Başkan Çıralı, '2020 Yılı Çok Güzel Olacak'

TÜYAP Fuar Merkezi'nde kapılarını açan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT 2020'ye vatandaşlar akın etti. Yaz tatilinde Fethiye'de olmayı isteyen yerli ve yabancı turistler gün boyu Fethiye standına uğrayarak yetkililerden Fethiye hakkında bilgi aldı.

  • 1692

Bu yıl 24’ncüsü düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT ) 30 Ocak – 2 Şubat tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırladı. Fuarın ilk gününden son gününe kadar yoğun ilgiyle karşılaşan Fethiye standı, fuarın en çok dikkat çeken standı oldu. Çevre il ve ilçelerdende fuarda stant açanlar, Fethiye standına uğramadan fuar alanından ayrılmadılar.
Bin 200 katılımcı ile yaklaşık 60 bin ziyaretçi ve 800’den fazla davetli tur operatörünün katıldığı fuar 60 bin metrekarelik bir alanda hizmet verdi. Fuarda ilk iki gün sadece turizm profesyonelleri için etkinlikler olurken Cumartesi ve Pazar günleri tüketiciler tarafından da ziyarete açıldı. Fethiye Belediyesi ve STK'lar öncülüğünde yerini alan Fethiye standı fuar boyunca en çok ziyaretçi alan stantlardan biri oldu. Stantta Fethiye; Ölüdeniz’i, Çalış’ı, Kelebekler Vadisi, Kabak Koyu, Kayaköy’ü, Babadağ Yamaç Paraşütü Merkezi ve daha birçok tarihi ve doğal güzellikleriyle tanıtıldı. Gelen katılımcılara Fethiye’yi anlatan broşürler dağıtıldı. 
EMITT turizm fuarına Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı ve yönetim kurulu üyeleri, FETOB başkanı Bülent Uysal, Çalış-Der Başkanı Mete Ay, Fethiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, Fethiye Esnaf ve Kefalet Odası Başkanı İsmail Başoğlu, İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı Şaban Arıkan, TÜRSAB YTK Başkanı Özgen Uysal ve turizmciler katıldı.
Fuara katılan acentecilerle konuştuklarını belirten Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, “Geçtiğimiz aylarda Thomas Cook iflas etmişti. Fethiye’deki bazı otelciler bu durumdan çok etkilemişti. Oradaki boşluğu doldurabilmek için fuarda acenteciler ile görüştük ve onlarında bizden talepleri var. O bölgedeki inşaat yasağının devam etmesi, belediyenin alt yapıyı hazırlaması ve o konuyla ilgili kendileriyle görüştük ve kendileri söz verdi. Aynı zamanda turizmi 6 aydan 8 aya çıkarabilmek için uçak seferleri düzenleyebileceklerini ancak bunların karşılığında da bizden 1 Nisan-21 Kasım tarihleri arasında bütün esnafların iş yerlerini açık tutmalarını talep ettiler. Oda başkanlarımızın hepsi burada. Görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki hafta onlarla bir araya geleceğiz. Onlardan da o taahhüttü aldıktan sonra biz o acentelere taahhüttü vereceğiz. Fethiye’deki 6 aylık turizm sezonunu 8 aya çıkarma noktasında o acentelerle birlikte hareket edeceğiz” diye konuştu. 
ÇIRALI, “FUARLARA DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, turizm fuarlarının yadsınamaz bir katkısı olduğunu dile getirerek şunları söyledi; “Fuarların büyük katkısı var. Tabi bunun yanında dijital tanıtım da önemli. Dünya ona döndü. Yani biz hem dijital işler anlamında hem de fuarlara katılım anlamında Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak her zaman destek yapacağız. Bu sene Babadağ Teleferiğimiz bitecek. Biz daha öncede söz vermiştik. Bütün fuarlara Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası en büyük desteği ve katkıyı sağlayacak diye. İnşallah önümüzdeki seneden itibaren teleferik geliri Ticaret Odasına gelmeye başlayacak. Bu fuarlara biz ticaret odası olarak çok daha büyük katkılar sağlayacağız. Sadece yurt içinde değil yurt dışında da katkı sağlayacağız. Osman Başkanımda, Alim Başkanımda, Bodrum ve Marmaris Belediye Başkanlarım da aynı düşünüyorlar. Belki seneye Muğla çatısı altında bir stant yapmaya çalışacağız. Fuar bittikten sonra bir toplantı yapılacak. Muğla’da bu konuyu masaya yatıracağız.” 
2020 yılından beklentilerini açıklayan Başkan Çıralı, “2020, 2019 yılından daha iyi olacak. Çünkü arkadaşlarımız acentecilerle görüşüyor. Thomas Cook’tan boşalan yerlerin hepsi dolmuş vaziyette. O yüzden ben çok iyi olacağını düşünüyorum” dedi.
