çeşitlerimiz devam ediyor. Çiftçilerimiz yumurtalık tavuk almak isterlerse Odamıza gelip isimlerini yazdırıp, kaç adet alacaklarını beyan edip, 28 TL ödeyerek sahip olabilirler,” dedi. 
 

Bakmadan Geçme