Baba Mesleğini Devam Ettiriyor

Fethiye'de unutulmaya yüz tutan kalaycılık mesleğini devam ettiren 44 yaşındaki Ercan Sazcı, babasının izinden yürüyor. Geleneksel yöntemlerle bakır kapları kalaylamayı sürdüren Ercan Sazcı, şehir dışından doktor müşterilerinin sağlıklı olduğu için bakır kaplar kullandığını ve belirli dönemlerde kalaylanması için kendilerine gönderildiğini kaydetti.

  • 4008
Baba Mesleğini Devam Ettiriyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kalaycılık mesleğini Fethiye’de şu anda çok az ustanın devam ettirdiğini belirten Ercan Sazcı, kendi ürettikleri bakır tencere ve kapların satışını da gerçekleştiriyor. Geleneksel yöntemlere kalaycılık yaptıklarının altını çizen Ercan Sazcı, kalaylama öncesi ve sırasında yapılan işlemler hakkında da bilgiler aktardı. Sazcı, “Bakır kaplar oldukça sağlıklıdır ve gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Halkımıza tavsiyem alüminyum ve teflon ürünleri evlerine sokmasınlar” dedi. 

BAKIR KAP KULLANIMI ARTTI 
Kalaycılık mesleğini zor şartlar altında yaşatmaya çalıştıklarını belirten Ercan Sazcı, “Bu mesleği babamdan öğrendim. Öğrendikten sonra zorluğu olmayan bir meslek. Her daim ateş başında çalışan bir iş. Kalayın ilk safhasında ilaç uygulaması yapılıyor. Yıkamanın ardından tamiratı yapılıp, kalaylanıyor. Tekrar yıkama yapıldıktan sonra sağlıklı bir şekilde müşteriye teslim ediliyor. Bakır olan tüm kaplar kalaylanıyor. Şehir merkezinden kalay için daha çok talep geliyor. Bakır kap kullanımı son dönemlerde arttı” ifadelerini kullandı. 

BAKIR SAĞLIKTIR 
Açıklamasını sürdüren Sazcı, “Şu anda bu mesleği öğrenmek isteyen yok. Fethiye’de 4 ya da 5 kişi kaldı. Onların da resmi olarak dükkanı yok, seyyar çalışıyorlar. Kalay fiyatları oldukça ekonomik. Tencereler 30-35, tavaları da 10-15 TL arasında kalaylıyoruz. Kazanları da 100-200 TL arasında kalay yapıyoruz. Bakır kaplar oldukça sağlıklıdır ve gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Halkımıza tavsiyem alüminyum ve teflon ürünleri evlerine sokmasınlar. İstanbul ve Ankara’dan doktor arkadaşlarımız var. Bakır kaplarını kalaylanması için bizlere gönderiyorlar. Biz de kalayladıktan sonra kargo ile kendilerine yolluyoruz. Doktorlar sağlıklı oldukları için bakır kullandıklarını ifade ediyorlar. Bakır kapları kilo ile satıyoruz. Ortalama fiyatları 80 ila 120 TL arasında değişiyor. Çelik ürünlerin tanesi ise 75 ve 150 arasında satışı yapılmaktadır” dedi. 

Baba Mesleğini Devam Ettiriyor
Baba Mesleğini Devam Ettiriyor
Baba Mesleğini Devam Ettiriyor
Baba Mesleğini Devam Ettiriyor
Baba Mesleğini Devam Ettiriyor
Baba Mesleğini Devam Ettiriyor
Baba Mesleğini Devam Ettiriyor

Bakmadan Geçme