Çalış-Der Başkanı Mete Ay, “Fuarda ilk gün çok güzeldi. Diğer günlerde çok güzel ve yoğun geçti. Geçen senelere oranla çok fazla bir ziyaretçi akını var. Fethiye, fuarın en kalabalık stantlarından birisi olmasına rağmen Fethiye Belediyesi gerçekten güzel bir fuar çalışması yapmış. Bizde onları turizm paydaşları olarak elimizden geleni bir tane fazla turist nasıl getirebilirizi ortaya koymaya çalışıyoruz” dedi.
Mete Ay, “Bizim bir turizm konseyimiz var. Bütün STK’lar, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ve Belediye ile beraber bir konsey oluşturduk ve fuarlarla ilgili çok güzel çalışmalar yapıyoruz. Onun getirdiği bir beraberlik var. Ama çatı olarak Fethiye Belediyesi olunca o beraberliği çok daha güzel dışarıya yansıtabiliyoruz” dedi.
AY, YERLİ TURİSTİ FETHİYE’YE DAVET ETTİ
Ay, “Yabancı pazarında bir sorun yok. Ama geçen sene yabancı turistte oldukça düşüktük. Fethiye bölgesi olarak biraz daha farkındalığı ortaya çıkarmamız lazım. Geçen sene yaşadığımız sorunları inşallah bu sene yaşamayız. Ama tabi dünyada yaşanılan olaylar bizi turizm boyutuyla etkiliyor. Ancak sanıyorum 2-3 ay içerisinde bunlarda bir yavaşlama olur. Ve inşallah bu dönemi daha güzel, daha keyifli geçireceğiz. Ama otelciler için yerli turist çok ama çok önemli. Yerli turisti Fethiye’ye bütün Türkiye’den bekliyoruz. Çünkü bizim en çok sevdiğimiz ve en güzel diyaloğa geçtiğimiz, kendi bölgemizin güzelliğini ortaya koyduğumuz insanlar. Ve her yere de çok yakın aslında. Sadece turizm değil aynı zamanda yaşanılacak bir şehir sunuyoruz onlara. Fethiye’nin güzelliğini gelip görmeleri gerekiyor” dedi.  
AY, “FUARLAR FRT TV’SİZ OLMAMALI”
FRT TV’ye EMITT’e gelerek fuarın nabzını tutmasından dolayı teşekkür eden Başkan Ay, “Bir Bodrum’un, Marmaris’in olduğu yerde Fethiye’nin olmaması diye bir şey düşünülemez. Fuarla harcadığımız paranın belli bir oranında sosyal medyaya harcadığımız sürece her fuarda olmamız gerektiğini düşünüyorum. Son olarak bence artık fuarlar FRT TV’siz olmamalı. Her fuara bekliyoruz” diye konuştu. 
ARIKAN, “DENİZ TURİZMİNE ÖNEM VERMELİYİZ”
İMEAK Fethiye Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Şaban Arıkan, “Fuarlar bölgemiz için çok önemli. Bizler Deniz Ticaret Odası olarak hem diğer odalarımızla hem Fethiye Belediyemiz ile beraber fuarımızda Fethiye’yi temsil ediyoruz. Ayrıca denizciler olarak ayrı bir stantta Fethiye’yi tanıtmaya gayret ediyoruz. Çünkü Türkiye’de deniz turizmi çok ön planda değil. Bunu ne kadar ön plana çıkarırsak bizim için daha iyi olacak. Fethiye’nin en önemli konusu bence deniz turizmi. Fethiye’nin Ölüdeniz’i ile Göcek’i ile en fazla üzerinde durulması gereken deniz yönünü tanıtmak. Çünkü Fethiye’nin en çok gelirlerinden biri yat turizmi. Her ne kadar otel turizmi kadar önde olmasa da otel turizminde bir acente battığı zaman tatilcilerimizin birçoğu paralarını alamayabiliyor. Ama yat turizminde böyle bir şey yok. Çünkü yat turizmi kendi müşterisini kendi getiriyor. Hiçbir acenteye bağlı değil. Bölgemiz adına çok daha faydalı ve gelir getirici olduğunu düşüyorum. Bunun için bizde DTO olarak elimizden geldiği kadar Fethiye’nin tanıtımına katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi. 
2020 yılını turizm açısından değerlendiren Arıkan, “Çin’de Coronavirüsü diye bir virüs var. Ama biz denizciler olarak şunu söyleyebiliriz. Bizim Çin’den yat turizmi açısından çok fazla müşterimiz yok. Bunun bize herhangi bir ters olayı olmayacaktır. Ama 2019’a göre 2020’yi baz aldığınız zaman yüzde 15 gibi bir artış olduğu şu anda görülüyor” dedi. 
 

Başkan Çıralı, '2020 Yılı Çok Güzel Olacak'
Başkan Çıralı, '2020 Yılı Çok Güzel Olacak'
Başkan Çıralı, '2020 Yılı Çok Güzel Olacak'
Başkan Çıralı, '2020 Yılı Çok Güzel Olacak'
Başkan Çıralı, '2020 Yılı Çok Güzel Olacak'
Başkan Çıralı, '2020 Yılı Çok Güzel Olacak'
Başkan Çıralı, '2020 Yılı Çok Güzel Olacak'
Başkan Çıralı, '2020 Yılı Çok Güzel Olacak'

Bakmadan Geçme