Başoğlu, '65 milyon TL fazladan kredi kullandırdık'

Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, bu yıl esnaflara 65 milyon TL fazladan kredi kullandırdıklarını söyledi. Başoğlu, 'Kovid-19 salgını nedeniyle devletin esnafa kredi bazında daha fazla plasman kullandırma konusunda aldığı kararlar doğrultusunda, Mart, Nisan ve Mayıs aylarını kredi vererek geçirdik. Kooperatifimiz esnafımıza kredi vermeye devam ediyor' dedi.

  • 1206
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Başoğlu, '65 milyon TL fazladan kredi kullandırdık'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Korona virüsü salgını nedeniyle tüm esnafların sıkıntı yaşadığını belirten Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, kredi için talep artınca bunların sıraya konulduğunu ifade etti. Ekonomik tedbirler nedeniyle kaynaklarda daralma olduğunu vurgulayan Başoğlu; 2020 yılı içinde 12-13 milyon TL kaynak artışı beklenirken bunun korona virüs salgını nedeniyle devlet 36 milyon TL olduğunu vurguladı. 

ESNAFLAR BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ
Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu yaptığı açıklamada, “2020 yılı Mart ayından bu yana sıkıntılı bir dönem geçiriyoruz. Bu süreç hala devam etmektedir. Kovid-19 salgınından dolayı ülke genelinde olduğu gibi Fethiye’de de esnaflarımız sıkıntılı dönemler yaşamaktadır. Fethiye’nin bu zaman dilimini iyi veya kötü bir şekilde atlatan tarafta olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü ilçemizin ciddi bir tarım girdisi var. Yüzde 50 civarında olsa turizmden de bir kazanç oldu. Esnaflarımız büyük bir zarar etmeden fakat para da kazanamadan sezonu geçirdiler. Taşıma, berber, bakkal, kahvehane ve kuaför esnafları büyük zarar gördü. 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkamamasından dolayı da restoran ve çay bahçeleri gibi işletmeler olumsuz etkilendi” dedi. 

ÖDEMELER İKİ KEZ ERTELENDİ
Ödemelerin iki kez ertelendiğini hatırlatan Kooperatif Başkanı İsmail Başoğlu, “Kovid-19 salgını nedeniyle devletin esnafa kredi bazında daha fazla plasman kullandırma konusunda aldığı kararlar doğrultusunda, Mart, Nisan ve Mayıs aylarını kredi vererek geçirdik. İki kez kredi ödemelerinde ertelemeler oldu. Kooperatifimiz esnafımıza kredi vermeye devam ediyor. Fakat talep artınca da bunu sıraya koyduk. Ekonomik tedbirler dolayısıyla kaynaklarda bir daralma oldu. Geçtiğimiz aylarda 8-10 milyon TL arası taze kaynak gelirken, şu aylarda 1,5-2 milyon TL gelmeye başladı” diye konuştu. 

KREDİ ÇÖZÜM DEĞİLDİR
Açıklamasını sürdüren Başkan Başoğlu, “2020 yılı içinde 12-13 milyon TL kaynak artışı beklerken, korona virüs salgını nedeniyle devlet 36 milyon TL gönderdi. Tüm bankalar esnaflara can suyu kredi sağladı. Ertelemeler oldu, böyle olunca geri dönüşler 6 ay sonraya ertelendi. Şubat ayı gibi esnafın işleri düzene girerse, kaynaklarımız artar. Tahsilat azalınca plasmanımız düşer ve kredi sağlama imkanımız düşer. Bu kaynak artışı sağlanır ve bizler de esnaflarımıza destek olmaya devam ederiz. Fakat kredi çözüm değildir. İnsanların üretime katkı sağlaması ve esnafımızın hizmet üretmesi gerekiyor. Açıkçası ürettiğini satması lazım… Devir daim olmadığı sürece dökme su ile değirmen döndürmeye benziyor. Kooperatif olarak başarılıyız ama esnafımız açısından başarısız bir yıl oldu diyebiliriz” ifadelerini kullandı. 

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ 

Başoğlu, “Bu yıl 65 milyon TL fazla kredi kullandırdık. Bunun yarısını geri dönüşlerden, yarısını da devletin sağladığı yeni kaynaklarla sağladık. Kooperatifimiz toplam 144 milyon TL kredi kullandırmaktadır. Halk Bankası’nın ilçemizdeki 2, Seydikemer’deki bir şubesinde ortağımız olmayan esnaflarımız kredi kullanmaya devam ediyor. Banka nezdinde Fethiye esnafının 250-300 milyon TL’lik kredi kullandığını ifade edebiliriz. Bu kredinin faizi yüzde 4,5… Piyasanın en düşük kredisi. Düşük faizli olduğu için talep oldukça arttı. Esnafımıza iş ortamı sağlanır ve hizmetinin karşılığını alırsa bu kredilere ihtiyaç kalmaz. Kooperatif olarak 2020 yılında verimli bir yıl geçirdik. Bu yıl 136 esnaf ilk defa bizden kredi aldı. 46 esnafımız ise işyerini kapattı. En fazla kapatan esnaf ise minibüs esnafımız” dedi. 

 
 

Bakmadan Geçme