2019 yılı finansmanı 107 milyon TL

Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, 2019 yılı finansmanlarının 15 Kasım itibariyle 107 milyona ulaştığını kaydetti.

  • 1534

Esnafların yatırım yapmaktan çekindiğini kaydeden Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, ucuz da olsa kredi kullanmadıklarını söyledi. Üretime dönük yatırımların da olmadığına dikkat çeken Başoğlu, 2020 yılında Fethiye’nin ticari anlamda daha iyi yerlere geleceğini ifade etti. 
KOOPERATİFE 322 YENİ ORTAK KATILDI
Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Başoğlu, “Kooperatifimiz açısından 2019 yılı bana göre çok verimli geçtiğini söyleyebilirim. Şu zamana kadar en yüksek finansmanı bu yıl verdik. Bunun çeşitli nedenleri var. Devletin aldığı kararlar, bankamızın esnafa bakış açısındaki değişikliğin yanı sıra esnafın ve KOBİ’nin desteklenmesi ile ilgili kararlar alındı. Faizlerde de düşüşler oldu. Büyük firmaların riskli hale gelmesinden dolayı bankalar küçük esnafların desteklenmesinde daha karlı olacağı düşüncesinde… Büyük bir şirkete verilen milyon TL’lik krediyi binlerce küçük esnafa vererek hem daha çok istihdam sağlıyorlar hem de daha az riske giriyorlar. İlk defa 2019 yılında 55 milyon 400 bin TL kredi kullandırdık. Bu paranın 33 milyon TL’si de yeni geldi. 2019 yılı 15 Kasım itibariyle finansmanımız 107 milyon TL’ye ulaştı. Fethiye olarak bölgede Söke’den sonra ikinci sıradayız. Ortak sayımız 2 bin 457’ye ulaştı. 322 yeni ortak alırken, 33 ortağımız kooperatiften ayrıldı. Bu yıl 712 kişiye kredi verdik. Aktif 2 bin 457 ortağımızdan bin 613’ü kredi kullanıyor. Kişi başına düşen kredi miktarı ise 63 milyon TL… Ucuz olsa da insanlar kredi kullanmaktan korkuyorlar ya da yatırımdan vazgeçiyorlar. Kendi öz kaynaklarını daha çok kullanmaya başladılar” dedi. 
ESNAF YATIRIM YAPMAKTAN KORKUYOR
Başoğlu, “Son günlerde önümüzü tam olarak göremiyoruz. O nedenle esnafımız yatırım yapmaktan korkuyor.Faizlerin yüksek olduğu dönemde bile Fethiye esnafı faize para yatırmadı, yatırım yaptı. Fethiye aslında girişimci ruhlu esnaflarla dolu. Ama insanlarda bir korkma, bir cesaretsizlik oluşmaya başladı. Kredi vermenin dışında kooperatifimiz ve meslek odaları bu insanların nasıl daha fazla yatırım yapabilmeleri konusunda çalışmalar yapmamız lazım” ifadelerini kullandı. 
ÜRETİME DÖNÜK YATIRIM YAPILMIYOR
Üretime dönük yatırım yapılmadığını kaydeden İsmail Başoğlu, “Son zamanlarda üretime dönük yatırım olmuyor. En çok ulaşım ile ilgili yatırım yapılıyor. Servis veya hatlı dolmuş gibi… İkincisi de yeme içme; lokanta ve fastfood türü büfeler… Üretime yönelik yatırımcılarımız azalmaya başladı. Hiç kimse ayakkabı veya mobilya üretimi yapacağım diye başvuruda bulunmadı. 500 bin TL’ye kadar işyeri edindirme kredilerimiz var. Bu konuda da bize gelen 2 kişi var. Hem ülkemizin hem de Fethiye’nin kurtuluşu bana göre imalata ve üretime yönelik yatırımların yapılmasıdır. Her türlü projesi olan arkadaşlarımızı bekliyoruz. İşsizliği önlemek adına üniversite ve meslek yüksekokulu mezunlarımız devlette veya özel şirketlerde iş bulmak için çaba harcıyorlar. Eğer bir proje ile bize gelseler inanın ben yol göstereceğim ve her konuda yardımcı olacağım. Bu öneriyle bize gelen bir grup arkadaşımız oldu. Onlara da destek olduk. Bir laboratuarımız var ve bu laboratuvarımızın yüzde 60’ı kooperatifimiz yüzde 40’ı da mühendislerimizin ortaklığı ile açıldı. Şu anda gıda analizi yapıyorlar. İhraç edilen mallarımızı, mikrobiyolojik incelemeler gerçekleştiriyorlar. Alabalıkları, sütleri, yoğurtları, peynirleri inceleniyor. Artı toprak analizi yapıyorlar. Gençler bu işi bir araya gelerek yaptılar ve çok sıkıntı çektiler. Ama şu anda işi yoluna koymayı başardılar. Şu anda 6 tane mühendisimiz orada görev yapıyor. Bunun gibi projelerin çoğalmasını istiyoruz. Hem hükümetin hem muhalefetin hem de bizim politikamızda var. Artık bu ortak bir sorun. İşsizlik Türkiye’de yüzde 9 iken şimdi yüzde 14’e kadar yükseldi. Her gün buraya gelip iş arayanların içinde ODTÜ’den 2 yıllık okuyan gençler var. Bu vatandaşlarımız için üzülüyorum. Onlar için hiç değilse bir nebze olsun yardımcı olmak istiyoruz. Bunu dışında 2019 yılımızın kredi verme açısından başarılı geçtiğini ama yatırımlar açsından imalatlara yönelik çalışmalar açısında çok başarılı olduğumuzu söyleyemem. Biz 2020 yılına hedeflediğimiz finansmana şu anda ulaştık. Şu an bankamızın politikasında artık finansman sorunumuz olmadığını ifade ettiler. Bizden sadece dosya talep ettiler. Halk Bankası küçük esnafa yöneldi. Faizlerimiz ise yılda yüzde 8’di bir hafta önce yüzde 6’ya düştü. Yani şu anda piyasanın en ucuz faizi bizde. Bu konuda geçen ay tüm Türkiye genelinde başkanlarla toplandık sorunlarımızı anlattık. Sorunlarımızı konuştuk ve bu sorunlarımızın içinde daha çok krediyi verdiğimiz insanlarda şu çıktı. Biz kredi veriyoruz başka borcunu kapatıyor. Bizim verdiğimiz kredi ile zeytinyağı fabrikası, ayakkabı imalatçısı, açan henüz yok. Kredilerini kapattıkları için üretime yardımcı olmuyor. Bu konuda ortaklarımız da her kredi isteyen kişilerin yanına gidince bunlardan bahsediyoruz, bankadan en az 2 görevli de bizimle geliyor. Banka esnafın ayağına giderek bilgi veriyor ve bu güzel bir şey. Sanırım 2020 yılı bu düşünceler ile devam edecek ve iyi yerlere gelecek” diye konuştu. 


 

Bakmadan Geçme