Ziraat Mühendisi Demirci, Pestisit Maddesini Anlattı

Seydikemer Ziraat Odası Ziraat Mühendisi ve Tarım Danışmanı Arif Demirci, sebze meyve üretiminde kullanılan pestisit maddesini anlattı.

  • 1297
Ziraat Mühendisi Demirci, Pestisit Maddesini Anlattı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Seydikemer Ziraat Odası Ziraat Mühendisi ve Tarım Danışmanı Arif Demirci; besin maddelerinin üretimi, tüketimi, depolanmaları esnasında besinlere zarar veren mikroorganizma ve zararlıları uzaklaştırmak veya yok etmek, bunlara ilave olarak bitkilerin büyümesini düzenlemek amacıyla da kullanılabilen,  besinlere veya doğrudan İnsan ve hayvanlara hastalık etmeni taşıyan halk sağlığı zararlılarını kontrol etmek amacıyla kullanılan, Kimyasal ya da biyolojik ürünlerin tümüne pestisit adı verildiğini söyledi.

Pestisit maddesinin tarihçesini, geçmişten günümüze kullanım alanlarını anlatan Demirci, “Pestisit  olarak kullanılan ilk maddeler Arsenik ve Kükürttür. Daha sonra botanik kökenli maddeler (Nikotin gibi) kullanılmaya başlandı. Bunu takiben krizantemden elde edilen pyrethrum 19.yy. dan başlanarak kullanılmaya başlandı. İlerleyen yıllarda ise pestisit kullanımına civa ve kurşun metal bileşikleri de girdi. 1939 yılında İşviçreli kimyacı Paul Muellerdiklorodifeniltrikloroetanın (DDT) pestisit özelliklerini belirledi ve 1942 yılında piyasaya çıkarak hızla yaygın kullanıma girdi.  2.nci Dünya Savaşında yeni bir sinir gazı üzerinde çalışan bilim adamları organofosforlu bir insektisitiparathionu buldular ve 1943 yılında pazara sundular. 1960 lı yıllarda başlayan bilimsel araştırmalarda DDT’nin farelerde karsinojenik olduğu belirlenmiş, 1971 yılında ABD de yasaklanmıştır. 1974-84 yılları arasında İngiltere’de gönüllü olarak terkedilmiş ve günümüzde tümüyle yasaklanmıştır” dedi.

Demirci, “İnsektisit veya böcek ilacı, böceklere karşı kullanılan bir çeşit pestisittir. Bunlar sırasıyla böceklerin yumurta ve larvalarına karşı kullanılan ovisid ve larvisidleri içerir. Böcek öldürücüler ziraat, tıp, endüstri ve ev içi kullanımında genel olarak kullanılmaktadır. 20. yüzyılda tarımsal verimlilik artışının arkasındaki en önemli faktörlerden biri olduğuna inanılır. İnsektisitlerin birçoğu insanlar için zehirlidir. Akarisit (Acaricide), adındanda anlaşılacağı gibi akarların (Mite) kontrolünde kullanılan kimyasal ilaçlara verilen isimdir. Benzilbenzoat bu kimyasal maddelerden biridir. Avrupa’da “Acarosan” ismiyle satılmaktadır. Daha çok tarımda kullanılmasına rağmen evdeki halı, koltuk gibi yerlerde, akarları ve yumurtalarını öldürecek çeşitleri vardır. Akarisitler farklı etkili madde ve farklı ticari isimlerle satılmaktadır. Bu ilaçlardan en önemlilerinden birisi toprak kökenli bakteri, [[Streptomycesavermitilis]]ten elde edilen abamectin etki maddeli ilaçtır. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olan kene türleriyle mücadele için kullanılan ilaçlar da akarisit türündendir” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme