11 milyon fidan toprakla buluşuyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Geleceğe Nefes-11 Milyon Fidan kampanyası, 11 Kasım Pazartesi günü saat 11.11'de ülke genelinde aynı anda start alacak. Etkinlik kapsamında 11 milyon fidan, toprak ile buluşacak. Muğla genelinde 200 bin adet fidanın dikileceği bildirildi.

  • 1695
11 milyon fidan toprakla buluşuyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak beraberinde Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Şube Müdürü Ümit Portakal ile birlikte 11 Kasım Pazartesi günü saat 11.11’de tüm Türkiye’de başlatılacak olan Geleceğe Nefes-11 Milyon Fidan kampanyası hakkında basın toplantısı yaptı. Yanıklar Yangın Yönetim Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda merkez yöneticileri de hazır bulundu.

MUĞLA’DA 200 BİN FİDAN DİKİLECEK 
Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak açıklamasında “Ülkemizde ağaç ve orman sevgisini geliştirmek, toplumun bütün kesimlerinin çevreye olan duyarlılıklarına katkı sağlamak ve toplumda çevre konusunda farkındalığı arttırmak amacı ile öğrencilerden, askeri birliklere, sivil toplum örgütlerinden kamu kurum ve kuruluşlarına, esnafından, işçisine; kısaca 7’den 77’e toplumun bütün kesimlerinden vatandaşlarımızın katkılarıyla  11 Kasım Pazartesi günü saat 11.11’de 81 ilimizde aynı anda vereceğimiz başlangıç ile ülke genelinde 11 milyon adet fidan toprakla buluşturulacaktır. Teşrifleri halinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı fidan dikim etkinliklerimizin tüm illerimizde planladığı şekilde, zamanında ve sorunsuz olarak gerçekleştirilmesi gayesiyle, etkinlik öncesi Valiliklerimizin koordinasyonunda, kamu kurumları, il milli eğitim müdürlükleri, belediyeler, askeri birlikler, ilgili kurumların yetkilileri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri  sürece katılımında gereklilik ve yarar görülen her bir taraf ile program icrasına yönelik koordinasyon toplantıları yapılmış, ilgili kurum ve kuruluşlarının, yetkili temsilciklerinin bir araya gelerek gerekli iş ve işlemleri kurumsal görevleri de dikkate alarak planlanması büyük oranda tamamlanma aşamasına gelmiştir. Bu kapsamda Bölge Müdürlüğümüzce çalışmaların kusursuz bir şekilde sağlamak amacıyla; idari koordinasyonu valiliklerce yürütülecek olan etkinliklerde, teknik iş ve işlemlere ilişkin koordinasyonunun Orman Bölge Müdürlüğümüz tarafından yürütülmesi, fidan dikim alanları belirlenirken öncelikle etkinliğe katılacak kamu kurumlarına ait alanlar, köy okulları, mezarlıklar, yol kenarları gibi kamusal alanların seçilmesi, bu alanların yeterli olmaması halinde, kendi ağaçlandırma sahalarımızdan yer tespiti yapılması, etkinlik yapılacak sahalarda fidan dikimine katılacak kişi ve kurumlar ile katılımcı sayısının belirlenmesinde, katılımcıların etkinlik alanlarına transferlerinde gerekli lojistik desteği sağlayabilecek; Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı gibi öncelikli lojistik desteği bazında teşkilatlanmış kamu kurumları başta olmak üzere, belediyeler, köy ve mahalle muhtarlıkları, STK’lar ve tüzel kişilerle işbirliği yapılarak her bir kişinin 12-15 adet fidan dikilecek şekilde katılımcı sayısının belirlenmesi kararlaştırılmıştır. 11 Kasım Pazartesi günü 11 milyon fidan dikimi etkinliği kapsamında Muğla’da 13 ilçemizde, 10 İşletme Müdürlüğümüzde, 57 İşletme Şefliğimizde, 195 noktada, 18 bin 182 kişi ile 200 bin adet fidan toprakla buluşturulacaktır” dedi. 

YANAN ALANLAR BAŞKA BİR AMAÇLA KULLANILAMAZ
Yanan alanlar hakkında çıkan söylentilerle ilgili olarak bir bilgi kirliliği olduğunun altını çizen Yaprak, “Bu yönde kamuoyunda bir bilgi kirliliği var. Bunları basın aracılığı ile duyurmak istiyoruz. Yanan alanların 1 metrekaresi dahi orman rejimi dışında kullanılması mümkün değildir. 11 Kasım’da başlayacağımız etkinlik çerçevesinde yanan sahaları, bu dikim sezonuna kadar ağaçlandırmış olacağız. Dikim çalışmalarının ardından bu alanları tekrar siz basın mensupları ile gezebiliriz. Bu sayede kamuoyunu da aydınlatırsak mutlu oluruz. Yanan alanların başka bir amaçla kullanılması mümkün değildir. Buralar Anayasamız ile koruma altındadır” dedi. 

2019’DA 950 HEKTAR ORMAN YANDI 
Bu yıl meydana gelen orman yangınları ile ilgili istatistiki bilgiler de veren Yaprak, “Orman Bölge Müdürlüğümüz, Aydın ve Muğla’yı kapsamaktadır. 1 milyon 156 bin 983 hektar ormanlık alana sahibiz. Hem havadan hem de karadan son teknolojiyi kullanarak, yangınlara müdahale etmekteyiz. Muğla genelinde 5 yangın söndürme helikopteri, 1 adet de keşif helikopterimiz olmak üzere 6 adet helikopterimiz vardır. Bunun yanında 98 adet arazöz, 33 adet püskürtmeli su ikmal aracı, 53 adet ilk müdahale aracı, 12 adet dozer, 13 adet greyder, 6 adettreyler ve bin 324 personele sahibiz. Son 10 yılda ortalama yıllık 314 yangın meydana gelmiş, bunun sonucunda da 382 hektar alan zarar görmüştür. Ülke genelinde ise yine son 10 yılda 2 bin 388 orman yangınında 6 bin 665 hektar alan yanmıştır. Son 10 yılda orman yangınlarının yüzde 24’ü ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 13’ü kasıt, yüzde 32’si yıldırım, yüzde 31’i de faali meçhuldür. Şu anda da araştırmaları devam ediyor. Bu yıla baktığımız zaman Muğla çevresinde 281 orman yangınındamaalesef 950 hektar alanımız zarar gördü. 103 adet de kırsal yangına müdahale etmişiz bunun sonucunda da90 hektar alan yandı. Muğla’da 58 adet yangın gözetleme kulemiz var. Buralar da 7 gün 24 saat personelimiz bulunmaktadır. Vatandaşlarımız da Alo 177 ihbar hattımızı aramaları sonucunda hızlı bir şekilde yangına intikal etmekteyiz. Yangına müdahale süremiz 13 dakikaya kadar düştü. Hedefimiz 10 dakikalara inmek” ifadelerini kullandı. 

GEREKLİ TESTLER YAPILIYOR 
Yangın söndürme uçakları konusunda gerekli çalışmaların da sürdüğüne değinen Yaprak, “Bakanlığımızın ve Genel Müdürlüğümüzün yangı söndürme uçakları için yaptığı bir çalışma var. Dünya çapında incelemeler yapıldı. Yangın söndürme uçakları ile ilgili yapılan testler var. Gerekli araştırmalar ve değerlendirmeler sonucunda karar verilecektir. Bu konuda bizlerden ce uzmanlardan da görüş alındı. Bu hususun aşılacağını düşünüyorum” açıklamalarında bulundu. 
 

Bakmadan Geçme