Başoğlu, 'Kooperatif kredi faizleri yüzde 8,5 oldu'

Fethiye Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'ne geçtiğimiz yıl 203 yeni ortak katıldı. Kooperatifin ortak sayısı 2 bin 602'ye ulaşırken, toplam plasmanın 150 milyon TL.yi bulduğu ifade edildi. Fethiye Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, 2020 yılı değerlendirmesinde 'Şu anda yaklaşık bin 500 esnafımız kredi kullanıyor. İnsan başına düşen kredinin de 50 milyon TL civarında olduğunu söyleyebilirim. Kooperatif olarak biz esnafımızın her zaman yanında olmaya çalıştık' dedi.

  • 4405
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Başoğlu, 'Kooperatif kredi faizleri yüzde 8,5 oldu'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tüm ortaklarının yeni yılını tebrik eden Fethiye Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, pandemi nedeniyle 2020 yılının zor bir yıl olarak geçtiğini, tüm camiada alınan önlemlere rağmen olumsuzluklar yaşandığını söyledi. 2020 yılı değerlendirmesinde bulunan Başoğlu, 2021 yılında kredi faizlerinin yüzde 8,5 oranına çıktığını bildirdi. Başoğlu, “2020 yılı gerçekten zor bir yıl olarak geçti. Bütün camiamıza olumsuz yansıdığını söyleyebiliriz. Yazın sadece esnafımızın biraz yüzü güldü. Daha sonra alınan kısıtlamalar nedeniyle yine kötü duruma düştük diyebiliriz. Şu anda en kötü günlerimizdeyiz. 2020 yılının kooperatifimiz açısından yine de iyi iş yaptığımızı düşünüyoruz. Çünkü bizim faiz oranlarımız en düşük faiz oranları olarak uygulanmaya devam etti ta ki bugüne kadar. Mesela Tarım Kredilerdeki kavgalar, iflaslar, icralar bizde olmadı. Biz esnafımızın durumunu bildiğimiz için elimizden geldiğince icrai işlemlere girmiyoruz, girmemeye çalışıyoruz. Sağ olsun esnaf ve sanatkarımız bunun farkına vardığı için eğer ellerinde imkanları varsa ödediler, yoksa da gelip kendi durumlarını söylediler. Biz de o insanları bugüne kadar idare ettik. Hala şartlarımızı sonuna kadar zorlayarak esnaf ve sanatkarımızı kötü günlerde 2021 yılı içinde de mağdur etmemeye çalışıyoruz” dedi.
’94 ORTAK AYRILDI’
Fethiye Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin genel durumu hakkında bilgiler veren Başoğlu, “Kısaca bilgi vermek gerekirse ortak sayımız 2 bin 602'ye ulaştı. 203 tane yeni ortak aldık bu sene. Ayrılan ortağımız 94 tane. Toplam plasman 150 milyon TL ye yaklaştı. Şu anda yaklaşık bin 500 esnafımız kredi kullanıyor. İnsan başına düşen krediyi de 50 milyon TL civarında olduğunu söyleyebilirim. Kooperatif olarak biz esnafımızın her zaman yanında olmaya çalıştık. 2020 yılında en çok mağdur olan ve ilk kapatılan esnaflarımız berberlerdi. Okullar kapanınca servis minibüsleriydi. Biz kooperatif olarak bunu hiç bir yerde söylemedik ama kooperatifin de imkanlarını zorlayarak onlara karşılıksız yardımda bulunduk. Eğer şartlar böyle devam ederse 2021 yılı içerisinde ortaklarımıza destek olmaya devam edeceğiz” dedi.
‘FAİZLER ARTTI; YETER Kİ ÇARK DÖNSÜN’
En düşük faizli krediyi kooperatifin verdiğine dikkat çeken Fethiye Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, “Bugün aldığımız bir haberi de sizinle paylaşmak istiyorum. Ne yazık ki bugünden itibaren kooperatif kredilerimiz yüzde 4,5 faiz oranından, yüzde 8,5 faiz oranına fırladı. Esnaf ve sanatkarımızın desteklenmesi bir anayasa hükmüdür. Burada bakanlığımız ve devletimiz, bankalarda uygulanan ticari faizin yarısını yansıtır bize. Diğer yarısını da her sene bütçe koydukları bir kaynaktan karşılarlar. Son zamanlarda Merkez Bankası'nca alınan kararla ticari faiz yüzde 17'ye fırladı. Dolayısıyla faizler yüzde 8,5 oldu. Daha önce faizler yüzde 9, yüzde 10 iken yüzde 4,5 olmuştu. Yani ticari faizler artarsa bizim faizler de onun yarısı kadar oluyor. Eğer ileride ticari faizler ileride düşerse bizim faizler de düşecek. Ama daha önceki uygulamalardan bir farklılık var. Bu faiz oranları hem artarken hem düşerken daha önce alınan kredilerde de düşer veya yükselirdi. Bu sefer daha önce alınan kredilerin faiz oranlarını yükseltmemişler. O açıdan daha önce kredi kullanan arkadaşlarımız yüzde 4,5'tan ödemeye devam edecekler. Bundan sonra alan arkadaşlarımız yüzde 8,5'tan ödemek zorunda kalacaklar. Buna rağmen yine piyasada en düşük faizli krediyi kooperatifimiz veriyor. Keşke bu hastalıktan bir an önce kurtulsak, alışverişlerimiz açılsa, tekrar esnaflarımızın yüzü gülse, üretimi artırsak, daha fazla işçi çalıştırmaya başlasak bu faizler pek etkilemeyecek o zaman. Çünkü biz yeter ki çalışalım. Çünkü biz geçmişte yüzde 65'lerle kredi kullandırdık. Hem yatırımını yaptılar, hem paralarını ödediler. Fethiyemiz faizden korkmuyor, yeter ki istihdam olsun, alışveriş olsun, yeter ki çark dönsün. Çarkı durdurduğumuz zaman da üzülüyoruz” ifadelerini kullandı.
‘40 MİLYON TL.LİK PLASMAN’
Başoğlu, “Geçmiş yıla göre beklentimiz 10-15 milyon plasman kullanacağımızdı ama ne yazık ki 40 milyona yakın plasman geldi. Yani 2020 yılında kooperatifimiz bizim aracılığımızla esnafımıza daha fazla kredi vererek destek olduk. Biliyorsunuz 25 bin TL lik bir kredimiz vardı. Bunu bizim dışımızda Halkbank şubelerimiz de direk kullandırdı. Esnafımız baya bir desteklendi. Bizim derdimiz çok kredi almayalım, borcumuzu krediyle ödemeyelim. Çark dönsün yeter” diye konuştu.
 

Bakmadan Geçme