BABADAĞ'DA BİN 700 PİSTİNE PEMBE KURDELE YAPIŞTIRDILAR
'Meme Kanseri Farkındalık Ayı' etkinlikleri 19. Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivaline de taşındı. Bu yıl ilk defa meme kanserine dikkat çekmek amacıyla yamaç paraşütü merkezi Babadağ'ın bin 700 pistine ve Ölüdeniz Mahallesi'ndeki iniş pistine 'pembe kurdele' yapıştırıldı.
"Meme Kanseri Farkındalık Ayı" etkinlikleri 19. Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivaline de taşındı. Bu yıl ilk defa meme kanserine dikkat çekmek amacıyla yamaç paraşütü merkezi Babadağ’ın bin 700 pistine ve Ölüdeniz Mahallesi’ndeki iniş pistine ‘pembe kurdele’ yapıştırıldı.
1-31 Ekim 'Meme Kanseri Farkındalık Ayı' kapsamında düzenlenen etkinliklere bir yenisi daha eklendi. Bu yıl ilk defa meme kanserine dikkat çekmek amacıyla yamaç paraşütü merkezi Babadağ’ın bin 700 pistine ve Ölüdeniz Mahallesi’ndeki iniş pistine meme kanserinin amblemi olan ‘pembe kurdele’ yapıştırıldı.
Kansere bağlı ölümler arasında ikinci sırada yer alan meme kanserinde farkındalık yaratmayı amaçlayan Fethiye Toplum Sağlığı Merkezi ve Kanser Erken Teşhis Tarama Merkezi (KETEM), ilçede değişik noktalarda bilgilendirmelerine devam ediyor. 19. Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivalinde yer alarak ‘meme Kanserine’ dikkat çektiklerini kaydeden Fethiye Toplum Sağlığı Uzmanı Dr. Banu Mumcu, “1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayı. Bizde Fethiye KETEM olarak bu yönde etkinliklerimiz var. Fethiye Beşkaza Meydanında standımızı kurduk. Aile hekimlerine yönelik tekrarlama eğitimleri yaptık. Bu ay sonunda da Esenköy Mahallesi’ne gidip, halkı meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve bağırsak kanseri yönüyle tarayacağız. Aynı zamanda kronik hastalıklar nedeniyle; tansiyon, kilo, boy, bel ölçümlerini yaparak halkı sağlık açısından tarıyoruz. Burası da uluslararası bir festival olduğu için meme kanseri amblemi olan pembe kurdeleyi 1700 pistine yapıştırarak halkta farkındalığı arttırmaya çalışıyoruz. İngiliz vatandaşlar özellikle çok dikkatli. Bana sürekli ‘memekanseri dimi?’ diye soruyorlar” dedi.
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
Erken teşhisin hayat kurtardığının altınız çizen Mumcu, “18 yaşından itibaren her kadın kendi kendine meme muayenesini yapması gerekir. 20-35 yaş arası 3 yılda bir doktor muayenesinden geçmelidir. 35-40 yaş arası ilk mamografi çekilmelidir. 40 yaş üzerinde her yıl doktor muayenesi ve mammografi + ultrason tetkiki yapılmalıdır. 50 yaşından sonraki her kadın ve erkek kolonoskobi çektirerek bağırsak kanserine karşı korunmalı. Erken teşhis hayat kurtarır. Erken teşhislerde rahim ağzı, meme, bağırsak kanseri tedavi edilebilir” ifadelerini kullandı.